Iarna se năpustește peste România. Stratul de zăpadă a atins 22 de centimetri la Bâlea Lac
Iarna vine peste România cu ploi reci, ninsori și chiar vijelii. În sudul și estul țării este o vreme câinoasă, iar în zonele de munte avem deja un strat gros de zăpadă.
Pe creste, vântul bate cu 80 de kilometri pe oră și salvamontiștii îi sfătuiesc pe cei dornici de drumeții să stea acasă.
La peste 2.000 de metri altitudine a nins, iar vântul a suflat nervos.
În Bucegi, pe drumul către Piatra Arsă, stratul de zăpadă depășește 5 centimetri. Probabil, în curând își vor face apariția și drumarii, căci altfel, șoseaua se transformă în patinoar.
Cel mai mare strat de zăpadă, de 22 de centimetri - la Bâlea Lac
Cel mai mare strat de zăpadă din ţară, de 22 de centimetri, a fost măsurat vineri dimineaţa, la staţia meteo de la Bâlea Lac, situată la peste 2.000 de metri altitudine, în munţii Făgăraş, potrivit hărţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie, privind grosimea stratului de zăpadă.
Meteorologii de la Sibiu confirmă că, la Bâlea Lac, zăpada măsoară 22 de centimetri şi spun că este posibil să mai ningă în următoarele ore.
Accesul în zona respectivă se poate face doar cu telecabina. Transportul pe cablu de la Bâlea se face doar când condiţiile meteo sunt bune şi nu sunt probleme tehnice, pe o distanţă de 3.700 de metri. Un turist adult trebuie să plătească 70 de lei pentru un drum dus-întors cu telecabina, la Bâlea.
Turiştii pot ajunge cu maşina doar până la Bâlea Cascadă.
Circulaţia rutieră este închisă pe DN 7C (Transfăgărăşan), de la kilometrul 104 (Piscu Negru, judeţul Argeş) până la kilometrul 130+800 de metri (Cabana Bâlea Cascadă, judeţul Sibiu).
Avertisment de vreme rea pentru Bucegi
Salvamont România a emis și un avertisment de vreme rea pentru munții Bucegi, unde vizibilitatea este scăzută din cauza ceții. Nu e recomandat așadar ca în următoarele 5 zile să urcați pe munte.
Miercuri, o călugăriță din Timiș a fost salvată de la îngheț după ce a încercat să ajungă la Sfinxul din Bucegi. Femeia se rătăcise între Babele și Piatra Arsă și a fost găsită în pragul hipotermiei.
Fără bocanci și haine groase turiștii nu au ce căuta pe munte. Riscul să piardă marcajele traseelor este mare.
Gheorghe Haiduc, șef Salvamont Bușteni: „Noi recomandăm ca din această perioadă să nu se aventureze nimeni pe trasee închise. Nu putem să stăm să păzim, să le interzicem accesul, dar prezintă pericol iminent de accidente."
La Bâlea Lac, în Munții Făgăraș temperatura de -1 grad Celsius a transformat ploaia în lapoviță, iar mai apoi în ninsoare. Stratul de zăpadă depășește deja 10 centimetri.
În satele de munte din județul Alba, oamenii s-au pregătit pentru o iarnă lungă.
Vreme rea și pe litoral
Și litoralul s-a aflat joi sub avertizare meteo. Vremea s-a schimbat brusc la malul mării, iar valuri puternice s-au stârnit în larg.
Vântul a suflat în rafale de peste 60 kilometri pe oră, iar valurile s-au spart cu putere de digurile din Portul Tomis. Meteorologii au emis și o avertizare de tip cod galben.
Meteorologii spun că două mase de aer, una rece din Câmpia Rusă alta caldă dinspre Mediterană, s-au intersectat deasupra României.
Mihai Huștiu meteorolog ANM: „Aerul rece vine din estul continentului, dinspre sudul Câmpiei Ruse, vine prin Moldova și ajunge și în sudul țării, de aceea în aceste regiuni se înregistrează cele mai scăzute temperaturi. La munte, în Carpații Meridionali și de Curbură, estimăm că se va depune un strat de 10 centimetri de zăpadă mai ales la altitudini mari. Lapoviță și ninsoare vom avea și în Moldova, în nordul Munteniei."
Pregătiți-vă de vreme rea și în următoarele două zile.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!