Scenariu de film în Caracal. Un tată și-a pus viața în pericol pentru a-și găsi fiica luată de traficanți

×
Codul embed a fost copiat

Caracal, Craiova sau Câmpulung Muscel sunt locuri în care traficul de persoane trece neobservat suspect de ușor.

Fete minore dispar în plină zi, sub ochii martorilor, iar cazurile lor nu sunt încadrate la la trafic de persoane. Asta cu toate că unele sunt găsite în casele proxeneţilor sau în portbagajul unor mașini.

Campania Știrilor PROTV „Oameni de vânzare" vă arată drama unor părinți care își caută fiicele și le cer autorităților să își facă datoria.

Le cer să îi pună sub acuzare pe cei vinovați, răufăcători care umblă liberi și le râd în nas părinților. Analizăm acest fenomen pe larg și duminică, la „România, te iubesc".

Descinderi, arestări, condamnări. La acest capitol, italienii stau bine. Au de partea lor şi experienţa în lupta anti-mafia.

Citește și
Minore românce, forțate să se prostitueze pe străzile din Roma. Victimele, ținute în tabere și exploatate
Minore romance, fortate sa se prostitueze pe strazile din Roma. Victimele, tinute tn tabere si exploatate
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

Arestări au loc şi la noi. Poliţiştii din cele două state fac front comun, dar nu e deloc suficient, cât timp traficul se dezvoltă. Puţini dintre suspecţii arestaţi sunt şi condamnaţi. Exploatarea continuă. Pare că este tratat efectul şi nu cauza.

Iar în România avem zone în care proxenetismul e în floare. Oraşul Câmpulung Muscel e poreclit "acvariul' printre oamenii legii, pentru că aici ar exista mai multe reţele de peşti şi de aici ar fi fost traficate multe tinere.

Părinţii unei minore de 16 ani povestesc că fiica lor a fost atrasă în lumea drogurilor, şi după ce au făcut-o dependentă de ele, 2 traficanţi tineri i-au cerut să se prostitueze pentru ei, în schimbul prafurilor. A fost prinsă în capcana drogurilor, ca alte fete minore din oraş şi a plecat de acasă de 7 ori anul trecut. Părinţii susţin că de fiecare dată, cazurile de trafic au fost tratate ca simple dispariţii, deşi fiica lor ajungea pe mâna traficanţilor.

Tatăl: "Dacă părintele aduce probe, şi le dă numere de maşină, nume, numere de telefon, telefoane care s-au găsit la fiica mea, asupra ei, date de aceşti interlopi, că îi deranjez cu prea multe probe. Le-am dat mură în gură, cu nume, mă ăla cară drogurile de colo, le aduce de colo, maşina aia face aia, vezi că e în gașcaa aia! Fiica mea a declarat, am fost cu persoană, a dat nume!"

Mama: „Poliţiştii au ţinut să mă înjosească pe mine, ca mamă, să îmi spună că dacă mai apelez o dată la ei o să primesc cea mai mare amendă posibilă. De ce? Pentru că îi deranjam pe domnii care ar fi trebuit să vină să facă constatările. Ca şi cum noi părinţii am fi de vină că se droghează şi că e dusă la prostituţie, nu tinerii şi găştile care sunt tolerate, nu de ieri de azi, sunt de 15, 17 ani de zile, de când au început ele să se formeze în oraş, ca trafic de persoane! Ca şi cum eu i-am ţinut în oraş, nu dânşii, primarii, poliţiştii care s-au perindat prin oraş, unii dintre ei dacă vă uitaţi pe ziare şi pe internet unii chiar dânşii au fost prinşi că favorizau şi luau spăgi şi aveau reţea de prostituţie, inclusiv poliţiştii.”

Tatăl povesteşte că a ţinut legătura cu comisarul şef de la Judiciar, care îi transmitea mesaje pe telefon de câte ori era găsită minora. Într-una dintre daţi i-ar fi scris că au găsit-o la un traficant, dar, surprinzător, nu poate face nimic mai mult, decât să îi aducă fiica acasă.

