Românii au dezvoltat o cultură a cafelei, potrivit experților. Cum să o prepari perfect
Cafeaua nu este doar o sursă de energie, ci și un liant social, iar românii au dezvoltat o cultură a cafelei, potrivit experților. Apetitul românilor s-a dezvoltat în ultimii ani și beau cafea atât acasă, cât și în oraș.
Numai în București avem peste 500 de cafenele. La cel mai mare festival al cafelei din Europa de Est, deschis și duminică în Capitală, au fost prezenți peste 150 de artizani ai cafelei, fermieri din Africa și America de Sud, și cei mai buni prăjitori de cafea din Europa.
Pentru unii, cafeaua este un ritual matinal obligatoriu și o sursă de energie fără de care nu își pot începe ziua. Pentru alții este mai mult decât o băutură, este o experiență. Fie că sunt amatori pasionați sau experți în cafea, toți s-au întâlnit la cel mai mare festival al cafelei din Europa de Est. Sunt o mulțime de tendințe în ceea ce privește cafeaua, iar plăcerea costă. Un espressor profesional costă între o mie de euro și ajunge până la 19.000. Este important însă și modul de prăjire și măcinare.
Mihai Panfil, organizatorul festivalului: „Când ai loturi de cafea foarte bune, adică nu ai boabe de cafea cu defecte, poți să o prăjești mai light, iar aromele cafelei să fie cât mai savuroase, florale, fructate. Dacă ai o cafea care este din recolta trecută, prăjirea acoperă aceste mici impedimente și atunci vei prăji cafeaua un pic mai tare”.
Pentru a potența maxim gustul acestei licori, experții în cafea spun că este foarte importantă și apa. Dacă vrem să facem cafeaua perfectă, apa trebuie să aibă între 92 și 96 de grade Celsius. Cu cât se aproprie de 100 de grade, cafeaua va avea gustul intens și amărui, iar dacă este mai aproape 90 de grade va avea gustul acid și acrișor. Secretul cafelei perfecte depinde din perspectiva cui e pusă întrebarea.
Romulo, cultivator de cafea din Brazilia: „Dacă mă întrebi pe mine ca fermier, aș spune că acesta este cel mai important stagiu, dacă întrebi un prăjitor, ar spune că secretul stă în prăjire, iar dacă întrebi un barista, va spune că cel mai important este să știi să o prepari”.
Românii se dovedesc iubitori de cafea. Drept dovadă, în ultimii ani s-au dezvoltat sute de cafenele de specialitate. Doar în București avem peste 500.
Bogdan Andrei, prăjitor de cafea și proprietar de cafenea: „Avem o piață foarte, foarte dezvoltată pe cafeaua de specialitate, trendul este de câțiva ani de zile și este se pare în continuă creștere”.
În medie, costul unei cafele aromate, în aceste localuri, este de 15 lei. Avem, însă, și o veste un pic mai amară: săptămână trecută, cafeaua robusta s-a scumpit și a depășit un record istoric pe bursa din Londra. Am putea vedea efectele și la noi, în prețul cafelei.