Liderii politicii români, după moartea Regelui Mihai I. ”Poporul se desparte îndurerat de Rege”
Klaus Iohannis se afla la întâlnirea cu ambasadorii ţărilor UE atunci când a fost informat despre moartea regelui.
Liderii politicii români, dar şi partidele, au reacţionat la vestea tristă a morţii regelui Mihai I:
- Klaus Iohannis
- Mihai Tudose
- Liviu Dragnea
- Ludovic Orban
- Călin Popescu Tăriceanu
- PSD
- USR
- Mircea Geoană
- Patriarhul Daniel
-Dacian Cioloș
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Preşedintele Klaus Iohannis a fost informat, marţi, despre decesul Regelui Mihai I şi, la solicitarea sa, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria fostului suveran al României la întâlnirea şefului statului cu ambasadorii statelor membre UE, au precizat surse prezidenţiale.
Preşedintele a participat la un dejun de lucru găzduit de ambasada Estoniei cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.
Ulterior, şeful statului a făcut o declaraţie de presă: "O zi tristă pentru România și pentru români. Regele Mihai a fost una din cele mai mari personalități ale României și a scris cu litere mari istoria. Este o mare pierere pentru România, pentru români. Condoleanțe.
România va organiza toate ceremoniile, așa cum se cuvine și, cu siguranță, vom avea și zile de doliu național. Am avut chiar acum câteva minute o întâlnire cu ambasadorii statelor UE și am ținut să avem un moment de reculegere.”
Preşedintele a postat şi un mesaj pe Facebook:
"Astăzi, națiunea noastră este în doliu. Un mare om de stat și un mare român a plecat dintre noi. Am primit cu profundă durere și tristețe vestea morţii Majestății Sale Regelui Mihai I. Călătoria aproape seculară a ultimului Suveran al României se încheie aici. Prin tot ceea ce a făcut, Regele Mihai și-a pus întreaga viața în slujba țării noastre și a servit-o cu demnitate și responsabilitate până în ultima clipă.
În aceste ore, vă îndemn pe toți să avem puterea și înțelepciunea să onorăm așa cum se cuvine meritele lui Mihai I. Dumnezeu să-L odihnească în pace!"
Mircea Geoană: Dispariţia Regelui Mihai I - pierderea unui model de decenţă şi modestie
Dispariţia Regelui Mihai I nu reprezintă doar pierderea ultimului conducător de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ci a unui model de decenţă şi modestie, consideră preşedintele PSRO, Mircea Geoană.
"Un om de stat care a înţeles să-şi iubească ţara de oriunde s-a aflat. Am avut onoarea să conduc şedinţa Senatului în care Regele Mihai s-a adresat pentru ultima oară Legislativului. Mi-au rămas în minte câteva cuvinte: "Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea, întru libertate şi democraţie, a Legislativului românesc de după anul 1989. Dar politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului". Moştenirea pe care ne-o lasă este una importantă şi pe care trebuie să o preţuim. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris Geoană pe pagina sa de Facebook.
Patriarhul Daniel: Regele Mihai I al României - exemplu de curaj și înţelepciune
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, spune că Biserica se roagă pentru odihna sufletului Regelui Mihai, subliniind că acesta va rămâne în istorie ca un exemplu de curaj, înţelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului.
"Biserica se roagă pentru odihna sufletului Regelui Mihai I al României. Am aflat cu tristeţe despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, veste care a îndoliat şi îndurerat pe toţi românii din ţară şi străinătate. Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi ca exemplu de curaj, înţelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România", spune patriarhul într-un mesaj transmis Agerpres de Biroul de presă al Patriarhiei, la trecerea la cele veşnice a regelui.
Potrivit Întâistătătorului BOR, "de-a lungul întregii sale vieţi, în care a reprezentat cu demnitate poporul român, Majestatea Sa a fost un susţinător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum şi la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Timişoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim".
