Greva generală din învăţământ ar putea dura câteva săptămâni. Un miting de amploare ar putea fi organizat joi
Greva generală din învățământ continuă, iar joi în București este așteptat un miting de amploare al angajaților din Educație. Aceasta a fost declarația liderilor de sindicat, după ce au discutat marți cu premierul.
Greva, spun organizatorii, s-ar putea întinde pe câteva săptămâni, iar mediile vor rămâne neîncheiate, dacă Guvernul nu găsește soluții la revendicările financiare. Premierul spune însă că cererile sindicatelor sunt foarte greu de îndeplinit în momentul de față.
După două ore de discuții cu șeful guvernului, sindicaliștii au ieșit și mai îndârjiți.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Simion Hăncescu: „Nu am avansat, atât că guvernul a promis că face niște calcule, dar nu știm nimic concret.”
De altfel prin scoli circula hartii in care profesorii isi declara acordul pentru mitingul de joi.
Marius Nistor, presedinte sindicat Spiru Haret: „Greva continuă. Poate mâine persoanele invitate, factorii decidenți vor veni cu o soluție care să fie acceptabilă pentru colegii din teritoriu. Circula aceasta informatie, cum că joi va fi un miting. Da, este corect. este posibil. Ne pregătim si pentru organizarea unui astfel de protest joi.”
Cheia dezamorsării conflictului de muncă rămâne consensul cu reprezentanții Guvernului, arată șefii greviștilor. Însă discursul premierului Ciucă pare categoric- dascălii cer prea mulți bani.
Nicolae Ciucă, prim-ministru: „Celelalte măsuri pe care le-am discutat la întâlnirea cu lidierii sindicatelor sunt absolut foarte greu de indeplinit. Asta ar însemna să creezi deficit."
De altfel, înaintea sindicaliștilor, premierul s-a întâlnit cu reprezentanții federațiilor de părinți.
Iulian Cristache, reprezentant părinți: „Dacă vorbim de o grevă pe o perioadă de 2-3 săptămâni, cu siguranță va trebui să ne gândim la recuperări.”
Simion Hăncescu, unul dintre liderii greviștilor, amenință că mediile vor rămâne neîncheiate.Totuși, dascălii spun că, la mijlocul lunii mai încep deja recapitulările de final de an, așa că sunt deja destule note pentru media finală.
Lucia Minchevici, directorul școlii 194: „Până la momentul acesta, materia trebuia să fi fost parcursă. Colegii mei mi-au confirmat inclusiv faptul că mai există niște teste care ar urma să încheie șirul notelor și ar facilita încheierea în bune condiții a mediilor.”
Ministerul Educatiei a spus ca 60-70 la sută dintre dascăli participă la grevă. De exemplu, într-una dintre cele mai mari școli din Capitală, unde învață aproape 2000 de elevi și preșcolari, 80 la sută dintre profesori au stat în cancelarie.
Elev: „S-a mers la școală, nu s-a făcut școală, pentru că doamna este în grevă.”
Elev: „Așteptăm să se dea drumul.”
Reporter: Cum vă descurcați?
Elev: „Un pic mai greuț, ne-a cam dat timpul peste cap.”
În schimb o tânără învățătoare a lucrat tot programul cu clasa pregătitoare.
Irina Constantinescu, învățător: „Aveam și treabă cu ei și mă ajută pentru examenul pe care urmează să-l dau.”
Reporter: Ce examen?
Irina Constantinescu, învățător: „De titularizare.”
Profesorii care sunt în greva nu sunt plătiți, până când își reiau activitatea.
Gândiți-vă la tensiunea din cancelaria unei școli unde se întâlnesc, în pauze, profesorii care și-au ținut orele cu aceia aflați în grevă. Ministerul Educației a ales să nu publice procentele de participare la grevă pentru fiecare școală, odată pentru a nu risca să li se atribuie etichete, și apoi pentru că listele sunt fluctuante. Oficialii ministerului au precizat că nu au cerut numele dascălilor care iau parte la grevă, deși unii inspectori le aveau pregătite.
Pentru mitingul de joi, unii dascăli au și susținerea părinților.
Singura certitudine din acest moment este că milioane de copii din țară pierd timp prețios pentru educația lor, pentru că adulții nu reușesc să se înțeleagă. Adulții acestei țări, pe deoparte Guvernul, pe de altă parte sindicaliștii din educație nu reușesc să ajungă la o înțelegere. Ambele tabere negociază de pe poziții de forță și sacrifică practic, în această bătălie a lor, însuși scopul existenței sistemului de învățământ, adică aducația copiilor acestei țări, la care pare că nu se mai gândește nimeni în acest moment.
Sindicaliștii au anunțat o nouă ședință miercuri după-amiază, la care vor participa toți liderii de sindicat din țară și a fost invitată și conducerea Executivului, însă nu se știe dacă membrii Guvernului vor participa și, cu atât mai puțin, sunt șanse mici să se rezolve ceva cu această ocazie.
Asta, în condițiile în care un lider de sindicat din educație a anunțat deja că se așteaptă ca această grevă să se întindă pe foarte multe săptămâni de acum îniante. Mai mult, pentru joi, au anunțat un mare miting de protest în Capitală, pentru care cer și sprijinul părinților, solidaritatea acestora, însă rămâne de văzut dacă o vor și primi.
Copiii s-au trezit într-o vacanță forțată care a dat planurile peste cap foarte multor familii. Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, care era programată miercuri, a fost amânată pentru săptămâna viitoare , pentru zilele de 30 și 31 mai, dacă se vor relua cursurile până atunci. De asemenea, sunt foarte multe școli și licee în țară unde mulți profesori au semnat pentru această grevă, unde cadrele didactice consideră că menirea lor este să fie la catedră și să aibă grijă de educația elevilor lor, mai ales a celor din anii terminali.