Șapte medici acuzați de ucidere din culpă și abuz în serviciu, după moartea unui om din Galați plimbat între spitale

×
Codul embed a fost copiat

Șapte medici, patru de la UPU a Spitalului Județean Galați și trei de la un laborator de analize, sunt acuzați de ucidere din culpă și abuz în serviciu în cazul unui bărbat care a murit după a fost plimbat mai multe zile între două spitale.

Este vorba despre un bărbat de 46 de ani care a murit în 2021. El a mers la spital, unde a așteptat 12 ore pe o bancă, în curtea unității medicale, ca să afle rezultatul testului Real Time PCR, pentru a putea fi văzut de un medic.

A plecat acasă la cerere, iar noaptea, a aflat că rezultatul e negativ. În următoarea dimineață, soția lui a sunat la 112, iar pacientul a fost preluat de o ambulanță și dus din nou la Spitalul de Urgență.

„Semne gripale, păreau, să spunem. Febră, tuse. Echipajul a ajuns la fața locului. L-a găsit cu simptomatologie cu impregnare virală. Testul rapid antigenic, negativ. A fost transportat la spitalul județean, la serviciul de urgență”, a declarat, atunci, un medic de la Serviciul de Ambulanță Galați.

„L-a văzut un medic internist, care a zis că trebuie transferat la TBC, deoarece are saturația mică. L-au plimbat degeaba la TBC, fiindcă a fost refuzat, că ei nu au concentratoare mari”, povestea atunci soția bărbatului.

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

„Cu saturație scăzută, sindrom febril, cu stare generală alterată, imaginea radiologică preta la diagnostice diferențiale severe, având în vedere evoluția în 24 de ore. Și a fost returnat pentru investigații de specialitate și consulturi interdisciplinare și mutidisciplinare către Spitalul Județean”, explica și purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie Galați.

Dar după câteva zile de agonie, omul a murit.

Acum, Parchetul susține că medicii nu i-au administrat antibiotice, iar cei de la laborator nu au făcut de urgență analizele PCR. Toți medicii implicați în acest caz au fost suspendați și nu mai practică.

 

Anchetă

Cercetările continuă și în cazul unei tinere de 21 de ani care s-a stins după două săptămâni de chin, tot la Galați.

Ancheta în cazul celor șapte medici a pornit la autosesizarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, după apariția în presă a celor două cazuri. Exact la un an de la moartea bărbatului de 46 de ani, au fost puși sub acuzare șapte medici.

Paula Tănase, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați: „Patru din Unitatea de Primiri Urgențe, trei din cadrul laboratului de analize din cadrul Spitalului Județean Galați pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și alte infracțiuni”.

Anchetatorii spun că toți cei șapte inculpați ar fi contribuit la moartea pacientului de 46 de ani. Nu l-ar fi tratat, nu l-ar fi examinat, l-ar fi plimbat degeaba printre spitale și chiar l-ar fi lăsat ore întregi să aștepte în frig rezultatul unui test covid.

Paula Tănase, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați: „Pe tot parcursul zilei, victima a așteptat rezultatul PCR afară, în frig, fără a i se administra un tratament adecvat până la ora 20, când a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că își asumă riscul de deces”.

Procurorii le-au interzis pentru moment celor șapte doctori să mai practice meseria și i-au trimis sub control judiciar.

Ionuț Băneșanu, Spitalul de Urgență Galați: „Unitatea noastră a dispus interzicerea profesiei de medic și a activității medicale pe perioada controlului judiciar până în momentul în care se dispune interzicerea".

Medic: „Nu am ce să îmi reproșez”

Contactată de reporterii Știrile ProTv, dr. Lidia Șandru, la acel moment șefa Unității de Primiri Urgențe, a spus că nu comentează acuzațiile.

La rândul său, avocatul unei alte șefe de tură de la Urgențe susține că a atacat decizia procurorului de interzicere a practicării profesiei.

Didel Bujeniță, avocat: „Este formulată o plângere împotriva ordonanței procurorului, în rest doamna doctor se abține de la orice alte comentarii și are încredere în actul de justiție".

Cristi Săraru, avocat: „Au reiterat în repetate rânduri, pe tot parcursul cercetărilor, că sunt nevinovate și eu sper că la finalul acestor cercetări acest fapt să fie constatat de un judecător".

George Țocu, medic laborator analize: „Nu am ce să îmi reproșez. Consider că nu am greșit cu nimic. Vom vedea ce se întâmplă în continuare. Organele abilitate o să își facă treaba și vom vedea la final".

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați mai au în cercetare și cazul unei studente la medicină, o tânără de 21 de ani, care a murit, tot în noiembrie anul trecut , la Spitalul Județean de Urgență din Galați. A făcut septicemie, iar familia ei acuză medicii că i-ar fi pus un diagnostic greșit.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Doi tineri ucraineni care au trecut graniţa în România prin munți au fost găsiți de un localnic, epuizați și în hipotermie
Doi tineri ucraineni care au trecut graniţa în România prin munți au fost găsiți de un localnic, epuizați și în hipotermie

Doi tineri ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost descoperiţi de un localnic din comuna Poienile de sub Munte, a informat, marţi seara, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.

Grav accident la intrare în Deva. Șapte bărbați au fost răniți după ce un microbuz a intrat într-un parapet
Grav accident la intrare în Deva. Șapte bărbați au fost răniți după ce un microbuz a intrat într-un parapet

Şapte bărbaţi cu vârste cuprinse între 26 şi 56 de ani au fost răniţi într-un accident rutier care a avut loc, marţi seară, la intrarea în Deva, după ce microbuzul în care se aflau a izbit un parapet care desparte sensurile de mers.

Un tânăr din Giurgiu a fost arestat după ce și-a violat fosta iubită. Nu avea voie să se apropie de ea
Un tânăr din Giurgiu a fost arestat după ce și-a violat fosta iubită. Nu avea voie să se apropie de ea

Un bărbat de 29 de ani, din municipiul Giurgiu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce şi-ar fi violat fosta concubină, deşi îi fusese interzis, prin ordin de protecţie, să se apropie la o distanţă mai mică de 100 de metri faţă de ea.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.