"În aceste momente de întristare, în numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm sincere condoleanţe Casei Regale a României şi ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să aşeze sufletul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi şi să dăruiască alinare sufletească tuturor celor îndureraţi de trecerea sa din această viaţă. În toate bisericile din Patriarhia Română se vor înălţa rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai. Veşnica lui pomenire din neam în neam!", se mai arată în mesajul patriarhului Daniel, care transmite "părinteşti condoleanţe şi binecuvântare pentru membrii Casei Regale şi pentru toţi cei îndoliaţi".
Dacian Cioloş: Un simbol al demnităţii
Fostul premier Dacian Cioloş spune, despre Regele Mihai I, că este „un simbol al demnităţii”, pentru că a rămas întotdeauna fidel ţării indiferent de umilinţele pe care le-a trăit. Cioloş mai afirmă că Majestatea Sa este o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care apără valorile democratice.
„Regele Mihai I va rămâne în memoria mea, ca, probabil, a majorităţii românilor, un simbol al demnităţii, nobleţii şi echilibrului, prin modul în care şi-a împletit destinul cu evoluţia României moderne. Regele a rămas intotdeauna fidel poporului român, a primit cu demnitate umilinţele la care a fost supus într-o vreme, tocmai pentru a nu se îndepărtat de ţara în care s-a născut şi de neamul pe care destinul i l-a hărăzit să-l indrume o vreme”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.
Fostul premier afirmă că Regele Mihai I este o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care apără valorile democratice.
„Regele Mihai I a fost, este şi va fi o sursă de inspiraţie pentru românii care îşi pun priceperea şi energia în promovarea şi apărarea valorilor democratice, un reper de moralitate pentru generaţiile politice prezente şi viitoare. Transmit întreaga mea compasiune Casei Regale a României, tuturor prietenilor şi celor care i-au fost aproape Regelui Mihai. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, mai notează Cioloş.
Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii
Şi fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescua transmis un mesaj pe Facebook: “Democratia si libertatile nu sunt castigate pentru totdeauna. Nicio izbanda nu este eterna. Omul isi castiga in fiecare zi dreptul de a avea un ‘maine’.“ 8 Noiembrie 2015
... sunt cuvintele Regelui Mihai la doar câteva zile după #Colectiv și protestele de atunci ale tinerilor. O să încerc să nu le uit. Dacă măcar aceste cuvinte ar rămâne în mintea generației noastre... cred că ar fi lucru mare."
Gabriela Firea, primarul Capitalei
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a scris pe Facebook: A plecat dintre noi, dar spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor și reper moral pentru generațiile ce vor urma...
Dumnezeu să Vă aibă în pază, Majestate!
Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marţi la vârsta de 96 de ani la reşedinţa din Elveţia, a anunţat Casa Regală.
Dan Barna, preşedintele USR
Majestatea sa Regele Mihai I al României a fost simbolul şi speranţa unor generaţii, "ultimul senior al istoriei noastre", afirmă preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna.
"Ultimul senior al istoriei noastre a ieşit din scenă. Majestatea sa Regele Mihai I al României a încheiat astăzi povestea unuia dintre cele mai complexe destine din istoria noastră modernă. A fost simbolul şi speranţa unor generaţii iar de astăzi se aşează în legenda cărţilor noastre de istorie. Dumnezeu să-l odihnească", a scris liderul USR, marţi, pe pagina sa de facebook.
Fostul suveran a încetat din viaţă marţi, la ora 13, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia, a anunţat Casa Regală. La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Principesa Maria.
Mihai Tudose, premierul României
Pe pagina de Facebook a premierului a apărut următorul mesaj:
Poporul român se desparte îndurerat de Regele Mihai, un model de moralitate și demnitate pentru români, o personalitate care a marcat puternic istoria României.
Îi vom simți mereu lipsa, cu atât mai mult anul viitor, atunci când vom celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918, un moment cu o semnificație deosebită pentru națiunea noastră.
Amintirea Majestății Sale va rămâne mereu vie.
Condoleanțe Casei Regale a României, vă suntem alături și vă asigurăm de întregul nostru sprijin. Dumnezeu să-l odihnească!
„Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toţi cei care au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru” (Regele Mihai, discurs în Parlament în 2011).
Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii
Fostul ministru al Culturii Ionuţ Vulpescu afirmă că Regele Mihai a servit poporul român cu demnitate, indiferent de poziţia în care a fost în decursul timpului, iar "pentru aceasta îi suntem recunoscători".
"Am aflat cu tristeţe vestea morţii Regelui Mihai I, o personalitate a vieţii politice interbelice, ultimul şef de stat european care a fost în funcţie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A suferit arsurile istoriei, o istorie care nu a fost blândă cu generaţia sa, şi cu toţi românii, până la urmă. După decembrie 1989 a fost alături de eforturile naţiunii române, acelea de a construi un stat modern, democratic, membru al comunităţii europene şi euro-atlantice. A servit cu demnitate poporul român, indiferent de poziţia în care a fost, în decursul timpului, şi pentru asta îi suntem recunoscători. Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Vulpescu, marţi, pe pagina sa de Facebook.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD
Mesajul a apărut pe pagina de Facebook a liderului PSD:
"Sunt profund întristat de vestea morții Regelui Mihai!
Lunga sa suferință nu a putut atenua șocul acestei vești. Aceasta este dovada cea mai palpabilă a prezenței Regelui Mihai în sufletele noastre, a importanței sale pentru noi, românii. Golul pe care îl lasă în urmă este imens. Imensă este însă și contribuția Regelui în Cel De-al Doilea Război Mondial și în salvgardarea destinului românesc.
Regele Mihai a luptat pentru o Românie întreagă, democratică și europeană, care-și respectă propria tradiție și propriile valori naționale. Testamentul său politic este limpede și nu avem decât să-l urmăm toți, indiferent de convingerile politice!
Dumnezeu să-l odihnească!"
Mihai Fifor, ministrul Apărării
„Este o pierdere teribilă, nu doar pentru familia regală, cât și pentru români. Dincolo de prezența sa, ca monarh, s-a identificat cu istoria. Putem spune că este un om cât o istorie", a declarata Fifor.
Marcel Ciolacu, vicepremier
"Rămas bun, Majestate! Am aflat cu deosebită întristare vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Este o despărţire dureroasă, pentru că fiecare dintre noi pierde astăzi ceva din România profundă, demnă şi frumoasă purtată în suflet cu atâta mândrie de Regele Mihai. Românii îl vor preţui mereu pentru că, mai presus de orice, Regele Mihai avea darul de a scoate la lumină ceea ce este bun şi frumos din oameni", a scris vicepremierul Ciolacu pe Facebook.
Majestatea Sa, adaugă el, şi-a iubit poporul aşa cum numai un rege o poate face şi nu l-a abandonat, indiferent câte nedreptăţi a trebuit să înfrunte.
"În tot ceea ce a făcut, Majestatea Sa a urmat întotdeauna interesul României şi a dorit ca ţara noastră să îşi regăsească măreţia şi reperele corecte. Avem datoria de a duce această misiune mai departe, pentru că acesta este cel mai sincer mod în care îi putem cinsti şi onora atât memoria, cât şi serviciul depus în slujba patriei şi a neamului românesc. Condoleanţe Familiei Regale a României!", a mai scris Ciolacu.
Victor Ponta, fost prim-ministru
Fostul premier Victor Ponta a scris, marţi, pe Facebook, după anunţul decesului Regelui Mihai I, că Regele a fost o personalitate care a marcat istoria României timp de aproape un secol. El susţine că se consideră privilegiat că l-a cunoscut personal.
