Marturii dupa tragedia din Colectiv."Parintii aratau poza copilului lor celor din jur, in speranta ca poate l-a vazut cineva"

Dată publicare: 31-10-2015 08:53
Dată actualizare: 03-11-2015 02:13


"Nimeni din club n-a realizat initial ce s-a intamplat" spun supravietuitorii. Toata lumea credea ca flacara de pe stalp se va stinge repede. Dar, in cateva secunde, clubul "Colectiv" s-a transformat intr-un infern.

"Tavanul a ars in 5 secunde, parca era dat cu benzina", isi aminteste unul dintre martori. Au inceput sa cada bucati din tavan si sala s-a umplut repede de un fum dens. Peste oamenii cazuti la pamant calcau altii care incercau sa ajunga la iesirea stramta si sa scape cu viata."

Marturiile corespondentului PRO TV Paul Angelescu: Colegul meu, Ioan Bucsa si cu mine am ajuns la 30-40 minute de la momentul in care a izbucnit incendiul.

Piata era plina cu jandarmi, zeci de echipaje de salvare, politisti, care incercuisera locul. Accesul autovehiculelor era restrictionat pentru ca salvarile sa poata sa ajunga la fata locului cu usurinta si sa transporte victimele.

In momentul in care am intrat in piata, erau doua, trei suflete neinsufletite aliniate pe asfalt, acoperite cu acele folii termice, aurii, pe care le au cei de la SMURD.

Un echipaj de la SMURD incerca sa rescusciteze de zeci de minute una dintre victime. nu stiu daca a supraviertuit sau nu peste noapte. Pe margine era foarte multa lume.

A fost o mobilizare extraordinara, deoarece vecinii au ajuns primii, dupa ce au auzit tipetele, in millocul noptii. La 5 minute dupa izbucnire au venit, asa cum erau imbracati, au luat paturi, haine, ca sa stinga hainele celor care ieseau din club, daca acestea ardeau. Ei au acordat primul ajutor si au ajutat si dupa ce au venit salvarile.

La o ora dupa izbucnirea incendiului, inca erau si tineri care au fost in club, vizbil afectati, in stare de soc. Un cuplu statea cu privirea atintita inainte, fara sa se miste. Alte femei sau alti barbati se asezau pe trotuar, pe scari, unii isi tineau fetele in pumni, sa gaseasca puterea necesare pentru a trece cat de cat peste momentul la care au asisstat. Imaginile pe care le-au vazut in acele cateva secunde cand ardea totul, ii vor urmari toata viata.

La aproximativ o jumatate de ora sau o ora, au inceput sa vina rudele. Am vazut parinti care aveau poza copilului lor pe telefon si le-o aratatu celor din jur, in speranta ca acestia poate le-au vazut copiii. Erau prieteni ai celor din club care intrebau ce s-a intamplat si daca cei pe care ii cunoscut sunt sau nu raniti.

Marturia unei tinere care se afla la concert, in clubul Colectiv

Delia Tugui, o tanara care se afla la concert, a povestit cum, in doar cateva secunde, ceea ce parea un mic accident s-a transformat intr-o tragedie de proportii.

Femeia a povestit pe profilul personal de Facebook ca se afla aproape de usa de la intrare atunci cand artificiile au ajuns la stalpul din fata scenei, motiv pentru care a reusit sa iasa foarte repede din club.

"Artificiile nu au fost exagerate, pareau relativ inofensive.
Problema a fost ca buretele cu care erau tapetati stalpii si tavanul localului este foarte usor inflamabil
", a povestit tanara pe Facebook.

In 30 de secunde, spune ea, focul s-a intins pe intreg tavanul.

Solistul trupei a apucat sa faca o gluma, inainte sa-si dea seama ca situatia este mult mai grava si sa ceara un extinctor: "Asta nu era prevazut in program".

Greu de imaginat ce se afla in acel moment in interiorul clubului, unde aerul era deja fierbinte si greu de respirat: “Dupa ce am iesit afara, am auzit o bubuitura infundata si am simtit ca ma loveste o rafala de aer fierbinte in spate. Mi-a luat foc parul. Am pus mana sa il sting si m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros si negru, nu vedeam absolut nimic".

Cand a iesit afara, a vazut mormane de oameni intinsi pe jos si un haos de nedescris.

“Mi-am dat seama imediat ca cei din partea din spate a barului nu vor mai iesi cu viata de acolo", a continuat tanara.


 

VIDEO PROTVPLUS.RO