Judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica, revocati din CSM. Adrian Bordea este noul vicepresedinte

×
Codul embed a fost copiat

Magistratii de la Judecatoria Ramnicu Valcea au suspendat sedintele de judecata. Cristi Danilet si Alina Ghica au fost revocati din functii. Adrian Bordea este noul vicepresedinte al CSM.

Update 14:17: Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala, a anuntat, ca in urma voturilor exprimate de membrii Plenului CSM, judecatorul Adrian Bordea este noul vicepresedinte al Consiliului, acesta primind 16 voturi "pentru", un vot fiind de abtinere.

Inaintea alegerii noului vicepresedinte al CSM, reprezentantii Asociatiei Magistratilor din Romania au cerut retragerea candidaturii judecatorului Adrian Bordea.

Solicitarea Asociatiei Magistratilor din România a provocat dispute aprinse in CSM, membrii Consiliului cerând reprezentantilor AMR sa-i lase sa decida ei in cazul candidaturii lui Adrian Bordea.

Pe de alta parte, Adrian Neacsu a pus in discutie revocarea presedintelui CSM, Oana Schmidt Haineala. El a sustinut, ca prin votul dat in cazul revocarii din CSM a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica s-a facut o reparatie.

Citește și
Alina Ghica
Magistratii Curtii de Apel Constanta au votat pentru revocarea Alinei Ghica din CSM
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Judecatorul Adrian Bordea, reprezentantul magistratilor instantei supreme in Consiliul Superior al Magistraturii, si-a anuntat in 5 februarie candidatura pentru functia de vicepresedinte al CSM.
 

Update 14:00: Judecatorul Adrian Bordea a fost ales, marti, in functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii cu 16 voturi "pentru" si o abtinere.

Dupa discutiile din Plenul CSM, solicitarile de revocare a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet au fost supuse votului membrilor Consiliului.

In cazul cererii de revocare a judecatoarei Alina Ghica, 11 membri ai CSM au votat "pentru" si alti sapte "impotriva".
Judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica au iesit din sala de sedinta a CSM, insa au lasat buletinele de vot cu optiunile lor pe masa.

Judecatorul Cristi Danilet a votat impotriva revocarii din CSM a Alinei Ghica.

Este pentru prima data cand membrii CSM sunt revocati din functia detinuta in Consiliu ca urmare a solicitarilor transmise de adunarile generale ale judecatorilor.

Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Ramnicu Valcea a declansat in 7 ianuarie procedura de revocare din CSM a judecatorului Cristi Danilet. Un demers similar a fost inceput in 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din functia de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curtilor de Apel in Consiliu.

Curtea de Apel Cluj a sesizat in 30 ianuarie Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, dupa centralizarea voturilor adunarilor generale ale judecatorilor din 13 curti de apel din tara din totalul de 16.

Curtile de Apel unde s-au intrunit adunarile generale ale judecatorilor sunt: Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Brasov, Curtea de Apel Constanta, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Galati, Curtea de Apel Iasi, Curtea Militara de Apel Bucuresti, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Pitesti, Curtea de Apel Ploiesti, Curtea de Apel Targu Mures si Curtea de Apel Timisoara. La fiecare dintre aceste curti de apel, peste doua treimi dintre judecatorii instantei au votat pentru revocarea Alinei Ghica.

"In urma centralizarii voturilor la aceste curti de apel, precum si la Curtea de Apel Cluj a rezultat ca, dintr-un numar total de 514 judecatori cu drept de vot, au participat la sedinta adunarilor generale 475 de judecatori, din care 424 de judecatori au votat pentru revocarea doamnei judecator Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat impotriva, 10 voturi au fost nule si au existat doua abtineri", preciza Curtea de Apel Cluj.
 

Update 13:35: Judecatoarea Alina Ghica a fost revocata din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu 11 voturi "pentru" si sapte "impotriva".

