Câte MII DE TONE de mâncare aruncă românii la gunoi de Sărbători. Sfatul psihologilor

Ultima actualizare: 03-01-2020 19:53

Deşi de aceste sărbători mulţi români au promis că vor fi cumpătaţi, puţini au şi reuşit până la capăt.

Tocmai din această cauză, în aceste zile, ajung la gunoi munţi de alimente. Unele lucruri mai pot fi salvate spun bucătarii profesioniști, care ne dau câteva ponturi în speranţa că mai temperam risipa.

Client: "Aşa cred că suntem noi obişnuiţi, dacă nu jumătate, un sfert din ce gătim să aruncăm. Pun în cutii şi pun şi la coş, dar afară la container''.

Rând pe rând, sarmale, fripturi sau jumări toate ajung la coş. Ca să vă daţi seama de dimensiunea dezastrului aflaţi că în perioada sărbătorilor aruncăm zilnic 6.000 de tone de alimente, ceea ce ne clasează pe locul 9 la nivel european.

Femeie: "Risipă mare, mare, mare! Unul nu are ce pune pe masă şi unul are risipă mare!"

Chiar dacă în frigiderul părinţilor încă mai sunt mancăruri de la sărbători, aceşti tineri au poftă de ''altceva''.

Tânăr: "Simţeam nevoia de ceva diferit, nu neapărat mâncare tradiţională"

Ca să nu ne batem totuşi joc de bani şi de munca celor care au gătit, învăţăm de la bucătari cum să reinterpretăm preparatele tradiţionale rămase.

Camelia Timofte, bucătar restaurant: "Gospodinele care mai au acasă friptura pe care nu au consumat-o în noaptea dintre ani, pot face o delicioasă tocăniţa. Avem brânzeturi care nu au fost folosite, le amestecăm şi le dăm la cuptor, rezulta un amestec de brânzeturi cremos şi uşor".

O variantă ar fi congelarea. Sarmalele şi fripturile pot fi păstrate, dar nu pentru multă vreme.

Ionuţ Ignat, nutriţionist: ''Cam orice am gătit şi conţine ou sau altceva perisabil, cum ar fi laptele, ideal ar fi să scăpăm de ele pentru că se altereaza''

Culmea este că după atâtea mese îmbelşugate mulţi îşi fac alte liste de cumpărături pentru că urmează Sfântul Ioan. Ca să nu exageraţi, psihologii vă sfătuiesc să nu mergeţi înfometaţi la magazin.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO