Restaurantele, teatrele și cinematografele din București se redeschid luni, la 30% din capacitate

×
Codul embed a fost copiat

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunţat că, începând din 25 ianuarie, ora 0:00, în București se deschid restaurantele și cafenelele la 30% din capacitate, între orele 6 - 21.

De asemenea, teatrele și cinematografele vor permite accesul publicului în limita a 30 la sută din sala de spectacol.

Şi operatorii de jocuri de noroc vor putea funcţiona cu public, în limita capacităţii de 30 la sută, între orele 6 – 21.

"În Bucureşti astăzi am înregistrat o rată de infectare de 2,52 la mia de locuitori. Este a treia zi consecutivă în care incidenţa este sub 3 la mie, fapt pentru care, din punct de vedere legal, a trebuit să convocăm Comitatul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, să analizăm situaţia şi să luăm o hotărâre. Astfel, cu 47 de voturi 'pentru', un vot împotrivă şi patru abţineri s-a hotărât ca, începând de luni, de la 0.00, deci din 25 ianuarie, să fie relaxate mai multe măsuri restrictive existente în vigoare la acest moment. Măsurile de relaxare vizează domeniul HORECA. Restaurantele, barurile, cafenelele vor funcţiona în intervalul orar 6.00-21.00 la o capacitate de maximum 30%, cu respectarea tuturor normelor stabilite prin lege", a precizat el, în cadrul unei declaraţii acordate presei.

"Recomandăm cetăţenilor Municipiului Bucureşti prudenţă. Şi autorităţile sunt prudente şi, pe de o parte, acesta este motivul pentru care am hotărât ca aceste măsuri să fie relaxate începând cu data de luni. Pe de altă parte, am considerat ca toţi operatorii economici să aibă timpul necesar să amenajeze sălile dedicate activităţii pe care o desfăşoară, în conformitate cu prevederile legale. În mod categoric, vom fi intransigenţi. Anterior şedinţei extraordinare a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă am avut o întâlnire cu şefii Poliţei, Jandarmeriei şi IGSU de pe raza Municipiului Bucureşti. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele în vigoare", a mai spus prefectul.

Citește și
Avion
Pasagera care a leșinat în cursa Tarom București-Madrid, confirmată cu Sars-CoV-2
Pentru prima dată de la debutul invaziei, „Putin pare să câștige războiul din Ucraina” – analiză The Economist

Prefectul a adăugat că Ministerul Sănătăţii a recomandat o temporizare a măsurilor de relaxare, dar că decizia comitetului a fost să respecte prevederile actelor normative.

"Chiar înaintea începerii şedinţei de comitet pentru situaţii de urgenţă am primit o adresă de la Ministerul Sănătăţii, prin care ni se făcea o asemenea recomandare, să temporizăm relaxarea. Noi, însă, trebuie să ţinem cont de faptul că suntem aici să luăm în considerare aceleaşi cifre, aceiaşi indicatori şi aceleaşi acte normative pe care le-am avut în vedere atunci când am impus restricţiile, pentru că aşa este şi moral şi legal", a declarat Berbeceanu.

”Este meritul nostru, al tuturor, că am ajuns aici, dar în niciun caz nu trebuie să ne relaxăm. Să ne uităm ce s-a întâmplat în Europa, în Marea Britanie, în Germania.” - a precizat și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Am deja suficiente atribuții, ca să nu intru pe atribuțiile altora. Există Ministerul Sănătății, există INSP, noi ca autoritate locală ne subordonăm acestor instituții.” - a mai spus primarul general, întrebat de jurnaliști cum comentează faptul că în București tocmai au fost descoperite 2 cazuri de infectări cu noua tulpină de Sars-Cov-2.

”Important este ca populația să înțeleagă cât de important este respectarea regulilor.” - a declarat și secretarul de stat Raed Arafat, care a subliniat că în momentul în care se va observa creșterea numărului de cazuri se va aplica imediat reluarea restricțiilor.

Vineri, 22 ianuarie, a avut loc o ședință a Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) în condițiile în care, în București, trei zile la rând incidenţa infectării cu COVID-19 s-a situat sub 3 la mia de locuitori.

Astfel, pe fondul scăderii incidenței cazurilor de COVID-19, în București, de luni, 25 ianuarie, ora 00.00, se redeschid  restaurantele, teatrele și cinematografele. Toate trebuie să limiteze, însă, accesul clienților la 30 la sută din capacitate.

De altfel, Bucureștiul s-a menținut și vineri, 22 ianuarie, pentru a treia zi consecutiv în scenariul galben, după ce rata de infectare COVID a scăzut la 2,52 la mie, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

În conformitate cu prevederile normative în vigoare, printre măsurile vizate se numără şi: permiterea funcţionarii cu o capacitate de maxim 30% a instituţiilor/sălilor de spectacol, teatrelor şi cinematografelor; redeschiderea activităţilor "la interior" a restaurantelor, barurilor, cafenelelor etc, în limita a maxim 30% din capacitatea unităţii; permiterea activităţilor cu publicul, până în limita a 30% a spaţiului destinat, a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Bucureștiul, în scenariul galben

 

Pentru prima dată din luna octombrie încoace, Capitala a scăzut sub pragul de infectare de trei la mia de locuitori. Asta înseamnă că suntem foarte aproape de scenariul galben.

Relaxarea presupune redeschiderea restaurantelor în interior, însă doar la o treime din capacitate. Se vor deschide şi cinematografele şi sălile de spectacol, însă vor putea să primească public doar în proporţie de 30% din locuri, deci tot doar o treime din locuri pot fi ocupate.

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
A doua zi consecutivă de scădere a gradului de infectare în București. Când se vor redeschide restaurantele
A doua zi consecutivă de scădere a gradului de infectare în București. Când se vor redeschide restaurantele

Gradul de infectare pentru București a scăzut și joi. Pentru că este a doua zi sub limita de 3 cazuri de Covid la mia de locuitori, sunt șanse mari ca de sâmbătă să poată fi redeschise restaurantele, teatrele și cinematografele.

Pasagera care a leșinat în cursa Tarom București-Madrid, confirmată cu Sars-CoV-2
Pasagera care a leșinat în cursa Tarom București-Madrid, confirmată cu Sars-CoV-2

Pasagera care a leșinat, joi, în cursa Tarom București-Madrid a fost confirmată cu COVID-19 și la testarea PCR.

Bucureștiul, foarte aproape de scenariul galben, care permite deschiderea restaurantelor și teatrelor
Bucureștiul, foarte aproape de scenariul galben, care permite deschiderea restaurantelor și teatrelor

Pentru prima dată din luna octombrie încoace, Capitala a scăzut sub pragul de infectare de trei la mia de locuitori. Asta înseamnă că suntem foarte aproape de scenariul galben.

Recomandări
Ciolacu susține că
Ciolacu susține că "România ar fi rămas fără fonduri europene" de la 1 martie, dacă nu se luau măsurile fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri seară, că, dacă nu ar fi fost luate măsurile fiscale, România ar fi rămas de la 1 martie 2024 fără fonduri europene, iar acest lucru ar fi însemnat un dezastru naţional.

Israelul a dezvoltat o
Israelul a dezvoltat o "fabrică de asasinate în masă" în Fâșia Gaza. Peste 12.000 de ținte, identificate cu "Evanghelia"

Războiul din Fâșia Gaza a oferit o oportunitate fără precedent pentru armata israeliană de a utiliza o platformă de inteligență artificială pentru identificarea țintelor.

Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor

Republica Moldova, Israel și SUA s-au numărat printre țările care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. De asemenea, NATO a felicitat țara noastră.