Reacția unui director de școală când află că gunoiul trebuie colectat selectiv în fiecare clasă

Ultima actualizare: 30-12-2019 11:00

Și în acest an poluarea a fost o mare problemă pentru România, iar rezolvarea întârzie să apară.

De pildă, suntem în continuare în urmă cu aplicarea unei măsuri care a fost cerută imperativ de Uniunea Europeană - colectarea selectivă a gunoiului menajer.

Potrivit unei legi aprobate în Parlament, și școlile trebuie dotate cu pubele speciale. Dar până acum lucrurile nu s-au schimbat prea mult.

Directorii școlilor și primarii de comune spun că nu au bani. Asta în condițiile în care țara noastră este unul dintre cei mai mari producători de deșeuri din Europa.

În Gorj, autorităţile nici măcar nu ştiau de această nouă lege. Primarii spun că oricum nu au bani sau nu mai găsesc spaţiu şi pentru alte coşuri printre băncile copiilor.

Ion Stamatoiu, primar comuna Scoarța: "Mai punem şi aceste europubele, copii atunci trebuie să fie legaţi să nu se mai mişte prin clasă, că nu mai au pe unde."

Alina Bobei, director școală: "Nu ne-a spus nimeni nimic să ştiţi despre treaba asta. Ştiam că trebuie să strângem selectiv, dar la nivel de unitate şcolară, nu de clasă."

În Timiş, din aproape 800 de scoli din judeţ una singură este dotată cu pubele pentru colectarea selectivă în fiecare clasă.

Sorin Ionescu, director Colegiul Naţional Bănăţean : "În mod normal ar trebui ca în fiecare din cele 96 de săli de clasa să avem colectare selectivă, din păcate costurile ar îngreuna foarte mult bugetul."

Aura Danielescu, inspector general ISJ Timiș: "Aceste pubele care ar trebui să fie depozitate direct în sălile de clasa ar diminua spaţiul pe care ei îl au la dispoziţie."

Un exemplu că, totuşi, se poate îl găsim la o şcoală din comună Cociuba Mare, judeţul Bihor. Acolo, în fiecare clasă, primăria a cumpărat câte trei recipiente în care copiii adună selectiv deşeurile.

Cristina Anca, directoarea Şcolii nr.1 Cociuba Mare: "Au fost foarte încântaţi de această "aventură" a colectării selective. Este foarte important ca ei să conştientizeze de mici cât de mult putem să ajutăm, şi noi, planeta, printr-un gest mic, fiecare dintre noi."

Elev: "Este mai bine pentru societate şi pentru lumea noastră şi trebuie să avem grijă de ea."

Şi localnicii au primit pubele şi saci şi adună gunoiul separat. Proiectul a costat 60.000 de lei, dar primarul spune că a meritat fiecare bănuţ. Acum plăteşte mai puţin firmelor de salubritate.

Mihai Sferle, primarul comunei Cociuba Mare: "După implementarea acestui proiect, costurile ni s-au redus cu aproximativ 70-80 la sută."

Potrivit datelor colectate de Eurostat, România este printre cei mai mari producători de deşeuri din Europa, provenite din activităţi economice şi gospodarii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO