Produsul după care românii au început să alerge prin magazine. Mulți se tem că în curând nu vor mai avea bani să îl cumpere
De Crăciun o să găsim în magazine mai multă carne de porc românească. Producția autohtonă dă semne de revenire, după ce pesta a închis foarte multe combinate. Deocamdată, galantarele sunt pline cu marfă din Spania și din Ungaria, ceva mai ieftină.
Goana după carnea de porc a început deja prin magazine și măcelării. Oamenii se tem de scumpiri și se aprovizionează din timp, ca să fie siguri că de sărbători vor avea pe masă pulpă, fleică sau ceafă. Unii vânează măruntaiele pentru tobă, lebăr sau caltaboși, care se găsesc în cantități mici.
Femeie: „Sunt dispusă să mănânc ceva mai bun. Dacă nu îmi mai permit foarte mult, mănânc ceva bun, dar mai puțin. N-avem ce să facem.”
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Cei care caută carne românească primesc și o veste bună. Va fi mai multă în magazine după ani întregi în care producția a tot scăzut, din cauza pestei porcine.
Ionuț Anghel, proprietarul unei carmangerii: „Crește interesul pentru producția internă. Din ce în ce mai mult. Cererea era foarte mare pe porc românesc și nu aveam capacitate.”
Reporter: „Cât la sută din carnea de porc este românească? Comercializată în magazine?”
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „38%.”
Reporter: „Nu 20%?”
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Nu, nu!”
Creșterea este confirmată și de producători, doar că estimările lor par să nu coincidă.
Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România: „De la 20% la 38%... Eu m-aș bucura să fie adevărat ce spune domnul ministru. Chiar m-aș bucura din tot sufletul. Cei care au riscat au crescut producția și, în mod implicit, și livrările.”
În ultimele luni și Institutul Național de Statistică a raportat salturi comparativ cu perioade similare din 2023. În iulie, de pildă, creșterea a fost de peste 8 procente.
Carnea românească este în prezent mai scumpă decât cea adusă din alte țări. Un kilogram de ceafă românească fără os costă 35 de lei, în timp ce varianta spaniolă e 29. Diferențe de 4-5 lei găsim și la pulpă de porc.