Update 13:30: Judecatorul Cristi Danilet a fost revocat din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu 14 voturi "pentru" si patru "impotriva".

UPDATE 9:38 Magistratii de la Judecatoria Slatina si Tribunalul Olt au decis sa intre mai tarziu in salile de judecata, marti, alaturandu-se astfel colegilor lor din tara care protesteaza fata de mentinerea in functiile de membri ai CSM a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica.

Reprezentantii Tribunalului Olt spun ca intarzierea nu ar trebui sa fie mai mare de 15 minute.

"La Tribunalul Olt am convenit sa fie suspendate toate sedintele. Fiecare judecator decide cat va tine suspendata sedinta, insa probabil vorbim de 15 minute. Eu, de exemplu, ar fi trebuit sa intru in sala la ora 11.00, dar o sa intru la 11.15. stiu ca si la Judecatoria Slatina sedintele incep mai tarziu din acelasi motiv”, a declarat judecatorul Gheorghe Biolan de la Tribunalul Olt.

UPDATE 9:37 Cristi Danilet a sustinut, marti, ca Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu poate decat sa respinga solicitarea de revocare a lui din functia de membru ales al CSM, aratand ca procedura privind revocarea sa care a avut loc la judecatorii s-a desfasurat cu incalcarea unor dispozitii legale.

La inceputul sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentantii Asociatiei Magistratilor din Romania au cerut ca punctul de pe ordinea de zi privind revocarea judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica sa fie discutat cu prioritate, solicitarea fiind admisa de presedintele CSM.

Astfel, sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a inceput cu discutarea revocarii din functie a celor doi judecatori.

Primul care a prezentat un punct de vedere a fost Cristi Danilet, el sustinand in fata membrilor Plenului CSM ca procedura privind revocarea sa din functie s-a desfasurat cu incalcarea unor dispozitii legale, astfel ca nu poate fi decat respinsa solicitarea.

El a invocat ca argumente numarul insuficient de hotarari ale judecatoriilor pentru revocarea sa si faptul ca in unele cazuri hotararile Adunarilor Generale ale judecatorilor au fost nelegale. Daniel a mai spus ca in sesizarile de revocare trimise CSM de catre judecatorii trebuiau prezentate faptele de care este acuzat si atributiile incalcate de el ca membru al CSM.

Judecatorul Danilet a invocat mai multe dispozitii legale, sustinand ca CSM nu este sesizat legal cu privire la revocarea sa din functie.

UPDATE 9:36 Magistratii Judecatoriei Constanta au suspendat activitatea, marti dimineata, in semn de protest fata de mentinerea in functiile de membri ai CSM a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In urma solicitarii Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Adunarea Generala a Judecatoriei Constanta a decis sa suspende activitatea instantelor de judecata, marti dimineata, de la ora 08.30 la ora 09.30.

In schimb, magistratii Tribunalului Constanta au votat impotriva suspendarii activitatii, astfel ca activitatea la aceasta instanta decurge normal.

"Douazeci si noua de judecatori au votat impotriva, 15 judecatori in favoarea unei astfel de actiuni, iar un judecator s-a abtinut. Restul judecatorilor din cadrul Tribunalului Constanta nu au putut fi consultati din diferite motive", a precizat purtatorul de cuvant al Tribunalului Constanta, judecator Lucian Lica.

Nici magistratii Curtii de Apel Constanta nu si-au suspendat activitatea, reprezentantii institutiei spunand ca solicitarea AMR nici macar nu a fost pusa in discutie, astfel ca sedintele au loc conform planificarii.

UPDATE ora 9:35 Magistratii Judecatoriei Botosani au suspendat sedintele de judecata, marti dimineata, pentru o ora, in semn de protest fata de mentinerea in functiile de membri ai CSM a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit judecatorului Alina Palancanu, Adunarea Generala a Judecatoriei Botosani a decis, luni, suspendarea cu o ora a sedintelor de judecata, astfel incat magistratii de la Judecatorie vor intra in sala la ora 9.30.

