Românii iubesc pastele, dar nu știu să le mănânce. Ce spune o româncă întoarsă din Italia, care și-a deschis 2 restaurante
În ultimii ani, apetitul românilor pentru paste a crescut. Dovada este creșterea importurilor, confirmate de INS, dar și o mulțime de restaurante cu specific italian și inclusiv mici frabici care produc tot felul de sortimente
Când vine vorba de rețete, pe unele le am reinterpretat și adaptat gustului nostru.
Cum se mănâncă pastele corect
După 12 ani de locuit în Italia, Nicuța s-a întors în România și a decis să facă ce a învățat acolo cel mai bine: paste. A deschis două restaurante cu specific italian, iar cel mai greu, spune ea, a fost să îi învețe pe români să mănânce preparatul corect.
Nicuța Enache, administrator: „Vin persoane la noi, din oaspeții care au mâncat paste într-un fel toată viața și zic „vreau pasta aia mai fiartă, vreau carbonara cu smântână”
Pe lângă pastele foarte fierte sau cu mult sos, în România, unele rețete sunt gătite greșit. În pastele carbonara, de exemplu, românii pun smântână, inclusiv la unele restaurante, ingredient interzis în Italia în acest preparat.
Ciprian Zamfir, bucătar la Roma: „Pastele carbonara în Italia se folosește ou, pecorino, pepe și guanciale. În România se folosește foarte multă smântână și îi schimbă gustul, schimbă rețetă. Cineva a mers să mănânce o porție de carbonara, dar le-a cerut cu smântână și au refuzat să le pregătească pentru că este lipsă de respect pentru tradiție și rețetă”.
Românii sunt fani paste
În ultimii ani românii au devenit fani ai pastelor. Este și un aliment accesibil la preț, ușor de gătit și sățios. Pentru că cererea este mare, pe lângă restaurantele cu specific au apărut și fabrici și laboratoare care produc și apoi vând pastele proaspete sau uscate.
Dintr-un laborator pleacă în fiecare lună 10 tone de paste. Aluatul este făcut din ingrediente simple: apă, ouă și făină din Italia. După ce sunt tăiate pastele, sunt ambalate și trimise la restaurante și băcanii.
Giovani Cinquepalmi, administrator al firmei: „Avem cam 50 de produse în portofoliu. 10-15 sunt făcute din aluat umplut cu carne sau ricotta cu spanac. Unele sunt făcute clar manual, altele sunt făcute cu ajutor de mașini. Noi am avut un increment de 30-40% pe an din cifra de afaceri și atunci există și o cerere mai mare și o devoltare mai bună a firmei".
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021 am importat peste 43 de milioane de kilograme de paste, cu nouă milioane mai mult decât în 2019.