Tatăl: „Dl poliţist a venit a ridicat-o. Mi-a spus la un traficant, eu habar nu aveam cine era. Zice acum e mai rău. Domne ce trebuia să facă acest poliţist când mi-a ridicat-o pe fiica mea de acolo? Şi dându-mi mesajul că ştia că acela este traficant. Zice domne trebuia să ridice probe biologice de pe fiica ta, ulterior să meargă cu ele la INML. Dacă existau probele biologice, conform declaraţiei fiicei mele, puteau să îi cheme pe aceşti indivizi, mai ales că ştia că sunt traficanţi, şi să ia probe după ei, mă ia uite ce zice minora asta. Păi când o iei din fata traficantului, din casa traficantului, nu o mai duci la INML, să iei probele?? Băieţii o băgau noaptea în apartament, când o prostituau şi ziua îi făcuseră o păturică afară, în fața balconului şi acolo o culcau."

Deşi fata lor a fost exploatată de mai multe ori în ultimii 2 ani, abia în septembrie 2019 au avut loc arestări în Câmpulung Muscel. Cazul a fost preluat de Brigada de Combatere a Crimei Organizate Argeş şi 32 de tineri au fost ridicaţi şi duşi la audieri. Doar 2 însă au şi rămas în arest. Suspecţii ar fi oferit droguri unor copile în schimbul serviciilor sexuale, iar dosarul a pornit de la plângerile făcute de părinţii fetei.

Tatăl: „Aş vrea să vă imaginaţi cum anumiţi interlopi vin acasă, aduc droguri copilului tău, ţi-l ia de acasă, ţi-l trimite la prostituţie, fac bani pe el, te duci la poliţie, nu se ia nicio măsură şi tu ieşi înapoi în oraş şi ăla îţi râde în faţă ! Imaginaţi-vă!".

Părinţii fetei salvate spun că presiunea asupra organelor de anchetă şi căutările neîncetate au făcut ca fiica lor să nu părăsească ţara. O altă colega de-a ei, minoră, ar fi ajuns deja în Marea Britanie, prin intermediul unei filiere, dar părinţii nu vor să vorbească despre acest caz. În ultimii 10 ani mai mulţi bărbaţi din Câmpulung Muscel au fost cercetaţi, inculpaţi şi chiar condamnaţi pentru proxenetism şi trafic de persoane. Într-un dosar din 2016, soldat cu zeci de arestări, dar şi sechestru pe bunuri imobiliare şi confiscarea unor maşini de lux, s-a vorbit de cel puţin 80 de tinere explotate în Occident.

Tatăl: „E o şmecherie a traficanţilor, de a spăla creierul, să nu se bage el direct vinovat bai ţi-am făcut eu prea multe, te dau la ăla, e băiat bun. O plasau la diferiţi, pentru a nu mai fi găsită în prezenţa lor. Că inclusiv o ţineau şi la ei acasă."

Mama: „O ducea cu mașina prin diverse locuri prin Câmpulung, unde o obligau să întreţină raporturi sexuale cu ei.”

La Caracal, un alt părinte şi-a luat demult gândul că o va mai vedea pe fiica sa. Mihaela Geneș a dispărut de acasă în 2009, iar tatăl, stabilit acum în Austria, povesteşte că şi-a vândut locuinţa şi a cheltuit toate economiile ca să dea bani unor interlopi din Olt, de la care a aflat că tânăra ar fi părăsit ţara, luată cu forţa, pe o filieră româno-bulgară.

Nelu Geneș tatăl fetei: „Traficanţii de carne vie erau chiar de pe malul bulgăresc, erau bulgări de naţionalitate şi efectiv a fost trecută. La vremea aia se ştia că fetele au fost ţinute două zile în Caracal şi apoi la Vişina, 5 zile au fost ţinute acolo până au fost trecut în Bulgaria."

Fost cadru militar, părintele povesteşte întâmplări parcă desprinse dintr-un scenariu de film. Văzând că anchetatorii îl tot pasează, declară că la rândul său ar fi trecut ilegal frontieră, pe Dunăre, pe urmele fiicei.

Nelu Geneș: „Am zis cine mă poate trece, exact cei care au trecut-o pe fiica mea. M-au dus pe malul bulgăresc, ei au confirmat că au trecut nişte fete, deci vă daţi seama că nu doar fiica mea a fost trecută singură pe acolo."

A oprit cercetările pe cont propriu pentru că i-ar fi fost pusă viaţa în pericol.

Nelu Geneș: „Am ajuns la un restaurant care aparţinea acestor doi bulgari, eram cunoscut, se ştia că eu ajung acolo. Mi-a întins buzunarul şi mi-a pus pistolul în tâmplă! Şi zice mai ai acasă o fată şi un băiat, încetează, m-au pus într-o barcă cu doi tipi cu cefe mari, unul avea un cuţit. M-am predat la poliţia de frontieră Corabia. M-am prezentat la comandantul Gărzii şi mi-a zis ce domne, stai liniştit.”