"S-a decis suspendarea sedintelor pentru o ora, in spirit de solidaritate cu Asociatia Magistratilor din Romania", a spus Palancanu.

UPDATE ora 09:21 Magistratii de la Judecatoria Suceava au suspendat sedintele de judecata timp de un sfert de ora, marti dimineata, in semn de protest fata de nediscutarea de catre Plenul CSM a solicitarilor de revocare din functia de membru al CSM a judecatorului Cristi Danilet.

Purtatorul de cuvant al Judecatoriei Suceava, judecatorul Catalin Branza, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca judecatorii acestei instante au intrat in sedinta cu intarziere de un sfert de ora.

"In loc de 8.30 s-a intrat la 8.45", a spus Branza, care a precizat ca actiunea judecatorilor este "in legatura cu hotararea de revocare" din functie de membru CSM a judecatorului Cristi Danilet.

El a reamintit ca Adunarea Generala a Judecatoriei Suceava a decis, in 14 ianuarie, revocarea din functia de membru CSM a lui Cristi Danilet.

UPDATE ORA 09:00 Magistratii Judecatoriei Buzau au suspendat sedintele de judecata, marti dimineata, pentru aproximativ o ora, in semn de protest fata de mentinerea in functiile de membri ai CSM a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit judecatorului Leontin Dragulescu, magistratii de la Judecatoria Buzau vor intra cu intaziere in salile de judecata, in semn de protest fata de decizia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la solicitarile de revocare din functiile de membri CSM a judecatorilor Danilet ti Ghica.

"Ne alaturam astfel colegilor din tara pentru a avertiza CSM ca e dator sa si indeplineasca atributiile, conform legii. In aceasta dimineata, vom intra in sedinte cu o intirziere de o jumatate de ora, o ora, si ne alaturam astfel colegilor din tara. Sunt doua sedinte de judecata, una penala si una civila, astfel ca nu va fi multa lume afectata de protestul nostru", a declarat Dragulescu.

Magistratii de la Judecatoria Ramnicu Valcea au suspendat sedintele de judecata pana la ora 10.00, ca urmare a "pasivitatii" Plenului CSM cu privire la solicitarile de revocare din functia de membru al CSM a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica.

Decizia de a suspenda marti, pana la ora 10.00, sedintele de judecata a fost luata de Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Ramnicu Valcea.

"S-a considerat ca pasivitatea manifestata de plenul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la solicitarile de revocare din functia de membru al Consiliului a domnului judecator Cristi Vasilica Danilet si a doamnei judecator Alina Nicoleta Ghica nu poate fi justificata rezonabil in conditiile in care lege prevede un termen de 15 zile in care Plenul trebuie sa ia act de vointa eprimata de judecatori", se arata intr-un comunicat de presa al Judecatoriei Ramnicu Valcea remisa marti agentiei Mediafax.

Totodata, instanta a apreciat ca o astfel de atitudine nu corespunde "unei oneste indepliniri a misiunii incredintate fiecarui membru prin alegerea sa in Consiliu", existand riscul unei noi amanari, "impunandu-se astfel o atitudine legala de protest public fata de impresia lasata unui observator obiectiv in sensul minimalizarii inacceptabile a actului ferm de vointa exprimat de judecatori intr-o procedura expres prevazuta de lege".

De asemenea, Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Judecatoriei Ramnicu Valcea a dispus ca, dupa finalizarea sedintei Plenului CSM care are loc marti, sa fie facuta o noua analiza a situatiei existente si o noua evaluare a atitudinii care "se impune a fi asumata".

Marti, Plenul CSM ia in discutie alegerea vicepresedintelui forului si deciziile de revocare a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet din functiile de membru al Consiliului.

Asociatia Magistratilor din Romania a cerut, vineri, judecatorilor sa-si suspende sedintele marti, de la ora ora 8.30, cand Plenul CSM discuta revocarea judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet din Consiliu, data fiind "atitudinea de neacceptat" a Consiliului de tergiversare a revocarii celor doi.

