De Paste și 1 mai, numărul românilor care au ales ca destinație Grecia, a fost peste așteptările hotelierilor de acolo.

Așa că, peste vară, autoritățile elene ar vrea să atragă un milion de români și vin cu promisiuni că vor rezolva problemele cu formalitățile din vămi care și acum au dus la aglomerări. Ministrul grec al turismului a venit special în România să-și promoveze țara. Deja companiile de turism pun pe masă mai multe chartere, inclusiv către destinații noi.

Adrian este un împătimit al excursiilor pe insulele elene, iar joi l-am găsit într-o agenție de turism să își cumpere o nouă escapadă de o săptămînă în Grecia, alături de soția și copilul său, vara aceasta.

Adrian:Oamenii, stilul de viață și voia bună pe care o oferă grecii, m-au făcut să mă întorc în fiecare an în Grecia.

Anul acesta, autoritățile din Grecia se așteaptă să ajungem la situația din 2019, când în peninsulă a ajuns peste 1 milion de români. Și pentru că așteptările sunt mari, autoritățile iau în calcul mai multe variante de a rezolva problema cozilor de la vămi.

Vasilis Kikilias, ministrul turismului din Grecia:Un lucru pe care l-am primis și se întâmplă: fără protocoale, trecerea doar cu pașaportul. Acesta era un motiv important pentru întârzieri, iar administrația din Grecia a cerut poliției să aducă un număr mai mare de agenți la vamă, ca să putem deschide mai multe porți de intrare.

În topul cererilor de vacanță rămân Thasos, Mikonos, Santorini, Lefkada, dar și Atena, iar agențiile vin și cu oferte de inclusiv excursii de o singură zi în peninsulă.

Liana Epure, specialist de marketing al unei agenții de turism:Dacă într-o sâmbătă dimineață vrei să mănânci un gyros prospat pe o plajă din Skyathos, poți merge la aeroport la 7 dimineața și te întorci seara după miezul nopții, după ce ai stat la plaja, te-ai distrat în oraș la asfințit. 120 euro de persoană și include doar transportul cu avionul.

Anul acesta, agențiile de turism au mărit numărul de chartere cu plecări din marile orașe ale României.

Cristina Vascan, reprezentant al unei agenții de turism: „Deja majoritatea curselor au gradul de umplere peste 60% pentru anul acesta, chiar cursele din iunie sunt rezervate total.”

Și turismul de nișă este din ce în ce mai vizibil. Mulți români și-au rezervat deja pentru vara aceasta excursii pe ambarcațiuni mici și inclusiv croaziere în Marea Mediterană.