Șeful Poliției Române: ”Am luat act de demiterea mea”. Cine îl va înlocui

Dată publicare: 26-07-2019 22:04
Dată actualizare: 26-07-2019 22:33


Ioan Buda

Chestorul Ioan Buda a declarat, vineri seară, că a luat act de demiterea sa din funcţia de şef al Poliţiei Române. Activitatea va fi coordonată de Florin Dragnea.

”Am luat act de demiterea mea, am fost înştiinţat şi mi s-au raportat cronologic evenimentele care s-au întâmplat aici. Ştiu despre ce este vorba, cunosc tot ce s-a întâmplat în acest caz, în continuare totul va fi coordonat de domnul Dragnea Florin”, a declarat, vineri seară, chestorul Ioan Buda, demis din fruntea Poliţiei Române.

Acesta a precizat că în continuare se desfăşoară activităţi. Buda susţine că poliţiştii nu puteau interveni înainte de ora 6, pentru că aşa a autorizat procurorul de caz. Buda spune că poliţiştii au întrebat punctual dacă pot interveni fără autorizaţie, dar li s-a spus că nu de către procuror.

”Îmi pare rău că a pierit această fetiţă”, a spus Buda întrebat dacă are ceva să-şi reproşeze.

De asemenea, ministrul de Interne Nicolae Moga a precizat că a decis și demiterea prefectului județului Olt, Petre Silviu Neacșu, și a șefului Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Cristian Voiculescu.

Dăncilă a cerut demisiile vineri seară

 

Premierul Viorica Dăncilă a cerut, vineri seară, demisia şefului Poliţiei Române, chestorul Ioan Buda, după cazul de la Caracal, unde Poliţia a intervenit după 19 ore de la primul apel la 112 al adolescentei care a anunţat că este sechestrată în casa unui bărbat. ”Cred că şeful Poliţiei Române trebuia să ia măsuri”, a spus premierul. Dăncilă a cerut, de asemenea, demisia prefectului judeţului Olt şi a şefului Poliţiei şi o anchetare a modului de intervenţie al STS.

”În momentul în care în subordine au mai existat altfel de deficienţe, altfel de ezitări, altfel de lucruri care nu au ce căuta, cred că şeful Poliţiei trebuie să ia măsuri şi cred că implicarea nu trebuie întotdeauna să îl căutăm întotdeauna pe cel care are cel mai mic grad, de la cel mai mare până la cel mai mic trebuie să îşi asume acest lucru”, a declarat Viorica Dăncilă.

Aceasta a cerut şi demisia prefectului de Olt şi a şefului Poliţiei Judeţene.

”Eu vă asigur că mă voi ocupa personal de toţi cei care nu mai au ce căuta în sistem. Însă, nu trebuie să ne jucăm cu siguranţa şi cu vieţile oamenilor. Şi, în acelaşi timp, cer şefilor de instituţii să se comporte matur şi să nu arunce vina unii pe alţii. Este un caz grav şi trebuie să îşi asume fiecare partea de vină, nu cu rapoarte despre funcţionarea unui sistem, ci efectiv să vedem unde s-a greşit, cei care au greşit să plătească şi cred că aceasta este abordarea pe care cred că trebuie să o avem”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Premierul a afirmat şi că STS trebuie să explice cazul.

”Am analizat toate cauzele care au condus la această tragedie şi trebuie să luăm măsurile necesare. Şi în acest sens cred că şi STS-ul trebuie să se refere explicit la acest caz pentru că este vorba de o tragedie şi nu ne putem juca cu astfel de lucruri. Şi, în acelaşi timp, cer tuturor factorilor politici să nu politizăm acest lucru. Este vorba de o tragedie şi nu trebuie ca oameni politici să se urce pe acest necaz. Acest lucru este important şi trebuie toţi să vedem unde au fost greşeli şi să încercăm să luăm măsurile care se impun”, a mai spus Dăncilă.

Potrivit acesteia, ”atunci când se fac astfel de erori, cred că trebuie să acţionăm cu fermitate”.

”De aceea, cred că toţi trebuie să acţionăm cu fermitate atât din punct de vedere al atribuţiilor care intră în subordinea Guvernului României, dar şi din punct de vedere al Preşedintelui României unde în CSAT trebuie să ceară un raport riguros al modului în care a acţionat STS şi de asemenea să vedem modul în care a acţionat procurorul general”, a mai declarat Dăncilă.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO