Gradul de infectare pentru București a scăzut și joi. Pentru că este a doua zi sub limita de 3 cazuri de Covid la mia de locuitori, sunt șanse mari ca de sâmbătă să poată fi redeschise restaurantele, teatrele și cinematografele.

Toate trebuie să limiteze însă accesul clienților la 30% din capacitate. Din această cauză, unele unități vor rămâne cu lacătul pe ușă.

Bucureştenii speră că viaţa lor va reveni cât de cât la normal.

Miercuri s-au înregistrat o rată de 2.96 cazuri de Covid la mia de locuitori. Joi au fost 2.69 cazuri.

Ceea ce înseamnă că ar putea începe oficial relaxarea restricţiilor.

Traian Berbeceanu: "Suntem obligaţi să urmărim ca următoarele 48 de ore rata de infectare să fie sub 3 la mie şi dacă şi astăzi, şi mâine vom avea acest nivel al incidenței, în cursul zilei de mâine vom convoca comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi vom propune o hotărâre prin care anumite restricţii să fie relaxate".

Aşadar, sâmbătă ar putea fi deschise din nou teatrele, restaurantele, barurile, cafenelele şi cinematografele.

Deocamdată sunt pustii. Localurile au tras obloanele în speranţa unor zile mai bune. Altele trăiesc doar din livrări şi clienţi ocazionali.

Ce-i drept, relaxarea ar urma să vină cu o condiţie importantă. Localurile, sălile de cinema ori de spectacole nu vor avea voie să ocupe mai mult de 30% din capacitate.

Într-un restaurant din Bucureşti, mesele libere vor fi marcate corespunzător. Înainte de pandemie, acolo erau în jur de 450 de locuri. Acum vor rămâne 150 disponibile pentru clienţi.

Mircea Mirzea, asistent manager: "Ne doream un pic mai mult, dar dacă Guvernul aşa a decis, ne conformăm".

Ce-i drept, nu toţi se vor grăbi să deschidă. Unele cinematografe au anunţat că vor sta închise o perioadă şi nu au stabilit până acum o dată a deschiderii.

Ioana Ionescu, marketing manager la o reţea de cinematografe: "Putem doar să credem că lucrurile merg în direcţia potrivită şi să sperăm că martie ne va găsi deschişi. Avem nevoie de certitudinea că cinematografele vor avea o viaţă mai lungă de două săptămâni, 2-3 luni pentru a aduce înapoi sute de angajaţi".

Şi marile producţii cinematografice de la Hollywood produse în 2020 aşteaptă vremuri mai bune ca să fie lansate. Nici teatrele din Bucureşti nu au stabilit ce ar urma să facă de sâmbătă, în caz că vom avea o decizie a comitetului pentru situaţii de urgenţe de relaxare a restricţiilor.

Primarul capitalei, Nicusor Dan, recomandă să mai avem puţină răbdare, să fim siguri că nu mai este niciun pericol. Ca să nu revenim la restricţii, autorităţile îi îndeamnă pe cetăţeni să nu uite să poarte masca în public şi să păstreze distanţa.