În ce condiții se deschid restaurantele în Capitală. Reguli stricte pentru a lua masa înăuntru
În București, numărul de infectări cu SARS-CoV-2 se menține scăzut de câteva zile, astfel că restaurantele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri pot fi redeschise în interior chiar de luni dimineață.
Însă doar cu o treime din locuri ocupate. Mulți proprietari amână deschiderea și așteaptă să vadă cum evoluează pandemia. Și ministerul Sănătății a atras atenția că deodamdată nu este cazul să ne relaxăm.
De 5 zile, Capitala este sub rata de incidență de 3 infectări la mia de locuitori, iar legea spune că anumite restricţii pot fi eliminate. În unele restaurante se fac deja pregătiri. Vor funcţiona la o capacitate de cel mult 30%.
Într-un restaurant de 450 de locuri vor fi disponibile doar 135. La o masă au voie să stea doar patru persoane, dacă fac parte din aceeaşi familie. Dacă, în schimb, nu sunt rude, pot sta doar câte două. Dacă vor să meargă la toaletă sau la bar, trebuie să îşi pună de fiecare dată masca de protecţie.
Radu Viorel, managerul unui restaurant din Centrul Vechi: "O masă se va ocupa, una va rămâne liberă tot timpul. Mesele care nu se pot ocupa au buline pe ele pentru a ne asigura distanța."
Unii clienţi preferă să păstreze masca la masă, atunci când nu mănâncă.
Matei Ionescu are 7 restaurante în Capitală. Şase dintre ele vor rămâne însă închise şi luni. Pandemia i-a adus o pierdere de peste 250 de mii de euro.
Matei Ionescu, proprietarul unui lanț de restaurante: "Nu ne putem asuma să investim din nou, în personal, în salarii, în tot ceea ce înseamnă deschidere şi aşa mai departe şi după aceea să încasăm iarăşi încă o pierdere dureroasă."
Nici cinematografele sau teatrele nu se deschid în totalitate de luni. Teatrul Naţional Bucureşti va primi spectatori din 5 februarie.
În acest moment, doar în judeţele Timiş şi Cluj rata de incidență se menţine peste 3 cazuri la mia de locuitori. Asta în condiţiile în care mulţi se testează cu testele antigen şi nu declară infectarea.
Relaxarea măsurilor nu înseamnă că trebuie să lăsăm garda jos. De noi, de fiecare dintre noi, de modul în care respectăm regulile şi ne protejăm depinde revenirea la o viaţă normală.
Purtarea măştii şi distanţarea socială sunt în continuare reguli de aur. Trebuie să dăm dovadă de responsabiliate pentru a scăpa din această poveste.