100.000 de ouă contaminate cu Fipronil, în comerț. Cât de periculoase pot fi


Ultimul update: Joi 10 Ianuarie 2019 20:44
Data publicarii: Joi 10 Ianuarie 2019 17:43
Categorie: Stiri Sanatate

Peste 4 milioane de ouă produse la o fermă din Teleorman au fost reţinute de Direcţia Sanitar Veterinară, după ce analizele de laborator au arătat că unele erau contaminate cu Fipronil, un insecticid interzis în fermele de păsări.

Grav este că 100.000 de ouă din lotul respectiv au ajuns în comerţ, fără ca oamenii să fie informaţi. Consumate într-o cantitate mare, acestea pot afecta organismul. Descoperirea a fost făcută în noiembrie, însă abia acum, Direcţia a comunicat că va distruge restul ouălor. Oricum au expirat între timp.

Ouăle contaminate cu insecticidul Fipronil au fost găsite la o fermă avicolă din comună Drăgăneşti Vlasca, Judeţul Teleorman. La finalul lui noiembrie, medicii veterinari ai Direcţiei Sanitar Veterinare Teleorman au prelevat probe, dar abia acum, după o lună şi jumătate au dispus confiscarea şi distrugerea a 4.280.000 de ouă.

Probele au fost prelevate de inspectori în luna noiembrie, dar termenul legal pentru analiza de laborator este de 20 de zile, aşa se face că în tot acest timp ferma nu a avut nicio interdicţie de a vinde, iar aproximativ 100.000 de ouă au ajuns în comerţ, spun surse din cadrul achetei.

Asta, deşi unii specialişti susţin că analiza respectivă poate fi gata în doar 4 ore. Reprezentanţii ANSVSA au confirmat cu seninătate că unele dintre ouăle contaminate cu acest insecticid au ajuns pe mesele consumatorilor.

Rareș Hăbeanu, purtătorul de cuvânt al ANSVSA: „Aşa este, au fost livrate 102.400 de ouă.”
Reporter: „Posibil contaminate.”
Rareș Hăbeanu:Da."

În 2017, a izbucnit un scandal uriaş în Europa, după ce în 15 ţări, câteva milioane de ouă au fost retrase de pe piaţă, din cauza unor ferme contaminate cu Fipronil. Atunci, mai multe state europene au dispus distrugerea a sute de mii de păsări pentru a elimina focarul. Tot în urma acestui scandal şi în românia autorităţile organizează acum aceste controale. 

Alexandra Cîrîc, şeful laboratorului de chimie al ICA: „Fipronilul este un insecticid de spectru larg, ea nu trebuie folosită în fermele de păsări, este un insecticid interzis prin regulamentul UE. înaintea interzicerii, insecticidul se folosea împotriva puricilor, în special la găini. în momentul de faţă, el se mai foloseşte doar la animalele de companie.”

Deocamdată, nu se ştie cum au ingerat insecticidul găinile de la fermă din Teleorman. Conform ANSVSA, ferma nu a înregistrat vreodată probleme de contaminare. În plus, în urmă cu 4 ani, ferma a beneficiat de o finanţare europeană pentru modernizare, în valoare de peste 700.000 de euro.

Anchetatorii iau în calcul varianta în care fermierul a folosit ilegal substanţa pentru dezinsecţie, dar specialiştii spun că există posibilitatea ca găinile să fi fost contaminate, fără ca administratorul să fi folosit fipronil recent.

Alexandra Cîrîc, şeful laboratorului de chimie al ICA: „Putem să ne gândim la remanența în pereţii fermei, la remanența în anumite locuri din fermă. Dacă păsările sunt libere, ele pot ciuguli calciul, varul de pe pereţi. Var de pe pereţi care poate fi contaminat poate de acum 2 ani - 3 ani."

Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasifica Fipronilul drept o substanţă cu pericol moderat la om. Efectele ar apărea doar în urma unui consum mare de ouă, iar acestea ar fi toxinfectia alimentară şi tulburări digestive. Am încercat să obţinem un punct de vedere din partea proprietarilor fermei, însă aceştia nu au putut fi contactaţi. Ferma este deţinută de 4 cetăţeni libanezi, cu mai multe afaceri în agricultură românească.

Reporter: „Vrem să vorbim şi noi cu cineva din conducerea fermei.”
Angajat: „Nu e nimeni din conducere aici, n-avem voie să băgăm pe nimeni.”
Reporter: „Dar un administrator al fermei?”
Angajat: „Nu, nimeni. Asta e situaţia."

Deocamdată, Ansvsa a distrus doar 55.000 din cele 4 milioane de ouă. Între timp, activitatea fermei este blocată până când analizele de laborator vor arăta că nu mai exista Fipronil în ouă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Peste 4 milioane de ouă contaminate cu Fipronil, găsite la o fermă din Teleorman
Peste 4 milioane de ouă contaminate cu Fipronil, găsite la o fermă din Teleorman
De ce s-au scumpit ouăle.
De ce s-au scumpit ouăle. "S-au scos găini din producţie, au băgat puicuţe la creştere"
Scandal în Germania din cauza ouălor contaminate. Cifra uriașă avansată de autorități
Scandal în Germania din cauza ouălor contaminate. Cifra uriașă avansată de autorități
VIDEO PROTVPLUS.RO
sorina pintea
Pintea: ”La TV, părem o ţară de oameni bolnavi, care consumă multe medicamente”
Numărul donatorilor de celule stem din România, extrem de mic. Gestul nostru poate salva vieţi
Activitatea de transplant din România, reorganizată cu fonduri UE. Câți bani sunt alocați
Cadrele medicale revin în țară, atrase de salariile mărite. Cât câștigă un asistent debutant
Drama prin care trec pacienții cu cancer. Tată: „E groaznic când nu ai medicamente”
România va suspenda exporturile de medicamente citostatice şi imunosupresoare
Ce se întâmplă, de fapt, dacă dormim în timpul zilei. Descoperirea oamenilor de știință
Ce se întâmplă, de fapt, dacă dormim în timpul zilei. Descoperirea oamenilor de știință
Boala fatală care ar putea afecta 5% din populația țării în următorii ani
Reacția Sorinei Pintea după ce a vizitat Spitalul unde bolnavii erau ținuți în cuști
Boală misterioasă, legată de ţigările electronice. Chinurile prin care trec suferinzii
Statistică sumbră. Câți pacienți au murit înainte de vreme din cauza sistemului de sănătate
Soluția găsită de un spital de pediatrie din Capitală pentru a face renovări