Iohannis face un nou apel la calm, după ședința CSAT, ”întrucât nu există motive de panică”

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a întrunit, miercuri, într-o şedinţă convocată de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta măsurile necesare în contextul evoluţiei cazurilor de coronavirus.

După ședință, șeful statului a declarat că până în prezent nu există niciun caz confirmat cu coronavirus în România, arătând că, pe lângă măsurile care deja s-au luat, s-a decis să fie suplimentate măsurile de control.

"Până în acest moment când vă vorbesc nu avem niciun caz confirmat de infecţie cu acest virus în România. Chiar acum am primit şi rezultatele din Gorj, dar nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat. (...) Din analiza CSAT s-a constat că instituţiile responsabile au luat la timp măsuri care se impun pentru a evita contaminarea", a spus şeful statului după şedinţa CSAT.

Şeful statului a indicat mai multe decizii luate în CSAT, între care suplimentarea măsurilor de control.

Declarația președintelui Klaus Iohannis după ședința CSAT:

Citește și
Ambulanta Italia
12 oameni au murit în Italia din cauza coronavirusului. Printre persoanele infectate sunt și copii
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

”Bună ziua!

Am condus astăzi ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării în care am avut o discuție aplicată cu autoritățile care au responsabilități în domeniu cu privire la măsurile concrete întreprinse pentru monitorizarea și managementul unor potențiale cazuri de infecție cu noul coronavirus, precum și cu metodologia de împiedicare a răspândirii acestui virus pe teritoriul României.

Până în acest moment - deci până în acest moment, când vă vorbesc - nu avem confirmat niciun caz de infecție cu acest virus în România. Chiar acum câteva minute, am primit și rezultatele din Gorj, care sunt negative, deci nu avem nicio persoană confirmată cu coronavirus în România. Dar nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat, pentru că ne confruntăm cu o urgență medicală globală.

Trăim într-o lume aflată în continuă mișcare și toate statele, nu doar România, sunt vulnerabile în fața acestui virus, care, evident, nu ține cont de granițe geografice.

Din analiza făcută în cadrul ședinței CSAT, s-a constatat că instituțiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea.

Guvernul Orban a adoptat prevederi normative care să facă posibilă o serie de acțiuni, inclusiv achiziții, necesare combaterii efectelor coronavirusului.

Astăzi, le-am cerut tuturor decidenților membri ai CSAT să rămână la cel mai înalt nivel de implicare și vigilență, pentru că este esențial să tratăm pericolul cu care ne confruntăm cu maximă responsabilitate, dar și cu calm – responsabilitate și calm.

Sunt necesare eforturi concentrate, în continuare, pentru asigurarea măsurilor preventive, dar și a celor care se impun pentru gestionarea eventualelor cazuri de infecție pe teritoriul României, atât din partea autorităților centrale, cât și din partea instituțiilor de specialitate de la nivel județean și local.

În ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării am subliniat nevoia de comunicare eficientă între toate structurile implicate în combaterea infectării cu coronavirus, atât la nivel central, cât și la nivel local, informarea permanentă a Direcțiilor de Sănătate Publică, a medicilor de familie și a managerilor de spitale publice și private.

Este nevoie de un efort comun și unitar și de aplicarea riguroasă și fără abateri – repet, aplicare riguroasă și fără abateri – a măsurilor de prevenție, pentru a asigura cea mai bună protecție a cetățenilor.

În acest context, am hotărât ca pe lângă măsurile deja stabilite, să fie suplimentate măsurile de control, pentru identificarea potențialilor bolnavi cu afecțiuni respiratorii și prevenirea infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestră, maritimă, fluvială și aeriană.

Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în aceste puncte de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

În eventualitatea – atenție - eventualitatea confirmării unor cazuri de coronavirus pe teritoriul României, este esențială protecția personalului medical care ia contact cu persoanele infectate.

Ca atare, autoritățile trebuie să asigure personalului medical toate dotările necesare, inclusiv, sigur, echipamentul de protecție.

Am luat, astfel, în cadrul CSAT decizia alocării de către Guvernul României a resurselor financiare pentru achiziția de echipamente individuale de protecție, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă și medicamente.

Conform evoluției de până acum în țările afectate, persoanele care pot dezvolta complicații în urma contractării coronavirusului sunt în special vârstnicii. Ca atare, o atenție specială trebuie acordată protejării acestei categorii mai vulnerabile.

Autoritățile trebuie să își intensifice eforturile de comunicare în ceea ce privește coronavirusul. Atât cei care au călătorit în zone în care există cazuri confirmate, cât și cei care dezvoltă simptome specifice trebuie să știe cum să procedeze.

