Romanii cu credite in franci au protestat din nou in strada. L-au criticat pe Isarescu si au amenintat ca vor boicota bancile


Ultimul update: Miercuri 11 Februarie 2015 07:01
Data publicarii: Duminica 08 Februarie 2015 13:28
Categorie: Stiri actuale

Mii de romani care au credite in franci elvetieni au protestat duminica in Bucuresti, in fata Parlamentului si in alte 5 orase ale tarii.

In Bucuresti aproximativ 1000 de persoane s-au intalnit in fata parlamentului. Oamenii cer o lege care sa oblige bancile sa le converteasca imprumturile din franci in lei la cursul de la data acordarii, plus 20%. Ei sustin ca aproximativ 300.000 de persoane sunt afectate de criza francului deoarece nu sufera doar titularul creditului ci si familia acestuia. Proteste similare au avut loc si la Cluj, Timisoara, Iasi si Craiova. Unii protestatari spun ca vor boicota bancile, printre altele prin intarzieri la plata ratei.

"Nu putem sa mergem la banca sa negociem individual, ne trebuie o solutie legislativa. Vom pune la dispozitia Comisiei de buget-finante documente care arata ca nu se poate negocia cu bancile. N-au negociat nici cand am semnat contractele, nici acum", a afirmat Catalin Voivozeanu, unul dintre reprezentantii Grupului Clientilor cu Credite in CHF si initiator al mitingului.

Protestatarii au afisat bannere si pancarte cu sloganuri precum "Isarescu neaga declaratia de avere/ ANI, tu nu mai ai putere?", "Isarescu dictator, avocatul bancilor!", "BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!", "Vrem solutii reale. Stop minciunilor electorale!", "Voi, 18 deputati imprumutati,/ Atitudine cand luati?", "Doar oameni politici arestati, / Toti bancherii sunt curati?", "Pe NOI cand ne ajutati? / Vrem si bancheri arestati!", "Banca Nesimtirii Rusinoase (BNR)".

Debitorii bancilor l-au taxat astfel pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a negat ca ar fi contractat in urma cu cativa ani un credit la Volksbank, desi acesta aparea in declaratia de avere.

Ulterior, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a afirmat ca imprumutul a fost refinantat la UniCredit si ca Isarescu isi amintea banca unde l-a achitat, nu de unde l-a contractat initial.

Protestatarii au spus ca nu mai au incredere in mesajele guvernatorului BNR dupa ce a afirmat vehement ca nu a avut credit la Volksbank si i-au cerut demisia.

"Cum s-ar spune pe romaneste, Isarescu nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase", a spus unul dintre organizatori.

Saptamana viitoare parlamentarii reiau discutiile pe legea conversiei care se afla in comisia de buget. Iar reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene vor discuta si ei cu alesii despre legea insolventei persoanelor fizice.

Tags: proteste,

Povestea tanarului dat afara de la serviciu din cauza unui credit in franci elvetieni. Cum il
S-a sinucis pentru ca nu a mai putut sa plateasca creditul in franci elvetieni. Ce datorie avea barbatul la banca
VIDEO PROTVPLUS.RO