Se pregătește o hartă online pentru șoferi. Ce pot vedea în timp real
Drumarii români anunță că în cazul vijeliilor extreme vor închide circulația.
Angajații Companiei Naționale de Drumuri pregătesc o hartă online pe care vor vedea în timp real situația de pe șoselele naționale și au stabilit care sunt zonele cu cel mai mare risc de înzăpezire din România. Și nu sunt puține.
Cei de la Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere au început să monteze panouri pe marginea drumurilor naționale și autostrăzilor.
Panourile de tip parazăpezi reușesc să rețină până la 40-60 la sută din zăpada viscolită, mai ales că pe lângă drumurile naționale neprotejate de fâșii forestiere vântul suflă și cu 60 de km pe oră. Evident, toată zăpada este așternută pe șosea.
Soluția perdelelor forestiere rămâne în continuare doar o promisiune.
Așa că, în caz de necesitate, CNAIR este gata să închidă circulația.
Radu Munteanu, șeful DRDP București: „Suntem sută la sută pregătiți. Le recomandăm șoferilor în cazul avertizărilor primite de la ANM, IGPR și CNAIR să nu plece de acasă, să aștepte trecerea fenomenelor extreme."
Au întocmit și o hartă a drumurilor naționale și autostrăzilor cu risc pentru circulație pe timp de iarnă. Este vorba de zona de est, nord-est și sudul României, de-a lungul munților, pe direcția curenților de aer din nord-est spre sud-vest. Cele mai importante sunt autostrăzile care leagă Bucureștiul de Ploieșți, de Pitești și de Constanța. Dar și Drumul Național 2 sau DN1.
Angajații CNAIR au făcut și o hartă online pentru șoferii care vor aștepta la cald sfârșitul viscolelor. Vor putea vedea situația fiecărei șosele, iar aplicația va fi disponibilă pe site-ul cnadnr.ro.
Deocamdată, harta este în testare, iar responsabilii companiei anunță că ar putea să o lanseze iarna aceasta, când va fi gata.
De altfel, primul test al iernii se anunță la munte.
Horia Stancu, director general regional DRDP Brașov: „La nivelul județului Brașov avem stoc de 4.500 de tone de sare, 1.000 de tone de nisip, clorură de calciu și soluție ecologică."
Până pe 1 decembrie Compania de Drumuri ar trebui potrivit legii să aibă în depozite 50 la sută din stocurile de sare. În această iarnă, CNAIR are la dispoziție aproape 4.000 de utilaje, dintre care mai bine de 3.000 închiriate.
Un comandament de iarnă a fost instituit deja de la 1 noiembrie și ar trebui să monitorizeze situația de pe drumuri până pe 31 martie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!