Urmează să fie implementată cât mai rapid, probabil deja de mâine dimineață, linia telefonică, gestionată de Ministerul Sănătății, dedicată apelanților care solicită informații referitoare la infecția cu coronavirus.

Am încredere că toate instituțiile statului implicate, dar mai ales sistemul medical românesc, au capacitatea de a gestiona această situație, atât pe latura preventivă, cât și pe cea de tratament al eventualelor cazuri de infectare.

În încheiere, reiau apelul la calm pe care l-am făcut și acum două zile, întrucât nu există motive de panică.

Este esențial să tratăm cu toată atenția această situație, să ne informăm permanent din surse oficiale și credibile.

Din păcate, am observat că abordarea mass-media a fost în unele cazuri inutil de alarmistă, fapt care generează o stare de anxietate nedorită în rândul populației. Reiau apelul și către mass-media, informați oamenii corect și constant, dar de o manieră echilibrată și fără excese, fără încercări de a transforma aceste informări în ceva senzațional!

În același timp, toți cetățenii trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea fiecăruia în parte, nu doar a instituțiilor, să coopereze, să respecte întru totul indicațiile și sfaturile autorităților, pentru a avea o strategie de succes în a preveni și a combate infecțiile cu coronavirus.

Cel mai important instrument de stopare a răspândirii coronavirusului este prevenția.

De aceea, îi încurajez pe oameni să urmeze principala recomandare a tuturor specialiștilor, inclusiv a celor din Organizația Mondială a Sănătății, conform căreia cea mai sigură protecție este menținerea unei igiene personale permanente.

Vă mulțumesc!”

Situația coronavirusului a ajuns în CSAT

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că a decis convocarea CSAT pentru o informare referitoare la măsurile în cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii la nivel naţional.

Nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiţi, dacă lucrurile evoluează negativ. Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14:00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că autorităţile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu acest virus, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă şi informare corespunzătoare a populaţiei.

Apelul lui Iohannis

 

„Fac un apel la calm către cetăţeni şi-i îndemn să se informeze corect, să fie vigilenţi şi să respecte normele de igienă şi sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja", a spus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a făcut apel la mass-media să evite "senzaţionalul şi ştirile cu impact emoţional ridicat, care pot genera şi amplifica sentimentul de panică în rândul populaţiei", şi la politicieni să nu "speculeze această situaţie în mod oportunist".

„Am observat deja mai multe luări de poziţie, prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declaraţii alarmiste, de natură să sperie cetăţenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine!", a mai spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că situaţia din Italia generează multă îngrijorare, inclusiv în rândul cetăţenilor români, şi a menţionat că se află în contact permanent cu instituţiile responsabile ale statului român, pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină şi în care locuiesc români.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Un bărbat din Gorj, primul caz de coronavirus din România. Primele imagini de la casa acestuia, păzită de poliție
Un bărbat din Gorj, primul caz de coronavirus din România. Primele imagini de la casa acestuia, păzită de poliție

Un bărbat de 25 de ani din județul Gorj este primul caz de infectare cu coronavirus din România. Acesta lucra la o firmă a italianului care a fost iniţial diagnosticat la întoarcerea din România.

12 oameni au murit în Italia din cauza coronavirusului. Printre persoanele infectate sunt și copii
12 oameni au murit în Italia din cauza coronavirusului. Printre persoanele infectate sunt și copii

Virusul pornit din Asia a provocat al 12-lea deces din Italia, unde numărul îmbolnăvirilor a urcat la 374.

Italia a „exportat” coronavirusul în mai multe țări din Europa
Italia a „exportat” coronavirusul în mai multe țări din Europa

Primul caz de infectare cu Covid-19 din America de Sud a fost raportat de Brazilia, ceea ce înseamnă că virusul a ajuns pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Vești bune despre coronavirus în România: ”Toate cele 13 persoane din Gorj, negativ”
Vești bune despre coronavirus în România: ”Toate cele 13 persoane din Gorj, negativ”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat miercuri că toate testele făcute persoanelor din Gorj, care au avut contact direct cu cetăţeanul italian depistat pozitiv cu noul coronavirus de autorităţile din Italia, sunt negative.

169 de noi cazuri de coronavirus în Coreea de Sud. Ce spun medicii de o comparație cu Ebola
169 de noi cazuri de coronavirus în Coreea de Sud. Ce spun medicii de o comparație cu Ebola

Coreea de Sud a raportat miercuri alte 169 de cazuri de infectare cu Covid-19, inclusiv la un soldat american, iar autorităţile vor să testeze peste 200.000 de adepţi ai unei biserici.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.