A doua zi de grevă generală în școlile din România. Profesorii amenință că nu vor încheia mediile elevilor
Este a doua zi de grevă generală în aproape toate școlile din țară. Potrivit liderilor de sindicat, în jur de 220.000 de dascăli și alți angajați din educație ar fi oprit lucrul în prima zi de protest.
Între timp, negocierile cu Guvernul pe marginea revendicărilor bănești sunt într-un impas evident.
Organizatorii protestului n-au mai fost chemați la discuții și amenință că nu vor încheia mediile elevilor.
Cheia dezamorsării conflictului de muncă rămâne consensul cu reprezentanții Guvernului, arată șefii greviștilor. Doar că, după discuția de duminică rămasă fără rezultat, o altă invitație din partea premierului Ciucă se lasă așteptată.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Am găsit acele resurse să dam acele bonificații pentru debutanți în învățământ. Este corect, este în dezabtere publică. Am înțeles problemele personalului nedidactic, le tratăm în aceeași măsură, dar celalalate măsuri pe care le am discutat la întâlnirea cu liderii sindicatelor sunt absolut foarte foarte greu de îndeplinit în condițiile în care trebuie să înțelegem că România, ca să poată să beneficieze în cont de fondurile europene, iar fără fonduri europene n-am fi ajuns aici. Nu putem să sporim în acest moment cheltuielile pentru că orice astfel de cheltuială produce efect pe deficit".
Simion Hăncescu, unul dintre reprezentanții greviștilor, spune că nu se pune problema ca profesorii să renunțe la grevă. Dacă solicitările nu le vor fi onorate, aceștia nu vor încheia mediile. Ceea ce ar însemna că tot anul școlar rămâne în aer. Totuși, dascălii spun că la mijlocul lunii mai sunt deja destule note pentru a face situația finală.
Potrivit legii, greva generală este o acțiune voluntară și colectivă, așadar nimeni nu poate fi constrâns să ia parte la protest. Aproape 2.000 de elevi și preșcolari învață într-una dintre cele mai mari școli din Capitală. Acum majoritatea spațiilor sunt libere, însă există și excepții. Un tânăr învățător a venit la serviciu și toată clasa pregătitoare.
Pe de altă parte, listele participanților la grevă sunt fluctuante și nu reflectă întru totul realitatea.
Sunt grădinițe și școli în care dascăli aflați teoretic în grevă își cheamă elevii la cursuri - în special pe cei din clasele a VIII-a și a XII-a, pe care îi așteaptă examene. Reamintim că profesorii care aderă la suspendarea orelor nu sunt plătiți, până când își reiau activitatea.