„Sincere condoleanţe Familiei Regale şi tuturor românilor pentru această uriaşă pierdere! Majesatatea Sa Regele Mihai a fost o personalitate care a marcat istoria României aproape un secol. Mă consider un privilegiat pentru că am avut ocazia să îl întâlnesc personal şi să exprim respectul şi admiraţia. Dumnezeu să îl odihnească”, a scris Ponta.
Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, afirmă că Regele Mihai reprezintă un exemplu de răbdare şi dragoste faţă de ţară, dar şi un simbol al continuităţii şi al sacrificiului pentru semeni.
"Avem cu toţii datoria morală de a ne pleca respectuos fruntea în cinstea celui care a scris pagini importante în istoria ţării noastre. Avem obligaţia de a ne păstra trecutul la loc de cinste pentru că acesta reprezintă singura garanţie pentru un viitor construit pe baze solide şi sincere. Majestatea Sa rămâne un exemplu de răbdare şi dragoste faţă de ţară, un simbol al continuităţii şi al sacrificiului pentru semeni", a scris Carmen Dan, marţi, pe Facebook.
Apreciind că un "văl negru de doliu s-a aşternut peste întreaga ţară", demnitarul aminteşte că regele s-a stins din viaţă la doar câteva zile după ce poporul român sărbătorea 99 de ani de la Marea Unire, înfăptuită de bunicul său, Ferdinand.
Ludovic Orban, preşedintele PNL
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marţi că a primit cu durere în suflet vestea încetării din viaţă a Regelui Mihai, exprimându-şi regretul că Majestatea Sa a plecat chiar în momentul în care România intră în anul Centenarului Marii Uniri.
“Am primit cu durere în suflet vestea că Majestatea Sa, Regele Mihai al României, nu mai este printre noi. În numele PNL, transmit condoleanţe familiei regale şi tuturor celor care l-au iubit pe Majestatea Sa, Regele Mihai, şi au crezut în destinul său. Din păcate, Majestatea Sa ne părăseşte chiar acum, cand intrăm în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi chiar dacă nu va fi alături de noi, românii, fizic, sufletul lui va fi alături de noi şi va veghea la construirea unui destin măreţ pentru această naţiune. Se închide o pagină de istorie, Majestatea Sa e ultimul şef de stat care a supravieţuit celui de Al Doilea Război Mondial. Un destin măreţ, dramatic, din păcate neîmplinit”, a declarat Ludovic Orban.
Liderul PNL a adăugat că România ar fi arătat mult mai bine şi ar fi fost cu totul şi cu totul diferită faţă de cu e azi dacă Majestatea Sa ar fi fost repus în drepturile sale în 1990 şi ar fi devenit rege.
”Fac un apel ca măcar în acest moment trist, când suferim o pierdere ireparabilă, să ne regăsim dorinţa de unitate, să înceteze vraja, conflictele, bătăliile inutile şi măcar acum să nu ne mai confruntăm între noi, să nu mai creăm fracturi în societatea românească.
Închei prin a readuce aminte faptul că deşi autorităţile din România au fost nedrepte cu Majestatea Sa, a avut un rol determinant în procesul de integrare în Uniunea Europeană şi în procesul de integrare în NATO, făcând practic, toate aceste lucruri, fără să aibă vreo recunoaştere oficială din partea autorităţilor române”, a mai spus Orban.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe:
„Este un moment trist, extrem de complicat. Pentru a înțelege ce înseamnă o Casă Regală, o aristocrație – atunci când un popr își dorește un destin mândru – înseamnă să ai educație. Uitați-vă în Europa, toate monarhiile sunt state puternice. Prin trecerea în neființă a Majestății Sale, e foarte greu de anticipat că un astfel de moment va mai veni”, a declarat Cristian Diaconescu.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că a aflat de dispariţia Regelui Mihai ”cu profund regret şi durere în suflet”, adăugând că a avut onoarea să-l cunoască pe Majestatea Sa şi să-i simtă ”căldura, grija şi dragostea pentru ţara şi poporul român”.
