Radoi: Sindicalistii picheteaza joi Guvernul. Pe 30 septembrie, greva generala la metrou si RATB
Sindicalistii din transporturi si servicii publice, membri ai Federatiei "ATU - Romania", picheteaza joi sediul Guvernului, iar in 30 septembrie vor intra in greva generala, urmand sa fie oprita activitatea la metrou si RATB.
Protestul de la sediul Guvernului va avea loc joi, intre orele 12.00 si 14.30, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc si Servicii Publice "ATU - Romania", Ion Radoi.
Tot joi vor fi pichete de protest ale sindicalistilor in Satu Mare, Braila, Craiova, Sighisoara, Ploiesti, Targu Jiu, Craiova, Iasi, Focsani si Cluj, la sediile prefecturilor.
Protestele vor continua in 18 septembrie cu un miting si un mars organizate de federatie, inclusiv de sindicatele Metrorex si RATB.
In 17 septembrie va fi o greva de avertisment, intre orele 04.00 si 06.00, iar in 30 septembrie sindicalistii vor intra in greva generala pe termen nelimitat, activitatea la metrou fiind atunci oprita de la ora 04.00 pana la ora 16.00, a mai spus Radoi.
La greva generala de la metrou se vor solidariza si sindicatele de la RATB, astfel ca in 30 septembrie traficul public in Capitala va fi blocat pana la ora 16.00, au precizat liderii sindicali.
Sindicalistii reclama lipsa de comunicare a Guvernului, sustinand ca din ianuarie si pana in prezent au fost trimise lunar premierului Victor Ponta adrese in care era explicata situatia transportatorilor.
Planul actiunilor de protest a fost stabilit in urma cu cinci zile de catre federatie si a fost aprobat de Consiliul National, a precizat Radoi.
"Este un program comun al federatiei si al sindicatului de la metrou, si dupa cum ati vazut in multe actiuni, solidari cu noi sunt si cei de la RATB", a declarat Ion Radoi.
Presedintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a prezentat situatia autovehiculelor din parcul regiei de transport, precizand ca exista aproape 350 de vehicule blocate pentru ca sunt defecte si nu exista piese de schimb, iar alte zeci ar avea deficiente care ar putea fi rezolvate mai usor, pentru a iesi in traseu.
Parcul RATB cuprinde 1.150 de autobuze, 480 de tramvaie, 297 de troileibuze, iar dintre aceste functioneaza 875 de autobuze, 285 de tramvaie si 179 de troleibuze, a precizat Petrariu.
Liderul sindical a criticat decizia de restructurare a 20 la suta din posturile de conducere si executie ale RATB. Petrariu cere o intalnire de urgenta cu primarul general al Capitalei pentru rezvolarea problemelor din transportul public.
"Solicitam de asemenea primarului general cresterea fondului de salarii si majorarea subventiei. Atentionam asupra pericolului sistarii energiei de tractiune, pentru neplata furnizorilor, astfel incat este posibil sa nu mai poata iesi in trafic tramvaiele si troleibuzele", a mai spus Petrariu.