Iohannis face un nou apel la calm, după ședința CSAT, ”întrucât nu există motive de panică”
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a întrunit, miercuri, într-o şedinţă convocată de preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta măsurile necesare în contextul evoluţiei cazurilor de coronavirus.
După ședință, șeful statului a declarat că până în prezent nu există niciun caz confirmat cu coronavirus în România, arătând că, pe lângă măsurile care deja s-au luat, s-a decis să fie suplimentate măsurile de control.
"Până în acest moment când vă vorbesc nu avem niciun caz confirmat de infecţie cu acest virus în România. Chiar acum am primit şi rezultatele din Gorj, dar nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat. (...) Din analiza CSAT s-a constat că instituţiile responsabile au luat la timp măsuri care se impun pentru a evita contaminarea", a spus şeful statului după şedinţa CSAT.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Şeful statului a indicat mai multe decizii luate în CSAT, între care suplimentarea măsurilor de control.
Declarația președintelui Klaus Iohannis după ședința CSAT:
”Bună ziua!
Am condus astăzi ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării în care am avut o discuție aplicată cu autoritățile care au responsabilități în domeniu cu privire la măsurile concrete întreprinse pentru monitorizarea și managementul unor potențiale cazuri de infecție cu noul coronavirus, precum și cu metodologia de împiedicare a răspândirii acestui virus pe teritoriul României.
Până în acest moment - deci până în acest moment, când vă vorbesc - nu avem confirmat niciun caz de infecție cu acest virus în România. Chiar acum câteva minute, am primit și rezultatele din Gorj, care sunt negative, deci nu avem nicio persoană confirmată cu coronavirus în România. Dar nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat, pentru că ne confruntăm cu o urgență medicală globală.
Trăim într-o lume aflată în continuă mișcare și toate statele, nu doar România, sunt vulnerabile în fața acestui virus, care, evident, nu ține cont de granițe geografice.
Din analiza făcută în cadrul ședinței CSAT, s-a constatat că instituțiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea.
Guvernul Orban a adoptat prevederi normative care să facă posibilă o serie de acțiuni, inclusiv achiziții, necesare combaterii efectelor coronavirusului.
Astăzi, le-am cerut tuturor decidenților membri ai CSAT să rămână la cel mai înalt nivel de implicare și vigilență, pentru că este esențial să tratăm pericolul cu care ne confruntăm cu maximă responsabilitate, dar și cu calm – responsabilitate și calm.
Sunt necesare eforturi concentrate, în continuare, pentru asigurarea măsurilor preventive, dar și a celor care se impun pentru gestionarea eventualelor cazuri de infecție pe teritoriul României, atât din partea autorităților centrale, cât și din partea instituțiilor de specialitate de la nivel județean și local.
În ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării am subliniat nevoia de comunicare eficientă între toate structurile implicate în combaterea infectării cu coronavirus, atât la nivel central, cât și la nivel local, informarea permanentă a Direcțiilor de Sănătate Publică, a medicilor de familie și a managerilor de spitale publice și private.
Este nevoie de un efort comun și unitar și de aplicarea riguroasă și fără abateri – repet, aplicare riguroasă și fără abateri – a măsurilor de prevenție, pentru a asigura cea mai bună protecție a cetățenilor.
În acest context, am hotărât ca pe lângă măsurile deja stabilite, să fie suplimentate măsurile de control, pentru identificarea potențialilor bolnavi cu afecțiuni respiratorii și prevenirea infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestră, maritimă, fluvială și aeriană.
Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în aceste puncte de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.
În eventualitatea – atenție - eventualitatea confirmării unor cazuri de coronavirus pe teritoriul României, este esențială protecția personalului medical care ia contact cu persoanele infectate.
Ca atare, autoritățile trebuie să asigure personalului medical toate dotările necesare, inclusiv, sigur, echipamentul de protecție.
Am luat, astfel, în cadrul CSAT decizia alocării de către Guvernul României a resurselor financiare pentru achiziția de echipamente individuale de protecție, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă și medicamente.
Conform evoluției de până acum în țările afectate, persoanele care pot dezvolta complicații în urma contractării coronavirusului sunt în special vârstnicii. Ca atare, o atenție specială trebuie acordată protejării acestei categorii mai vulnerabile.
Autoritățile trebuie să își intensifice eforturile de comunicare în ceea ce privește coronavirusul. Atât cei care au călătorit în zone în care există cazuri confirmate, cât și cei care dezvoltă simptome specifice trebuie să știe cum să procedeze.
Urmează să fie implementată cât mai rapid, probabil deja de mâine dimineață, linia telefonică, gestionată de Ministerul Sănătății, dedicată apelanților care solicită informații referitoare la infecția cu coronavirus.
Am încredere că toate instituțiile statului implicate, dar mai ales sistemul medical românesc, au capacitatea de a gestiona această situație, atât pe latura preventivă, cât și pe cea de tratament al eventualelor cazuri de infectare.
În încheiere, reiau apelul la calm pe care l-am făcut și acum două zile, întrucât nu există motive de panică.
Este esențial să tratăm cu toată atenția această situație, să ne informăm permanent din surse oficiale și credibile.
Din păcate, am observat că abordarea mass-media a fost în unele cazuri inutil de alarmistă, fapt care generează o stare de anxietate nedorită în rândul populației. Reiau apelul și către mass-media, informați oamenii corect și constant, dar de o manieră echilibrată și fără excese, fără încercări de a transforma aceste informări în ceva senzațional!
În același timp, toți cetățenii trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea fiecăruia în parte, nu doar a instituțiilor, să coopereze, să respecte întru totul indicațiile și sfaturile autorităților, pentru a avea o strategie de succes în a preveni și a combate infecțiile cu coronavirus.
Cel mai important instrument de stopare a răspândirii coronavirusului este prevenția.
De aceea, îi încurajez pe oameni să urmeze principala recomandare a tuturor specialiștilor, inclusiv a celor din Organizația Mondială a Sănătății, conform căreia cea mai sigură protecție este menținerea unei igiene personale permanente.
Vă mulțumesc!”
Situația coronavirusului a ajuns în CSAT
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că a decis convocarea CSAT pentru o informare referitoare la măsurile în cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii la nivel naţional.
„Nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiţi, dacă lucrurile evoluează negativ. Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14:00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.
El a afirmat că autorităţile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu acest virus, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă şi informare corespunzătoare a populaţiei.
Apelul lui Iohannis
„Fac un apel la calm către cetăţeni şi-i îndemn să se informeze corect, să fie vigilenţi şi să respecte normele de igienă şi sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja", a spus Iohannis.
De asemenea, şeful statului a făcut apel la mass-media să evite "senzaţionalul şi ştirile cu impact emoţional ridicat, care pot genera şi amplifica sentimentul de panică în rândul populaţiei", şi la politicieni să nu "speculeze această situaţie în mod oportunist".
„Am observat deja mai multe luări de poziţie, prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declaraţii alarmiste, de natură să sperie cetăţenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine!", a mai spus Iohannis.
Şeful statului a arătat că situaţia din Italia generează multă îngrijorare, inclusiv în rândul cetăţenilor români, şi a menţionat că se află în contact permanent cu instituţiile responsabile ale statului român, pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în zonele aflate în carantină şi în care locuiesc români.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, coronavirus, csat,
Dată publicare:
26-02-2020 07:46