Românii iubesc pastele, dar nu știu să le mănânce. Ce spune o româncă întoarsă din Italia, care și-a deschis 2 restaurante

×
Codul embed a fost copiat

În ultimii ani, apetitul românilor pentru paste a crescut. Dovada este creșterea importurilor, confirmate de INS, dar și o mulțime de restaurante cu specific italian și inclusiv mici frabici care produc tot felul de sortimente

Când vine vorba de rețete, pe unele le am reinterpretat și adaptat gustului nostru.

Cum se mănâncă pastele corect

După 12 ani de locuit în Italia, Nicuța s-a întors în România și a decis să facă ce a învățat acolo cel mai bine: paste. A deschis două restaurante cu specific italian, iar cel mai greu, spune ea, a fost să îi învețe pe români să mănânce preparatul corect.

Nicuța Enache, administrator: „Vin persoane la noi, din oaspeții care au mâncat paste într-un fel toată viața și zic „vreau pasta aia mai fiartă, vreau carbonara cu smântână”. Oamenii au fost puțini reticienti la început în a descoperi un produs cap coadă așa cum ar trebui să fie. Încă mai sunt. Românii sunt învățați să mănânce pastele cu foarte mult sos".

Pe lângă pastele foarte fierte sau cu mult sos, în România, unele rețete sunt gătite greșit. În pastele carbonara, de exemplu, românii pun smântână, inclusiv la unele restaurante, ingredient interzis în Italia în acest preparat.

Citește și
magazin alimente
Costul ridicat al mâncării se resimte la nivel mondial. De la salata verde la paste, produsele sunt și cu 300% mai scumpe
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Ciprian Zamfir, bucătar la Roma: „Pastele carbonara în Italia se folosește ou, pecorino, pepe și guanciale. În România se folosește foarte multă smântână și îi schimbă gustul, schimbă rețetă. Cineva a mers să mănânce o porție de carbonara, dar le-a cerut cu smântână și au refuzat să le pregătească pentru că este lipsă de respect pentru tradiție și rețetă”.

Românii sunt fani paste

În ultimii ani românii au devenit fani ai pastelor. Este și un aliment accesibil la preț, ușor de gătit și sățios. Pentru că cererea este mare, pe lângă restaurantele cu specific au apărut și fabrici și laboratoare care produc și apoi vând pastele proaspete sau uscate.

Dintr-un laborator pleacă în fiecare lună 10 tone de paste. Aluatul este făcut din ingrediente simple: apă, ouă și făină din Italia. După ce sunt tăiate pastele, sunt ambalate și trimise la restaurante și băcanii.

Giovani Cinquepalmi, administrator al firmei: „Avem cam 50 de produse în portofoliu. 10-15 sunt făcute din aluat umplut cu carne sau ricotta cu spanac. Unele sunt făcute clar manual, altele sunt făcute cu ajutor de mașini. Noi am avut un increment de 30-40% pe an din cifra de afaceri și atunci există și o cerere mai mare și o devoltare mai bună a firmei".

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021 am importat peste 43 de milioane de kilograme de paste, cu nouă milioane mai mult decât în 2019.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Vacanță în Bulgaria 2022. Tot ce trebuie să știi pentru un concediu de vis la bulgari
Vacanță în Bulgaria 2022. Tot ce trebuie să știi pentru un concediu de vis la bulgari

În fiecare an, mii de turiști români aleg litoralul bulgăresc pentru a-și petrece vacanțele. Fie că este vorba despre vacanța de Paște, de 1 Mai sau concediul din vară, Albena, Balchik sau Nisipurile de Aur sunt doar câteva locuri preferate de români.

Costul ridicat al mâncării se resimte la nivel mondial. De la salata verde la paste, produsele sunt și cu 300% mai scumpe
Costul ridicat al mâncării se resimte la nivel mondial. De la salata verde la paste, produsele sunt și cu 300% mai scumpe

Costul ridicat al mâncării reprezintă un mare motiv de îngrijorare pentru trei sferturi dintre britanici. Unul din cinci în medie spune că sare peste unele mese sau apelează la băncile de alimente.

Paștele le-a adus comercianților vânzări mai mari decât în 2021. Care au fost cele mai căutate produse
Paștele le-a adus comercianților vânzări mai mari decât în 2021. Care au fost cele mai căutate produse

Vânzările de Paște au depășit cu 28% valoarea celor din 2020, cu tot cu creșterea generală a prețurilor.

Ministrul grec al turismului a venit special în România să-și promoveze țara. „Fără protocoale, trecerea doar cu pașaportul”
Ministrul grec al turismului a venit special în România să-și promoveze țara. „Fără protocoale, trecerea doar cu pașaportul”

De Paste și 1 mai, numărul românilor care au ales ca destinație Grecia, a fost peste așteptările hotelierilor de acolo.

Este Paștele Blajinilor sau Paștele celor Morți. Ce spune tradiția despre această zi
Este Paștele Blajinilor sau Paștele celor Morți. Ce spune tradiția despre această zi

Este Paștele Blajinilor sau Paștele celor Morți. Toate cimitirele creștin-ortodoxe se umplu de oameni care vor să își pomenească rudele trecute în neființă.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.