Ce se întâmplă cu brazii de Crăciun aruncați de români la gunoi după sărbători

Ultima actualizare: 07-01-2020 20:51

Operaţiunea "cum scăpăm de bradul de Crăciun" este în plină desfăşurare în toată ţara. Unii îl taie bucăţi, alţii îl cără pe casa scărilor şi se uită cu groază la urma lăsată.

În unele localităţi, firmele de salubrizare nu mai ridică brazii de lângă tomberoanele de gunoi, ci doar de la punctele de colectare, special amenajate. Ulterior, brazii ajung să fie transformaţi în bio-masă sau îngrăşământ.

În aproape toată ţara, pe străzile dintre blocuri, peste tot zărim câte un brad abandonat - până mai ieri împodobit cu globuri strălucitoare. Puţini sunt cei care îi duc la rampa de gunoi după ce trec sărbătorile.

Ca să nu aglomereze platformele de gunoi dintre blocuri, în Timişoara, autorităţile le-au interzis oamenilor să mai arunce acolo brazii şi au deschis patru puncte de colectare. Pe mulţi, decizia îi nemulţumeşte.

Bărbat: "Cu o maşină mai mică nu ştiu cum te-ai descurca. Dacă aş avea o maşină un pic mai mică decât asta şi un brad de mărimea asta, ar fi un pic mai complicat. E foaarte uscat acum şi au rămas destul de mulţi ţepi prin casă şi prin curte."

Ovidiu Heiuș, șfe serviciu firmă de salubritate: "Sfatul meu pentru a evita şi eventualele amenzi din partea Poliţiei Locale este că acei brazi sau acele deşeuri să le ducă la aceste puncte de colectare."

La Oradea, în schimb, brazii aruncaţi lângă tomberoanele de gunoi sunt strânşi de o firmă care îi transformă în compost.

Bajusz Murany Gyungyi, reprezentantă firmă de compostare: "O să fie tocat şi o să fie folosit la compost şi la pământ de flori. Brazi, anul trecut, cam 23 de tone. Anul ăsta, numai două tone avem."

La fel se întâmplă şi în Arad şi Galaţi, unde mașinăriile toacă în fiecare an cam 2.500 tone de materie vegetală. 

Cerasela Tocu, șefă stație de sortare: "Încercam să îi reciclăm. Să nu îi aruncăm pe groapă, să nu îi aruncăm aiurea şi să îi transformăm în ceva bun, care este profitabil."

Bogdan Topală, șef de secție: "Materialul rezultat este folosit în parcurile şi grădinile din municipiul Galaţi."

Brazii de Crăciun pot fi utilizaţi şi în alt fel. Anul trecut, o asociaţie din Bihor a montat într-un lac 50 de pomi de iarnă pe care peştii să îşi depună icrele.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO