„O mărire de 60 la sută e minunată, dar măcar dublarea salariului”. Ce vor profesorii care au început greva generală
A început cea mai mare grevă generală din ultimii 10 ani, declanșată de angajații din educație. Aproape 90 la sută, dintre cei care muncesc în grădinițe și școli, au oprit activitatea didactică și s-au retras în cancelarie.
E drept, au fost și profesori care au rămas la catedră. Liderii de sindicat cer Guvernului salarii de bază de 4.000 de lei pentru debutanți, și 7.000 de lei pentru dascălii cu experiență. Până acum, negocierile nu au avut succes, astfel că școlile vor fi în grevă și în zilele următoare, conform sindicatelor.
O curte goală, câte un elev-doi în fiecare sală și un orar schimbat peste noapte. Acesta este tabloul general al grevei. Unii părinți și-au luat liber ca să stea cu copiii acasă.
Pentru că majoritatea profesorilor sunt în grevă, au fost chemați numai cei de clasa a XII-a. Dascălii lor au considerat că acesta nu trebuie să fie timp pierdut, în pregătirea pentru Bacalaureat.
Liceenii din anii terminali privesc cu emoție suspendarea cursurilor, care ar putea antrena și amânarea examenelor naționale.
Au fost totuși și școli în care activitatea didactică s-a desfășurat aproape normal.
Măririle de salariu cerute de sindicaliști pleacă de la valori foarte mari. Tocmai de aceea și negocierile din weekend cu premierul și ministrul de Finanțe și cel de la Muncă au eșuat.
Reporter: Salariul de bază pe care îl doriți ar fi între și între?
Marius Nistor, președinte sindicat Spiru Haret: „4.000 de lei și 7.000 de lei”.
Reporter: Fără sporuri, fără indemnizații.
Președinte sindicat: „Nu prea avem sporuri în sistem, dar sunt mici și câteva procente”.
Guvernul le ar fi oferit o marire de 1.000 de lei pentru debutanții care au și cele mai mici salarii, în jur de 2.800 de lei net. Și un procent de mărire pentru personalul nedidactic.
Din lista lungă de cerințe, separată de creșterea salarială, a fost acceptata decontarea ochelarilor. Sindicaliștii cer și laptopuri, dar și alte beneficii legate de zilele libere.
Anemaria Soreață, profesor de istorie: „Eu fac o favoare acestui stat că m-am pregatit din banii mei”.
Reporter: Ce plus v-ați dori la salariu?
Profesor: „60 la sută e minunat, dar măcar dublarea salariului. Noi dăm examene în fiecare zi în fața copiilor”.
Reporter: Le-ați dat ceva de făcut acasă?
Profesor: „Nu, pentru că ei învață de fiecare dată când vin la școală împreună cu mine”.
Doar că nu se știe când vor reveni în bănci. Este abia primul pas al unei stări de haos, se tem profesorii cu experiență.
Corina Radu, profesor de socio-umane: „Educația nu este ceva separat de ce se întâmplă în sistem”.
Reporter: Vi s-au umezit ochii...
Profesor: „Ok, este adevărat. Chiar m-am dăruit...”
În fiecare școală s-a constituit un comitet de grevă, format din liderul de sindicat și încă un membru. Printre atribuțiilor lor este și să monitorizeze numărul participanților, inclusiv situațiile când colegii ar renunța la statutul de grevist ori s-ar alătura protestului. Greva generală este oprită ori dacă va fi considerată nelegală, ori dacă jumătate plus unul dintre membrii federațiilor sindicale arată, într-un nou referendum, că sunt mulțumiți de rezultatul negocierilor cu autoritățile.
Și personalul din mediul universitar a făcut grevă de avertisment.
Corneliu Podoleanu, președintele Sindicatului Politehnica: „Suntem în plin proces de declanșare a grevei generale. Am depus documentele la minister, la Guvern”.
Dascălii greviști nu sunt plătiți în timpul protestului, deoarece contractul lor de muncă este suspendat până la reluarea activității.