Totodata, AMR a atras atentia ca in situatia in care nu se va da eficienta vointei exprimate de judecatorii ce au inteles sa retraga mandatul de incredere pentru cei doi membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, isi rezerva dreptul de a formula de indata plangere penala impotriva tuturor membrilor CSM, pentru abuz in serviciu.

Intr-o scrisoare deschisa catre judecatori si procurori, Asociatia Magistratilor din Romania arata ca "ia act cu ingrijorare de tergiversarea procedurii de revocare din functie a membrilor alesi in Consiliul Superior al Magistraturii - Alina Ghica si Cristi Vasilica Danilet, ca urmare a sesizarilor adunarilor generale ale judecatorilor curtilor de apel si judecatoriilor".

"Nu intelegem sa fim partasi la prelungirea, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a aplicarii dispozitiilor art. 55 alin. 9 din Legea nr. 317/2004, prin diverse tertipuri, printre care si sesizarea Comisiei nr. 2, sens in care am hotarat sa ne exprimam pozitia ferma in cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, neparticipand la activitatea in comisiile ce au doar un rol consultativ", preciza AMR.

Asociatia a atras atentia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii ca interpretarea legii in functie de interesele de moment ale unuia sau altuia produce reverberatii negative in perceptia publicului asupra sistemului judiciar.

"Constatam cu regret ca Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, format din 19 membri, se afla in imposibilitatea voita de a lua act, in termen de 15 zile si, de a dispune revocarea celor doi judecatori, ignorand dispozitiile legale si vointa exprimata de peste 1.600 judecatori, care au hotarat intr-un termen mai scurt revocarea judecatorilor Alina Ghica si Cristi Vasilica Danilet. Data fiind atitudinea de neacceptat a Consiliului Superior al Magistraturii fata de colegii judecatori, care au hotarat revocarea, si avand in vedere dispozitiile art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, potrivit carora membrii CSM raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului, solicitam tuturor magistratilor solidaritate, prin suspendarea sedintelor de judecata pe perioada desfasurarii sedintei de plen, in data de 26 februarie 2013, ora 8.30 cand figureaza inscrisa pe ordinea de zi revocarea celor doi membri, pentru a avea posibilitatea de a urmari modul in care este respectata vointa judecatorilor", se mai arata in scrisoarea deschisa.

In 15 februarie, Asociatia Magistratilor din Romania a dat in judecata Consiliul Superior al Magistraturii, caruia ii cere pronuntarea de indata a unei hotarari de revocare din CSM a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, in conditiile in care adunarile generale ale judecatorilor au votat pentru indepartarea lor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Cristi Danilet si Alina Ghica si-au retras candidaturile la functia de vicepresedinte al CSM
Cristi Danilet si Alina Ghica si-au retras candidaturile la functia de vicepresedinte al CSM

Judecatorii Cristi Danilet si Alina Ghica si-au retras candidaturile la functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, inaintea sedintei de miercuri a Plenului CSM in care ar urma sa aiba loc alegerile pentru aceasta functie.

Magistratii Curtii de Apel Constanta au votat pentru revocarea Alinei Ghica din CSM
Magistratii Curtii de Apel Constanta au votat pentru revocarea Alinei Ghica din CSM

Magistratii Curtii de Apel Constanta au votat, sambata, in adunare generala, pentru revocarea judecatoarei Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Judecatorii din CSM cer demisia de onoare a Oanei Schmidt Haineala din functia de presedinte
Judecatorii din CSM cer demisia de onoare a Oanei Schmidt Haineala din functia de presedinte

Procurorul Oana Schmidt Haineala, desemnata presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, luni, ca nu este o optiune demisia sa din functie, asa cum a cerut majoritatea membrilor Sectiei de judecatori a CSM.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.