Greva generala la metrou si RATB, anuntata pentru luni si marti, a fost suspendata

11-10-2013 13:00


troleibuz RATB

Greva anuntata de sindicalistii de la Metrorex si RATB pentru luni si marti a fost suspendata.

Update 14:15:

Potrivit unui comunicat de presa trimis de Metrorex, USL Metrou suspenda greva programata pentru luni. Astfel, si sindicalistii de la RATB vor suspenda greva de solidaritate.

Anuntul vine dupa ce Guvernul a fost aprobat Memorandumul privind unitatile subventionate.

Negocierile continua la sediul Metrorex. Deocamdata nu este clar daca greva va fi reprogramata sau anulata.


ora 13:00

Sindicalistii de la METROREX si RATB ameninta cu greva in zilele de luni si marti, intre orele 4.00 si 16.00, daca nu li se vor solutiona revendicarile la negocierile ce ar urma sa aiba loc in weekend cu reprezentantii Ministerului Transporturilor.

"In acest moment, greva celor de la metrou este sigura daca problemele nu vor fi solutionate pana luni (n.r 14 octombrie), iar noi ne vom solidariza cu ei marti, daca nu sunt rezolvate revendicarile", a spus Petrariu, lider sindical RATB.

Potrivit liderului sindical RATB, angajatii transportului public de suprafata din Capitala se solidarizeaza cu cei de la metrou "pentru a-i ajuta pe acestia", dar si pentru ca in doua luni va expira si contractul colectiv de munca al lor si vor, prin aceasta forma de protest, sa traga un semnal de alarma fata de factorii responsabili.

Greva generala la metrou si RATB, amanata pentru 14 octombrie 2013

In 26 septembrie, presedintele Unitatii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Radoi, anunta ca greva generala la metrou si RATB, anuntata initial pentru 30 septembrie, a fost amanata pentru luni, 14 octombrie, pentru a putea continua negocierile cu echipa guvernamentala.

"Ca urmare a negocierilor incepute pe data de 18 septembrie, intre reprezentantii Federatiei din Trasporturi, Transloc si Servicii Publice «ATU - Romania» si echipa guvernamentala, dar in primul rand din respect pentru cei peste 700.000 de calatori care folosesc zi de zi metroul bucurestean, greva de la metrou anuntata pentru data de 30 septembrie 2013 se va amana pana pe data de 14 octombrie 2013. In acest timp negocierile vor continua si speram ca se vor gasi si solutii", a spus Radoi, citat intr-un comunicat de presa.

Liderul sindical a precizat atunci ca si greva de solidaritate de la RATB a fost amanata tot pana in 14 octombrie.

Victor Ponta: "Nu ar fi corect si de bun-simt sa avem greva"

Sindicalistii Metrorex l-au abordat pe premierul Victor Ponta, in 25 septembrie, pe santierul Magistralei 5, si i-au solicitat sa ii primeasca la Guvern pentru a discuta despre indexarea salariilor, spunandu-i ca nu dispune de toate datele si ca ii vor prezenta ei situatia corecta.

Ponta a aratat ca declansarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect si de bun-simt, in conditiile in care Metrorex beneficiaza de subventii de la buget, respectiv din incasarile stranse de la toti romanii, nu doar de la bucuresteni.

"Evident ca imi doresc sa nu existe greva la metrou. Noi dam in fiecare an subventie la metrou din banii tuturor cetatenilor Romaniei, si cel din Salas, si cel din Botosani plateste pentru metrou, asa incat asta ar mai lipsi acum, sa avem si o greva. Cred ca nu ar fi corect si de bun-simt", a spus Ponta.

El a precizat ca ministrul Transporturilor si ministrul delegat pentru Buget vor continua dialogul cu sindicatele.

Ramona Manescu: "Se vor gandi masuri alternative daca greva de la metrou are loc"

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, declara, in 20 septembrie, ca a avut o discutie cu reprezentantii Metrorex pe subiectul protestului organizat in Capitala si a estimat ca se va stinge conflictul in urma negocierilor purtate cu Ministerul de Finante.

Manescu a precizat ca in situatia in care greva de la metrou va avea loc, se vor gandi "masuri alternative" de deplasare pentru bucuresteni pentru perioada intreruperii circulatiei cu metroul.

Sindicalistii anuntau in 4 septembrie ca daca revendicarile lor nu vor fi rezolvate, in 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atat la metrou, cat si la RATB.

Acestia cer modificarea legislatiei sociale in vigoare si reclama imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.

In 17 septembrie, angajatii de la metrou au fost in greva de avertisment, activitatea fiind oprita intre orele 4.00 si 6.00.

La o zi dupa greva de avertisment de la metrou, peste 3.000 de sindicalisti au participat la un miting la sediul Guvernului si la un mars pana in Piata Constitutiei.

Sindicalistii, nemultumiti de atitudinea premierului Victor Ponta

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc si Servicii Publice "ATU - Romania", Ion Radoi, declara, la protestul din centrul Capitalei, ca Victor Ponta este "cel mai indiferent si arogant prim-ministru cu sindicatele din 1990", pentru ca a primit 11 scrisori privind situatia transportatorilor si nu a raspuns la niciuna.

Guvernul va relua dialogul cu sindicalistii de la Metrorex si va incerca sa rezolve acele revendicari care pot fi acceptate, dar nu va mai fi de acord ca toate afacerile metroului sa fie intermediate de firma sindicatului, spunea atunci premierul Victor Ponta.

"Ei voi salarii mai mari, noi platim 800 de milioane subventii de la toti cetatenii Romaniei pentru metrou. Ce se poate face, facem, dar in acelasi timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate si, daca asta e supararea, pe asta nu o putem indrepta. Firma sindicatului care intermediaza toate activitatile metroului, asta nu se mai poate. Sa le spuneti si din partea mea, eu le-am spus direct, s-au suparat pe mine, sa se supere si pe dumneavoastra, dar cred ca trebuie sa punem punct", le-a spus Ponta ministrilor in sedinta de Guvern din 18 septembrie.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO