A început postul Paştelui. Alternativa la cele 40 de zile doar cu fasole, varza şi cartofi


Ultimul update: Luni 11 Martie 2019 20:04
Data publicarii: Luni 11 Martie 2019 17:53
Categorie: Stiri Sociale

A început postul Paştelui, cel mai lung şi mai greu din an. Obiceiul creştin aduce schimbări şi în restaurante. În meniuri au apărut mâncăruri de primăvară, fără lapte, carne şi ouă, cum ar fi ciorba de lobodă şi tocăniţa de ştevie.

"Pregătim trei meniuri la livrare. Avem o creştere de aproape 50% la abonamente. Le livram la locul de muncă sau le livram acasă".

La un restaurant din Braşov oferta de prânz cu mâncare de post pentru 5 zile costa 125 de lei.

DANIELA CONSTANTIN, BUCĂTAR: "Mâncarea de post e foarte bogată proteic, carbohidraţi de foarte bună calitate. Avem foarte multe produse locale luate din piaţa, foarte multe ierburi pătrunjelul, mărarul, spanacul proaspăt şi foarte multe condimente. Incercam să dăm o altă tenta şi un altfel de gust tuturor supelor creme".

Aşadar, postul NU înseamnă 40 de zile doar cu fasole, varza călită şi cartofi prăjiţi înecaţi cu ulei. Pentru că în bucătărie ideile bune trebuie căutate, şi la Bucureşti un grup de 10 gospodine a dat start postului nu la cratiţa, ci la un local.

Pentru postul de primăvară, numeroase restaurante au creat o secţiune specială în meniu. Clienţii au întrebat de feluri de post pe care şi le aminteau din copilărie, cum ar fi ciorba de loboda.

Spiritul clientului bucureştean cere ca zeama să fie mai puţin dulce, aşa că se adauga doar o cană de borş la o oală, pe lângă cele 6-7 legături de loboda şi câte o mână de morcov tocat, pătrunjel, păstarnac şi ţelină.

Ca orice poveste frumoasă din farfurie, totul începe cu ceapă şi usturoi.

Motivul postirii înainte de Înviere ara rădăcini tocmai în creştinismul primitiv. Adulţii care hotărau să fie botezaţi erau opriţi de la alimente de origine animală. Ideea era că, înfrânând poftele trupului, să descopere bucuria apropierii de Dumnezeu.

Poate ar trebui să revenim şi noi la acest gând. Cheltuind mult timp, mulţi bani şi multă energie pentru ce mâncăm pierdem dintre priorităţi, si anume hrana minţii şi a sufletului.

Postul Paștelui. Preot, mesaj despre importanța ”celor 5 simțuri”
Festival inedit al câinilor, înainte de intrarea în postul Paștelui. FOTO
Sâmbăta Mare, ziua tăcerii adânci. Tradiții și obiceiuri: cum își grăbesc căsătoria fetele singure
VIDEO PROTVPLUS.RO