Ouă contaminate cu fipronil, decoprite la o fermă din Olt. Amenda dată de DSVSA

Ultima actualizare: 23-01-2019 17:40

Ouă contaminate cu o substanţă toxică numită fipronil au fost descoperite la o fermă avicolă din judeţul Olt de către inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare.

Aceştia susţin că aproape 300.000 de ouă din lotul cu probleme au fost vândute deja în Bucureşti şi în localităţi din Olt, Dolj, Argeş şi Vâlcea.

Fipronilul dintr-un lot de 300.000 de ouă a fost descoperit în urma unor controale de rutină făcute la fermele din judeţul Olt. La una dintre acestea, inspectorii au constatat că ouăle conţin între 0,02 și 0,07 mg/kg , în condiţiile în care limită maximă admisă este de 0,005 mg/kg.

Aceştia au fost puse sub sechestru ouăle aflate la momentul controlului în unitate şi a fost interzisă livrarea de ouă pentru comercializare, până la sosirea rezultatelor de laborator. 300.000 de ouă contaminate urmează să fie distruse, însă alte 285.000 au fost deja vândute în următoarele județe: Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.

Inspectorii sanitar veterinari au constatat că sunt probleme şi la etichetarea a peste jumătate de milion de ouă- care au fost retrase de la vânzare. Firma la care s-au găsit toate aceste nereguli deţine şi ferma din judeţul Teleorman, unde au fost găsite anul trecut ouă contaminate cu fipronil.

Fipronilul are uz veterinar, şi este folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor și căpușelor, însă sub nioc formă nu este destinat consumului uman. Este considerat de OMS cu „grad de pericol moderat''.

Ferma a fost amendată cu 12.000 de lei pentru utilizarea de substanţe fără documente însoţitoare.

„Inspectorii sanitari veterinari, în baza principiului precauţiei, au dispus măsura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor de ouă, începând cu data de 4 ianuarie până în 18 ianuarie 2019 inclusiv (distribuite către judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea, Ilfov şi municipiul Bucureşti). (...) Inspectorii din cadrul DSVSA Olt monitorizează în permanenţă ferma respectivă, prelevează în continuare probe, care sunt trimise spre analiză şi acţiunea de retragere a ouălor, care este în curs de desfăşurare", potrivit unui comunicat al DSVSA, citat de Agerpres.

Până miercuri, 23 ianuarie, au fost retrase de la comercializare 64.959 de ouă, din care 63.330 de ouă au fost transmise către neutralizare. DSVSA Olt continuă ancheta în vederea identificării sursei de contaminare şi nici un produs al unităţii respective nu părăseşte ferma dacă nu este însoţit de un buletin de analiză care să ateste conformitatea acestora.

DSVSA Olt notează că ferma nu are în istoric antecedente privind prezenţa fipronilului în ouă. Această substanţă este un ingredient obişnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor şi căpuşelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman.

OMS clasifică fipronilul printre substanţele chimice cu „grad de pericol moderat'' la om, pornind de la testele pe animale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO