Ar putea urma și alte greve în România. Blocul Național avertizează: „Sărăcia în muncă este un fenomen deja cronicizat”

greva romania

Blocul Naţional Sindical (BNS) îşi exprimă solidaritatea faţă de toate cadrele didactice aflate, începând de luni, în grevă generală şi avertizează că sunt mai multe organizaţii sindicale afiliate BNS care se pregătesc de grevă.

"Gestul dascălilor de a nu mai intra la cursuri este perfect justificat pentru că, din păcate, de ani de zile asistăm la numeroase decizii politice care au vizat, în mod negativ, sistemul educaţional din România, decizii care mai mult par a fi asumate de cel care a scris versurile celebrului cântec "Ţara te vrea prost". Ca de obicei, în negocierile cu liderii de sindicat ai profesorilor, veţi repeta obsesiv mesajul: "Nu sunt bani!". Auzim această justificare de ani de zile, ori de câte ori încercăm să găsim soluţii pentru educaţie de calitate, dar şi pentru servicii de sănătate publică sau pentru servicii sociale de calitate. Astăzi, profesorii nu sunt singurele categorii sociale nemulţumite de actuala politică", susţin reprezentanţii BNS într-un apel către liderii coaliţiei de Guvernare, transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare există posibilitatea ca şi alte sectoare să intre în grevă, grefierii, personalul auxiliar din cadrul instanţelor de judecată şi consilierii de probaţiune fiind doar câteva dintre categoriile socio-profesionale care avertizează cu greva. Din 2018 până în prezent, aceştia nu au primit niciun leu creştere salarială, în ciuda inflaţiei galopante care le-a erodat constant veniturile în ultimii cinci ani.

"Stimaţi lideri ai coaliţiei, decontaţi astăzi nota de plată a unui sistem fiscal specific unei perioade de acumulare de capital care era necesară României la începutul anilor 2000. Din păcate, menţineţi acest model de mai bine de 20 de ani, în contextul în care mediul economic al României nu mai are nevoie de astfel de stimulente. Mediul economic este în prezent dominat de mari corporaţii ce raportează la sfârşitul anului fiscal profituri de miliarde de lei, bonusuri generoase pentru manageri şi dividende consistente pentru acţionari", transmit reprezentanţii BNS.

Totodată, aceştia afirmă că politicienii decontează în prezent "o impresionantă listă" de decizii politice prin care au fost pedepsiţi lucrătorii şi a fost recompensat capitalul.

"Aţi rupt legătura dintre coşul minim de consum şi valoarea salariului minim, astfel încât sărăcia în muncă este un fenomen deja cronicizat; aţi distrus capacitatea de asociere şi negociere a lucrătorilor din România, astfel încât aţi făcut din România o piaţă a muncii în care peste o treime dintre lucrători sunt plătiţi cu salariul minim, stimulând astfel în continuare migraţia tinerilor către alte state membre UE; aţi eliminat răspunderea socială a capitalului în cofinanţarea sistemului public de pensii, cât şi a sistemului public de asigurări de sănătate, lăsând în "cârca" lucrătorului român responsabilitatea finanţării unui procent covârşitor a sistemului de securitate socială", atrage atenţia BNS în apelul transmis guvernanţilor.

Potrivit acestora, cadrul legislativ şi instituţional privind sănătatea şi securitatea în muncă a adus România pe un dezonorant loc 1 în Uniunea Europeană la accidente de muncă soldate cu deces, iar cel privind investiţia capitalului în propria forţă de muncă este "mai degrabă o recomandare decât o obligaţie". "Acest lucru face ca ţara noastră să figureze, în statisticile europene, pe ultimul loc la formarea profesională a adulţilor. Mai mult, acum vă pregătiţi, ca printr-un proiect de act normativ aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, sa le luaţi şi această răspundere oferindu-vă cu generozitate să finanţaţi de la bugetul public formarea profesională a salariaţilor companiilor private. Toate aceste lucruri enumerate anterior arată, în mod clar, lipsa de respect faţă de actualii lucrători şi faţă de generaţiile de lucrători care urmează să intre pe piaţa muncii", susţin sindicaliştii BNS.

Nu în ultimul rând, BNS avertizează că politica fiscală defectuoasă limitează semnificativ capacitatea Guvernului de a oferi servicii publice de calitate, fiind necesară o schimbare de atitudine politică în ceea ce priveşte sistemul fiscal şi sistemul bugetar din România.

"Codul fiscal trebuie să fie reformat din temelii, mai ales în ceea ce priveşte aşezarea sarcinii fiscale între muncă şi capital. Este singura cale prin care putem să ieşim din acest cerc vicios pe care, cu ani în urmă, predecesorii dumneavoastră l-au creat. Aţi format o coaliţie pentru guvernarea României, aveţi o majoritate confortabilă, ceea ce vă permite adoptarea unui pachet de măsuri care să contribuie la creşterea calităţii serviciilor publice şi totodată la soluţionarea deficitelor publice excesive, fără a muta generaţiilor următoare povara datoriei publice actuale. Singura dumneavoastră soluţie a rămas o revizuire din temelii a modului de construcţie a politicii fiscale, atât în ceea ce priveşte tratamentul fiscal al veniturilor şi averilor, cât şi în ceea ce priveşte stricteţea cu care se sancţionează munca la negru şi evaziunea fiscală", au afirmat reprezentanţii BNS.

În opinia lor, aceasta este singura cale care ar aduce suficiente resurse financiare pentru a putea face schimbări reale în domenii precum educaţie, sănătate şi muncă.

"Nu mai e loc şi nu mai e timp să vă ascundeţi după simple discursuri sau după doctrina de partid, în timp ce realităţile sunt crâncene: în vreme ce salariaţii sărăcesc sau decid să părăsească ţara, capitalul este stimulat să acumuleze şi să exporte profituri uriaşe", se mai menţionează în apelul BNS transmis liderilor coaliţiei de Guvernare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
Citește și...
Pilot ucrainean, lăsat mască de avionul F-16 pe care se antrenează: „e ca și cum ai trece de la Nokia la iPhone”
Pilot ucrainean, lăsat mască de avionul F-16 pe care se antrenează: „e ca și cum ai trece de la Nokia la iPhone”

Un pilot ucrainean a declarat că trecerea de la vechile avioane de fabricație sovietică la avioanele occidentale F-16 este ca și cum ai face upgrade de la un Nokia la un iPhone.

Peste 7.000 de minore au devenit mame în 2022. Care e județul cu cele mai multe nașteri la adolescente
Peste 7.000 de minore au devenit mame în 2022. Care e județul cu cele mai multe nașteri la adolescente

Peste 7.000 de mame minore erau înregistrate în România în 2022, cele mai multe, peste 400, fiind în judeţul Mureş, relevă documente al Ministerului Familiei.

 

Aluziva avertizează românii despre o fraudă care se folosește de identitatea unor bănci: „Aproape m-au păcălit!”. VIDEO
Aluziva avertizează românii despre o fraudă care se folosește de identitatea unor bănci: „Aproape m-au păcălit!”. VIDEO

Jurnalista și activista Alina Greavu, cunoscută drept Aluziva, a fost cât pe ce să ajungă victima unei escrocherii la telefon. După incident, ea a decis să-i avertizeze și pe alți români de acest tip de fraudă.  

Recomandări
Elevii din Bucureşti se întorc luni la cursuri. Când vor mai avea vacanțe
Elevii din Bucureşti se întorc luni la cursuri. Când vor mai avea vacanțe

Elevii din Bucureşti se vor întoarce de luni la cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.  

Sebastian Stan, după ce a câștigat Ursul de Argint la Berlinala 2024: „Pentru un băiețel din România, este foarte important”
Sebastian Stan, după ce a câștigat Ursul de Argint la Berlinala 2024: „Pentru un băiețel din România, este foarte important”

Actorul româno-american Sebastian Stan a câștigat Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, pentru cel mai bun rol principal într-un film.  

Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”

Sri Lanka a anunţat duminică că va pune capăt prelungirii vizelor turistice pe lungă şedere pentru mii de ruşi şi ucraineni care le foloseau pentru a locui pe insulă după invazia Moscovei în Ucraina, relatează AFP.