Regulile pe care trebuie să le respectăm în restaurante. Când ne putem da masca jos
Mii de oameni s-au întors luni la muncă, în restaurantele din Capitală.
După patru luni de pauză, în bucătării a fost forfotă toată ziua. Peste 10.000 de cafenele, baruri și restaurante pot primi de acum clienții în interior, până la ora 21. Este drept, la o treime din capacitate, iar doritorii sunt sfătuiți să își facă rezervare. Pe de altă parte, sute de localuri rămân închise și în perioada următoare, pentru că patronii se tem să nu fie introduse iar restricții, din cauza noii tupini a virusului.
Imagini cu oameni relaxați, în jurul meselor pline am văzut pentru puțin timp în octombrie.
Constantin Daniel, ospătar: „Noi, ca ospătari, am fost cei mai fericiți clienții la fel și am avut ftft multe rezervări.''
Mii de angajați din sectorul HoReCa din Capitală s-au întors luni la muncă.
Radu: „Majoriateta oamenilor erau în șomaj tehnic sau lucrau în continuare pe zona de delivery. Nu putem câștiga bani din 30%, nu putem să ne acoperim costurile, dar oamenii vin din nou la serviciu, nu-i pierdem, pentru că cea mai importantă resursă a restaurantelor sunt oamenii și și-așa am pierdut foarte mulți. Nu ne mai permitem.''
Sasu Alexandru: „Au fost patru luni în care am stat departe , asta iubim să facem, asta ne place, plus că de aici ne câștigăm traiul.”
Într-un restaurant sunt 220 de locuri în total, însă doar 40 de oameni vor putea fi primiți în același timp în interior. Meniul diferă față de preparatele pentru livrare la domiciliu.
Înainte de a ieși în oraș ar fi bine să vă faceți o rezervare, pentru că în acest fel veți avea siguranța că o masă este pregătită pentru dumneavoastră, având în vedere că restaurantele nu funcționează la capacitate maximă. De altfel, aceasta este și recomandarea administratorilor restaurantelor, pentru ca ei să aibă un control asupra situației din interior. Este important de știut că la aceeași masă nu pot sta mai mult de șase persoane, chiar dacă sunt din familii diferite. În momentul în care intrați în restaurante trebuie să aveți masca de protecție pe față. De altfel, atunci când mergeți la toaletă trebuie să o purtați. Puteți să renunțați la mască când vă așezați la masă pe scaun.
Și totuși sute de restaurante din Capitală nu se vor deschide în perioada următoare. Patronilor le e teamă că în doar câteva săptămâni localurile ar putea fi închise din nou dacă numărul îmbolnăvirilor va crește.
Florin Cîțu, premierul României: „Dacă indicatorii pe care i-am folosit un an de zile arată că e ok să relaxăm condițiile, atunci se relaxează. Dacă indicatorii se modifică, dacă suntem iarăși peste 3 la mie, bineînțeles că revenim.''
Potrivit estimărilor celor din domeniu, 12.000 din cele 45.000 de localuri din România s-au închis definitiv.