Florile de care te poti bucura, iar apoi le puteti si manca. Afacerea inceputa de un roman intr-un balcon
Un pont pentru barbatii care nu mai stiu cum sa isi impresioneze partenerele: pot sa le daruiasca flori comestibile. Puncteaza astfel la doua capitole.
Panselutele sau begoniile sunt numai bune de mancat si arata minunat. Cativa romani au avut nas pentru aceasta afacere si cultiva microplante, bogate in vitamine si cu un gust surprinzator.
Horticultor de meserie, Cristi Tudor a pornit afacerea in urma cu trei ani, la doar 24 de ani. A vazut o reclama pe un site din Florida si 6 luni a facut experimente in balcon. Intr-un final a luat un credit de 30 de mii de euro si a ridicat doua sere in curtea parintilor sai din judetul Prahova. La inceput, a distribuit florile si microplantele gratuit.
Cristian Tudor: "Daca ne intra vreo boala, daca avem vreun daunator, in niciun caz nu folosim tratamente, pesticide, insecticide, asta inseamna ca este o cultura social responsabila"
Sunt peste 40 de specii flori care pot fi mancate. Begoniile sunt acrisoare, lavanda are un gust dulce picant iar galbeneaua aduce cu piperul aromat.
Daca vreti sa va impresionati musafirii sau persoana iubita, puteti folosi la desert, de exemplu, panselute comestibile. Cutia contine 25 de bucati si costa 12 lei.
Florile nu sunt doar pentru desert. Dovada: Un preparat pe baza de peste inspirat din bucataria peruana.
Chef: "Preparatul este usor dulceag din laptele de cocos, florile cele de fata, sunt usor acrisoare si finalul il gustati, ceva spectaculos"
Romana si-a lasat cariera cladita 15 ani intr-o corporatie iar cum gateste cu flori.
Producator: "Acum cinci cand am inceput a fost mult mai dificil pana acum 2 ani nu erau producatori pe piata locala si cele mai multe flori erau via Olanda sau din Israel."
Foloseste pentru deserturi de la albastrele si galbenele pana la flori de salcam sau toporasi. Nutritionistii ne recomanda sa le folosim pe cele amarui la deserturi, pentru a ajuta secretia de bila.
Legumele in miniatura, cu arome puternice si proprietati nutritive, castiga si acestea teren. O caserola de floarea soarelui, macris sau ridiche costa 5 lei. Doua surori, una profesoara de fizica, cealalta asistent medical, au renuntat, in urma cu 6 ani, la meseriile lor si s-au dedicat microplantelor.
Natalia Popescu, producator microplante: "Am inceput cu o sera foarte mica, aveam 5 clienti."
Reporter: "Si, acum cati client aveti?"
Natalia Popescu: "O suta pe saptamana"
Investitia minima pentru o astfel de afacere este de 10 mii de euro, pe langa terenul pentru sere.