Cum s-a răzbunat un comerciant după ce a rămas cu zeci de brazi nevânduți. VIDEO
Rămași nevânduți după Crăciun, sute de brazi au ajuns la gunoi tocați cu drujba, dacă nu au avut noroc să fie „recuperați".
În multe orașe, oamenii au început să se organizeze: adună brazii pe care nu i-a luat nimeni și îi duc la Chişinău, unde abia încep sărbătorile.
În piețele de la noi este dezastru, pentru că vânzătorii nu sunt obligați să strângă resturile.
Acum o săptămână, prin pieţe, toată lumea căuta să cumpere cel mai frumos brad, eventual la cel mai bun preţ. Însă nu toţi au ajuns să fie împodobiţi.
La Oradea, de pildă, câteva sute de brazi au rămas nevânduţi. În Piaţa Rogerius, aceştia au fost adunaţi în grămezi şi, cei mai mulţi, au fost preluaţi de o firmă specializată.
Adrian Băican, administratorul pieţei: "Unii dintre vânzători şi i-au dus înapoi acasă, alţii i-au lăsat aicea. Cei care fac coroane, coronarii, pot să-şi ia gratuit frunze, tot ce au nevoie, restul, care rămân, îi predam la o firmă specializată care face compost din ei."
Comercianţii au plătit câte 80 de lei pe metrul pătrat pentru locul de vânzare. Contractul făcut cu regia pieţelor nu îi obligă, însă, să-şi ia acasă brazii nevânduţi.
Sute de brazi au fost vânduţi şi în Piaţa Obor din Capitală. Cei rămaşi, foarte puţini la număr, au fost încărcaţi în într-un camion şi duşi la Chişinău, acolo unde, pe 7 ianuarie se sărbătoreşte Crăciunul pe rit vechi. Dar nu toţi au avut aceeaşi soartă.
Supărat că a rămas cu marfa nevândută, un comerciant din Sibiu a tocat zeci de brazi cu drujba chiar în Ajunul Crăciunului. Era furios că nu a găsit clienţi şi nu a vrut să îi ia cineva şi să-i vândă la Chişinău, iar el să nu câştige nimic.
Teodor Birt, administraţie pieţe Sibiu: "Este marfa lui şi nu a distrus nimic decât propria marfa. Problema e că a lăsat mizerie în piaţă. Gestul lui nu este unul normal şi cu siguranţă anul viitor nu va mai vinde brazi la Sibiu."
Şi la Timişoara în urma vânzătorilor de brazi a rămas dezastru.
Comercianţii au fost somaţi să cureţe locul după mai multe sesizări făcute de trecători. Acelaşi scenariu se repetă în fiecare an în toate pieţele din ţară. Vânzătorii taie prea mulţi brazi care ajung la gunoi ori sunt abandonaţi.
Unele hipermerketuri, de exemplu, au iniţiat un program de reciclat brazii de Crăciun. Clienţii care-i aduc înapoi, primesc un tichet de cumpărături.