Modificările din noile legi ale educației care i-au îngrijorat pe părinți și profesori. Dezbateri aprinse în Parlament
În timp ce sindicaliștii din învățământ au declanșat greva generală, noile legi ale educației au primit votul final al Parlamentului.
Ele conțin însă modificări care au stârnit dezbateri aprinse între parlamentari și i-au îngrijorat pe părinți și dascăli. Cele mai multe se referă la susținerea examenelor de admitere în liceu sau de Bacalaureat și la măsurile de siguranță în școli.
Pe ultima sută de metri, înainte de votul final din Parlament, dezbaterile au fost aprinse. Opoziţia a acuzat coaliţia de guvernare că nu a rezolvat problemele grave din sistemul de învăţământ.
Ligia Deca, ministrul Învăţământului: „Echitate respect performanța investiţii şi siguranţă. Sunt doar câteva dintre cuvintele cheie pe care legea învățământului preuniversitar le-a transpus în măsuri coerente şi predictibile.”
Radu Mihail, liderul grupului USR: „Cum vă explicaţi că astăzi când veniţi în plen atât de triumfalist, profesorii sunt în greva pentru că aţi împins în Parlament o lege care are multe lacune, dar una este foarte clară. Vă bateţi joc în continuare de salariile profesorilor.”
Fostul ministru al Învăţământului Monica Anisie, acum preşedinta comisiei de învăţământ din Senat, a făcut şi o gafă în discursul ţinut în faţa colegilor săi.
Monica Anisie, PNL: „Şi da, stimate dle senator, aceste legi ESTE despre viitor, despre un viitor mai bun, pe care cu toţii ni-l dorim. Vă rog să mă scuzaţi pentru că mai devreme am făcut o greşeală.”
Potrivit noilor prevederi, elevii ar putea susţine şi un examen de admitere la liceul dorit, după ce trec de Evaluarea Națională. Aceste modificări se vor aplica abia pentru pentru copiii care intră în clasa a 5-a din această toamnă.
Schimbări sunt şi pentru liceenii care vor intra în clasa a 9-a din septembrie. Ei vor susţine un Bacalaureat complex pentru că vor fi testaţi la două limbi străine și vor avea o probă din afara profilului.
Noua lege vine şi cu modificări menite să întărească disciplina şi securitatea în şcoli. Astfel, deţinerea de arme, consumul de droguri, de alcool , fumatul sau participarea la jocuri de noroc în perimetrul unităţii de învăţământ sunt interzise şi vor fi pedepsite. În plus, elevii nu vor mai avea voie să folosească telefoanele mobile în timpul orelor de curs. Pentru a preveni incidente nedorite, în şcoli se vor putea monta camere de supraveghere, la decizia conducerii şi în urma consultărilor cu părinţii.
Una dintre noutăţile legii, care a stârnit cele mai ample controverse, este legată de exmatricularea elevilor, pentru acte de violenţă fizică petrecute în şcoli. În forma finală a legii, exmatricularea se va putea face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în aceeaşi şcoală.
De asemenea, legea obligă toate şcolile să ia măsuri adecvate pentru a proteja elevele gravide şi elevii părinţi împotriva stigmatizării sau discriminării, şi să le permită să-şi continue studiile, inclusiv online, acolo unde este posibil.
Sunt prevăzute obligaţii şi pentru dascăli, care trebuie să aibă studii superioare şi să urmeze un masterat didactic pentru a preda la gimnaziu și liceu.