”Majestatea Sa a arătat în perioada domniei sale, în vremuri deosebit de grele, ce înseamnă să reprezinţi ţara cu demnitate şi curaj. A fost respectat în ţară şi în lume pentru modul în care s-a dedicat slujirii poporului său în spiritul apărării libertăţii şi valorilor democratice. Regele Mihai rămâne un simbol al patriotismului, al dragostei faţă de ţară şi popor. Îi vom păstra vie amintirea şi îi vom simţi lipsa. În aceste momente grele, gândurile mele se îndreaptă către Familia Regală, căreia îi transmit sincere condoleanţe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.
Vlad Alexandrescu, fost ministrul al Culturii
Moartea Regelui Mihai încheie un "capitol crucial" din istoria României, fostul suveran fiind o personalitate care "a arătat calea românilor şi a păstrat vie speranţa unei renaşteri", apreciază senatorul USR Vlad Alexandrescu, marţi, într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.
"A murit Regele nostru. Odată cu stingerea sa din această lume, se încheie un capitol crucial din istoria României, care a marcat creşterea noastră ca naţiune modernă, dar şi momentele de catastrofă istorică", a scris fostul ministru al Culturii.
Parlamentarul a amintit ce a însemnat personalitatea Regelui Mihai pentru naţiunea sa.
"Prin toate aceste momente de înălţare, dar şi de deznădejde, Regele Mihai I a arătat calea românilor şi a păstrat vie speranţa unei renaşteri", a afirmat Alexandrescu.
El a amintit că, "în anii dictaturii comuniste, Regele nostru a fost imaginea vie a alternativei istorice, care a dat consistenţă gândului că se poate şi altfel".
Partidul Social Democrat (PSD) transmite condoleanţe Familiei Regale după moartea Regelui Mihai, arătând că viaţa fostului suveran a stat sub semnul dragostei faţă de patria pe care nu a părăsit-o cu adevărat nici atunci când istoria a decis altfel.
"Viaţa Regelui Mihai I a stat sub semnul dragostei faţă de patria pe care nu a părăsit-o cu adevărat nici atunci când istoria a decis altfel. Regele Mihai a militat pentru intrarea Romaniei în NATO şi în Uniunea Europeană. Reconcilierea naţională în jurul unor deziderate la care aspiră toţi românii a fost unul dintre obiectivele principale pe care le-a avut în vedere Majestatea Sa şi care ar trebui să reunească întreaga clasă politică, dincolo de orice partizanate sau interese politice conjuncturale. Partidul Social Democrat doreşte să transmită sincere condoleanţe Alteţelor Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principesele Elena, Sofia şi Maria. Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Majestatea Sa Mihai I, Rege al României", se arată într-un comunicat al PSD.
Uniunea Salvaţi România (USR) transmite un mesaj de condoleanţe Familiei Regale după anunţul trist al morţii Regelui Mihai I şi consideră că Majestatea Sa va rămâne în istoria României ca un simbol al luptei pentru libertate şi pentru democraţie.
"Majestatea sa Regele Mihai I al României a încheiat astăzi povestea unuia dintre cele mai complexe destine din istoria noastră modernă. A fost simbolul şi speranţa unor generaţii, iar de astăzi se aşază în legenda cărţilor noastre de istorie. Dumnezeu să-l odihnească", este mesajul de condoleanţe transmis de preşedintele USR, Dan Barna, într-un comunicat de presă.
USR afirmă că "poporul român nu va uita niciodată contribuţia Regelui Mihai I la menţinerea identităţii naţionale şi consolidarea României ca stat independent şi suveran. Majestatea Sa va fi întotdeauna un reper moral la care naţiunea română va privi cu respect şi apreciere".
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: klaus iohannis, reactii, Mihai, regele, Casa Regală,
Dată publicare:
05-12-2017 13:48