Apa Dunarii s-a evaporat, iar nivelul a scazut cu 6 centimetri. Pe mijlocul fluviului au aparut insulite

Dată publicare: 01-07-2017 17:24
Dată actualizare: 04-07-2017 07:26


In Sudul tarii, in plin Cod rosu, arsita a crapat pamantul, iar termometrele au indicat, la nivelul solului, peste 50 de grade.

La Dabuleni, localitate numita "Sahara Olteniei", terenurile nisipoase aratau ca intr-un peisaj apocaliptic. Aburii de caldura se ridicau de la sol si toata localitatea parea pustie. In alt colt al Romaniei, la Galati, apa Dunarii se evapora cu o asemenea viteza, incat pe mijlocul fluviului au aparut deja insulite.

La Dabuleni, termometrul arata la amiaza 50 de grade. Aici, in nisipurile in care cresc celebrii pepeni dulci si zemosi, apa se evapora in doar cateva secunde, inghitita de pamantul setos.
Putini au fost cei care la pranz s-au incumetat sa iasa afara din case. Au vrut sa vada cu ochii lor cum fierbe pamantul.

Locuitor: "Aici suntem in Sahara Olteniei, ia uitati ce nisip avem la 50 si ceva de grade."

Pe soseaua care face legatura cu localitatea, aburi fierbinti se ridica, la fel ca intr-un cuptor.

Reporter: "-Puteti sa mergeti, nu este incins?"
Locuitor: "-Este incins, dar mergem incet."

Reporter: "-Arde nisipul?
Locuitor: "-Pfff, dar nu poti sa stai. Mai mult de cinci secunde, sa zic eu."

Si Dunarea este afectata de arsita. Nivelul fluviului a fost sambata, la Galati, cu 6 centimetri mai scazut fata de ziua precedenta. Iar viteza de evaporare a apei este atat de puternica, inca previziunile merg pana la 15 centimetri pe zi pe toate sectoarele.

Din cauza temperaturilor crescute, pana si nivelul Dunarii a avut de suferit. Este sub media multianuala. Este si motivul pentru care pe mijlocul fluviului, la Galati, au aparut acele insule de nisip, vizibile doar atunci cand avem seceta accentuata.

Imprudenti, unii localnici se duc acolo sa se scalde, fara sa-si dea seama de pericolul urias la care se expun.

Efectele vipiei se simt si in apa marii. Cu toate ca aceasta nu are inca cea mai ridicata valoare din an, din cauza scaderii concentratiei de oxigen, sute de pesti morti au fost zariti adusi de curent la mal. Fenomenul apare, spun specialistii, in zonele unde algele marine s-au inmultit din pricina temperaturilor ridicate.


VIDEO PROTVPLUS.RO