Frig în toată țara și zăpezi la munte. Ce au pățit turiștii fără cauciucuri de iarnă

Dată publicare: 07-10-2019 16:44
Dată actualizare: 07-10-2019 17:39


Frig în toată ţara după ce vremea s-a răcit brusc, duminică-noapte, iar zăpada timpurie a continuat să cadă în mai multe regiuni.

S-a aşternut un strat considerabil în munţii Făgăraş, Bucegi şi Parâng. Turiştii care au ajuns în aceste zone au avut parte de imagini memorabile chiar dacă, nepregătiţi cu haine groase şi încălţăminte potrivită, au avut de înfruntat gerul şi viscolul.

Zăpada timpurie a adus bucurie turiştilor care au urcat luni pe platoul Bucegilor. Prima bulgareală şi primul om de zăpadă sunt amintiri de neuitat.

Turist: "Zăpada nu a fost în program, e adevărat că la noi în Franţa iarna vine un pic mai tarrziu după jumătatea lui decembrie în Alpi"

Turista: "Din greşeală am ajuns aici, am văzut telegondola, am zis hai să vedem ce e acolo sus şi într-adevăr e frumos".

Şi în munţii Făgăraş e iarna în toată puterea cuvântului. Zăpada s-a aşternut în strat de peste 10 centimetri iar turiştii care s-au încumetat să ajungă la Bălea Lac au dârdâit bine, dar s-au bucurat de peisaj.

Reporter: "Pregătiţi? Aţi venit cam în adidaşi aşa?"
Tânăr: "Adidaşi cu încălzire. Nu ne-am aşteptat chiar la aşa zăpadă, dar e o surpriză plăcută."

Ioan Turcu, cabanier: "Nu ai cauciucuri de iarnă, te caută popa în curte! Pe românește! Obligatoriu cauciucuri de iarnă şi o pereche de lanţuri în maşină. Condiţiile atmosferice se schimbă de la ora la oră."

Locuitorii satelor de munte nu sunt deloc fericiţi. Pentru ei, scăderea bruscă a temperaturilor vine cu cheltuieli în plus pentru hrana animalelor şi pentru lemnele de foc.

Utilajele de deszăpezire au patrulat toată noaptea pe drumurile de altitudine cin Carpaţii Ortientali şi Meridionali. Tone de material antiderapant au fost împrăştiate pe şosea iar şoferii care au drum în zonele înalte sunt sfătuiţi să nu plece fără cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată şi nisip.

Turiști, blocați pe Transalpina

 

 

În cursul nopţii, drumarii au intervenit şi pe Transalpina pentru a ajuta câţiva turişti să înainteze cu maşinile pe drumul pe care tocmai căzuse prima ninsoare.

Circulaţia fost închisă noaptea, dar turiştii s-au aventurat pe munte. Nu aveau nici cauciucuri de iarnă, dar în cele din urmă au ajuns cu bine la Rânca, unde au putut să se cazeze. Luni dimineaţă, alte grupuri de turişti care intenţionau să urce, au fost opriţi de drumari.

Un echipaj de poliţie s-a asigurat că maşinile sunt echipate cu cauciucuri de iarnă, altfel, şoferii au trebuit să facă drum întors, nefiind lăsaţi să meargă pe Transalpina.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO