Românii revoltați că trebuie să colecteze selectiv gunoiul. "Dacă o fi zăpadă, cum mă duc?"
Colectarea selectivă a deșeurilor îi pune pe jar pe cei care locuiesc în blocurile turn. Ghenele folosite până acum pentru aruncarea resturilor menajere nu permit adunarea gunoiului pe categorii, așa cum cere legea.
În unele locuri, primăriile i-au notificat deja pe locatari și le-au cerut să le desființeze și să găsească alte soluții. O situaţie ...incomodă, spun cei care sunt nevoiți să coboare cu punga de gunoi de la etajul zece.
Într-un bloc cu 10 etaje din Arad, asociaţia de proprietari a închis deja ghena de gunoi, la care locatarii au aces la fiecare nivel. Oamenii trebuie să arunce, acum, resturile în pubelele montate lângă imobil. Pe unii, decizia îi nemulţumeşte.
Bărbat: "Trebuie să merg cu gunoiul jos şi nu-i bună deloc."
Femeie: "Nu-mi convine, că de-abia mă duc şi dacă o fi zăpada şi alunecuş cum mă duc? Îl ţin în casă."
Primăria din Arad le-a cerut asociaţiilor de proprietari să închidă ghenele de gunoi din blocuri pentru că acestea nu permit colectarea selectivă a gunoaielor. Din iulie, anul trecut, acest lucru este obligatoriu.
Călin Bibart, primar Arad: "Noi am notifcat asociaţiile de locatari în încercarea de a găsi soluţii la situaţia existentă. S-a conturat ideea de a pune tomberoanele pentru fiecare categorie în boxele de jos şi de blocare a toboganelor pentru unii care nu înţeleg sau nu vor să înţeleagă să nu le mai folosească."
Reporter: Este o idee bună?
Bărbat: Foarte bună, pentru că nu mai miroase pe scară. Pe toboganele astea tot se aruncă, începând de la varză, lubeniță şi pe timp de vară miroase extraordinar.
Aceeaşi situaţie este şi în Bacău. Primăria a decis să fie desfiinţate toboganele pentru gunoi din toate blocurile cu 10 etaje.
Reporter: Cum faceţi cu gunoiul?
Bărbat: Îl iau frumuşel şi îl duc la gunoi.
Reporter: Nu vă era mai comod cu toboganul?
Bărbat: Era într-un fel dar mai ales toamna, vara era o mizerie, veneau şobolanii. Aşa, iei pachetul când ai plecat, duci la gunoi şi "bună ziua!".
În blocurile înalte din Timişoara - în schimb - toboganele au fost păstrate dar locatarii le pot folosi doar pentru resturile care nu pot fi reciclate. Pentru sticlă, hârtie şi plastic au fost înfiinţate pubele speciale.
Stelian Mihalea, administrator bloc: "Avem toboganul curat, avem camere speciale, gresie pe jos şi se aruncă şi curge direct în pubelele negre."
Ca să respecte ordonanţa de guvern privind colectarea selectivă, dezolvatorii imobiliari - care ridică acum blocuri - nu au mai prevăzut în proiecte ghene pentru gunoi, ci amplasează pubele exterioare.