Românii mănâcă lunar 240 de milioane de ouă. Sfatul medicilor
8 din 10 români mănâncă săptămânal ouă, potrivit unui studiu recent. Aproape 240 de milioane de ouă - 20 la sută din import - se consumă în fiecare lună. Totuşi, medicii ne îndeamnă să nu consumăm în exces acest aliment bogat în substanţe nutritive.
În toată ţara sunt 250 de ferme care produc între 180 şi 200 de milioane de ouă pe lună. Nu sunt însă destule pentru cât consumă românii, astfel că mai importăm încă 40 de milioane. Cele mai multe se vând în Muntenia şi Transilvania.
Vasile Bunduc, director fermă de păsări: „Anul trecut am produs cu 20 de milioane de ouă mai mult decât 2017, datorită creşterii capacităţii de cazare a păsărilor."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
8 din 10 români mănâncă ouă săptămânal.
Potrivit studiului, 30% dintre consumatori preferă să mănânce ouă de la producători români. Datele mai arată că acest produs alimentar este preferat mai mult de femei decât de bărbaţi.
Doamnele şi domnişoarele cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani prefera să mănânce între 3 şi 6 ouă pe săptămână.
Fată: „Mănânc un ou, două. Depinde ori fiert prăjit, ou ochi. Este un aliment esenţial în alimentaţia mea."
Majoritatea preferă omletele şi ouăle ochiuri. Urmează cele fierte, poșate şi umplute.
„Copilului prefer să îl dau poșat. Fiert în salată orientală, la prânz, iar eu îl prefer pe acesta. Este un ou benedict poșat şi este minunat. Dacă îl combinăm şi cu legume este perfect."
Consumul crescut de ouă a schimbat şi meniurile unor restaurante. La malul mării, de pildă, un local oferă mic dejun de la 8 dimineaţa până la 9 seara şi are mare succes la clienţi.
Marius Mimler, chef: „Avem un preparat simplu, dar foarte gustos. Este oul posat pe un pat de avocado, guacamole, o pastă cu ceapă roşie şi lămâie, pe pâine prăjită şi un aranjament de salată mix şi roşii cherry."
În Cluj, câţiva studenţi de la Agronomie, au deschis un local unde tot meniul este pe bază de ou.
Client: „Asta e unul dintre preparatele mai speciale. Are scrambled eggs, croissant şi cârnăciori şi e servit cu salată."
Tânără: „Mi se pare un preparat inedit, nu am mai mâncat aşa ceva şi eu chiar mănânc des ouă."
Clientă: „Am ales să mănânc ouă benedict, pentru că e un preparat mai special, eu mănânc ouă cam de 3 ori pe săptămână."
Oul este bogat în substanţe nutritive. Specialiştii ne sfătuiesc însă să nu facem excese.
Dr. Andreea Moroșanu, medic nutriţionist: „Unul pe zi sau şapte ouă pe săptămână. Studiile nutriţionale şi cele de risc cardiovascular, risc metabolic, au arătat că ouăle sunt alimente utile organismului, că nu au ca şi consecinţă creşterea colesterolului în sânge atât de mult pe cât se credea."
Studiul a adunat răspunsuri de la 2.284 de români din mediul urban, care au peste 18 ani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!