Sindicaliștii negociază cu autoritățile, dar greva generală din învățământ continuă. Mediile ar putea rămâne neîncheiate
Sindicaliștii din Educație i-au invitat miercuri după-amiază pe guvernanți la noi discuții pe tema revendicărilor. Însă, greva generală continuă.
Marți, liderii de sindicat au amenințat cu un miting de amploare în București, însă nu au luat încă o decizie finală.
Liderii sindicaliștilor din educație din toată țara s-au adunat la sediul federației din București pentru a discuta despre grevă. La discuții, începând cu ora 17, au fost invitați și ministrul Educației, ministrul Muncii, ministrul de Finanțe, prim-ministrul și Marcel Ciolacu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Între timp, greva generală continuă și rămâne de văzut dacă mitingul anunțat joi în Capitală rămâne în picioare. Între timp, la Iași, dascălii au ieșit pe stradă în semn de protest.
După discuțiile de marți cu premierul, liderii sindicali au anunțat că greva s-ar putea întinde și pe câteva săptămâni. Iar mediile vor rămâne neîncheiate, dacă guvernul nu găsește soluții.
”Venim ca să învățăm, doar nu facem altceva”
Premierul spune însă că cererile sunt foarte greu de îndeplinit în momentul de față.
Interesul elevilor, pus mai presus de cel propriu. În plină grevă generală, sunt școli în care nici dascălii și nici elevii, mai ales din anii terminali, nu au stat miercuri acasă.
Elev :”Venim ca să învățăm, doar nu facem altceva”.
Ar fi putut fi la o sesiune de shopping la mall sau pe teren, la un meci de fotbal și totuși, buchisesc la polinoame, vectori și integrale. La un liceu din Capitală, cel puțin pentru clasele a opta și a douăsprezecea, profesorii au mers pe următoarea idee: la timp sau cu câteva zile sau săptămâni întârziere, cu sau fără grevă, examenele vin. Și și-au chemat elevii la școală.
Marți, după două ore de discuții cu șeful guvernului, sindicaliștii au ieșit și mai îndârjiți.
Profesorii care sunt în grevă nu sunt plătiți
Simona Hăncescu: ”Nu am avansat, atât că guvernul a promis că face niște calcule, dar nu știm nimic concret”.
Marius Nistor, președinte sindicat Spiru Haret: ”Greva continuă. Circulă această informație, cum că joi va fi un miting. Da, este corect. este posibil. Ne pregătim și pentru organizarea unui astfel de protest joi”.
Oricum, întâlnirea cu sindicaliștii a fost catalogată drept informală.
Iulian Cristache, reprezentant părinți: ”Dacă vorbim de o grevă pe o perioadă de 2-3 săptămâni, cu siguranță va trebui să ne gândim la recuperări. Profesorii care sunt în grevă nu sunt plătiți, până când își reiau activitatea”.
Pentru clasele a opta, primele care intră în sesiunea examenelor naționale, predarea s-a încheiat, conform programei, încă de acum trei săptămâni.
Majoritatea au predat și manualele și ar fi început sesiunea de recapitulări, absolut necesară înainte de tumultul primelor probe. Pentru mitingul de joi, unii dascali au și susținerea părinților.