Bărbatul mai povesteşte şi că, la un moment dat, ar fi aflat de la o prostituată că fiica lor ajunsese exploatată prin Italia şi ar fi fost ucisă pe un vapor de pe ruta Grecia-Italia. Au mers cu povestea la procurori, însă ulterior tânăra ar fi negat povestea, în fața anchetatorilor.

Nelu Geneș: „Martorii pe care eu i-am dus la poliţie, nu au fost audiaţi, un profesor perpendicular pe casa prietenului fetei mele şi vecini cu casa. Oameni au fost marcaţi de ce au văzut, că fiica mea a fost legată de mâini şi de picioare cu sârmă, şi oamenii au fost marcaţi. Ceea ce trebuia făcut în privinţa fetiţei mele, efectiv nu s-a făcut! Ca să înţeleagă lumea cât am suferit, am avut 2 tentative de suicid, nu pot să îmi imaginez cum e să pierzi fata.”

Poliţiştii şi procurorii români au pârghii eficiente pentru a identifica tinerele dispărute, dacă se afla pe teritoriul altor state, dar şi pentru a anihila reţelele de trafic. În multe cazuri vin poliţiştii străini în România.

Discuție cu un poliţist olandez

„Vă aşteptaţi să veniţi aici mai des?
Da, pentru că e o mare problemă şi nu aveam capacitatea de a combate acest trafic de persoane, nu îl vom rezolva,.
Aveţi multe cazuri cu români?
Da, sunt multe, nu cred că aşa multe ca în Spania sau Italia, dar sunt multe românce şi moldovence care se prostituează în Olanda.”

Când poliţiştii străini cer sprijin, reţelele sunt rapid anihilate. Situaţia nu e la fel în cazul anchetelor pe plan intern, unde părinţii tinerelor dispărute trăiesc drama unor cercetări fără rezultat.

"Le-am adus dovezi cu număr de maşină, reconstituire. Nu au făcut nimic, e foarte greu. Nu au ridicat amprente, nu s-a făcut nimic."

Nelu Geneș: "Domne de unde ştiţi dvs că nu ne-a spus nouă că nu vrea să ia legătura cu dvs. Domne, eu îmi cunosc copilul, copilul ăla nu ar fi stat fără mine, care discutăm cu ea ca prieten, nu ca tată - fiică. Eu sunt convins că dacă fiica mea ar fi în viaţă, dar ar fi fost întrebată ce să facă, în prima secundă, să iau legătura cu tati!"

La 12 ani de la aderare, am ajuns la performanţa de a fi primii în topul naţionalităţilor traficate pe teritoriul Uniunii Europene. Tot mai multe românce ajung să fie exploatate în Vest, ademenite cu locuri de muncă sau cu poveşti de dragoste. Mafia traficului de carne vie scoate în fiecare an profituri uriaşe de pe urmă a mii de tinere, dar mai ales de pe urma incapacităţii statului român de a gestiona un fenomen dureros. O formă de sclavie modernă, care ne plasează la coada Europei.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
„Nu contează că ești sau nu minoră, te bagă la stradă”. Mărturiile româncelor traficate în Italia
„Nu contează că ești sau nu minoră, te bagă la stradă”. Mărturiile româncelor traficate în Italia

Cu buletinul altei persoane, la 15 ani şi cu bani şi laptopuri, la 17. Aşa povesteşte că a fost trecută frontiera română, pe când era minoră, una dintre victimele reţelelor de trafic de persoane, aflată în prezent sub protecţia statului italian.

Minore romance, fortate sa se prostitueze pe strazile din Roma. Victimele, tinute tn tabere si exploatate
Minore romance, fortate sa se prostitueze pe strazile din Roma. Victimele, tinute tn tabere si exploatate

Minore romance, fortate sa se prostitueze pe strazile din Roma. Victimele, tinute tn tabere si exploatate

Cât de ușor sunt păcălite româncele să se prostitueze în străinătate. Sumele uluitoare pe care le strâng pe an
Cât de ușor sunt păcălite româncele să se prostitueze în străinătate. Sumele uluitoare pe care le strâng pe an

Între 60.000 şi 130.000 de euro pe an! Este suma uluitoare pe care o poate câştiga din prostituţie o tânără româncă luată dintr-un sat sărac de la noi şi trimisă să îşi vândă corpul în Italia, Marea Britanie sau Germania.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video
Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video

O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.