Femeile din viaţa Regelui Mihai. Principesa Elena a Greciei şi Danemarcei, mama care şi-a dedicat viaţa fiului ei

×
Codul embed a fost copiat

"O mamă care mă făcea să râd". Aşa o descria Mihai pe principesa Elena a Greciei şi Danemarcei. O femeie bună, generoasă, sensibilă, dar mai ales o mamă care şi-a dedicat viaţa fiului ei.

Principesa Elena a intrat în familia de Hohenzollern în 1921 când Regina Maria, bunica lui Mihai şi soţia Regelui Ferdinand a invitat-o să o însoţească în Elveţia pentru a-şi conduce mama pe ultimul drum.

Fiul ei, Carol s-a decis în ultimul moment să le însoţească. În timpul călătoriei cei doi s-au apropiat, iar prinţul i-a cerut regelui Constantin al Greciei mâna tinerei principese cu puţin timp înainte de-a se întoarce în ţară. Regele a încuviinţat punându-i însă condiţia să fi terminat definitiv relaţiile cu Zizi Lambrino, femeia cu care Carol se căsătorise la Odessa, fără a avea acceptul familiei sale.

Actul avea să fie anulat ulterior. Carol i-a dat asigurări că aşa se va întâmpla.

Pe 10 martie 1921 se căsătoreau la Atena, iar în octombrie pe 25 ne năştea Mihai. N-avea încă un an când Elena auzea primele bârfe despre o nouă aventură pe care soţul ei, prinţul Carol o avea cu o anume Elena Lupescu.

Citește și
spitalul din Lausanne
Corespondenţă Ştirile ProTV din Elveția. Regele Mihai ar putea fi internat în spitalul din Lausanne
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Şocată de această veste îi scrie mamei ei că "dacă ar fi să iau viaţa de la capăt cu siguranat nu m-aş mai căsători ".

Mariajul era deja compromis, iar Mihai avea să spune peste ani ca cea mai veche amintire legată de mama lui este cea în care în care a văzut-o în capela patriarhiei plângând la icoane. De altfel tatăl lui, prinţul Carol avea să-I recunoasca principesei relaţia extraconjugală cu Elena Lupescu.

În 1925, când Mihai avea doar patru ani, Carol a fugit la Paris cu Elena Lupescu renunand la toate prerogativele şi cerând să fie exclus din familia regală. Renunţă la tot, inclusiv la propriul fiu.

Acesta este motivul pentru care regale Ferdinand îl numeşte rege, la numai cinci ani, pe Mihai. Micului prinţ i se spusese tatăl lui e bolnav, la Paris, atunci când copilul întrebă de el sau îl cauta în dormitor.

După moartea regelui Ferdinand, regele Carol al II-lea, tatăl lui Mihai, revine pe tron în 1930. Cu toate promisiunile solemne făcute lui Iuliu Maniu, pe atunci prim-ministru, că va înceta relaţia cu Elena Lupescu, după numai puţin timp, Carol îşi readucea amanta înapoi. În plus, o va izola pe mama lui Mihai, principesa Elena, forţând-o să părăsească ţara.

REGELE MIHAI: "Pentru mine, plecarea maicii în străinătate era un fel de salt în necunoscut".

Principesa Elena avea să se mai întoarcă o dată în ţară, insa doar pentru a fi izgonită pentru totdeauna. A apucat să-şi ia rămas bun de la fiul ei care însă şi-a şters din memorie acea zi amintindu-şi doar că "deodată n-a mai văzut-o în preajma lui şi a simţit că-I lipseşte".

Până la abdicarea lui Carol din 1940 şi reînscăunarea lui Mihai pe tron, Elena nu s-a întors în ţară, însă lui Mihai I s-a permis să o viziteze două luni pe an, la Florenţa.

Cât timp a trăit în exil, ea s-a temut că fiul ei avea să fie influenţat de tatăl lui şi amanta acestuia, însă timpul avea să-i dovedească că grija, atenţia şi mai ales educaţia dată fiului ei, aveau să-l transforme într-un om integru, abil şi mai ales greu de corupt.

Alături de ea avea să-şi cunoască viitoarea soţie. În 1947 pe când participă la căsătoria principesei Elisabeta cu Philip, duce de Edinburgh, la Londra, regele Mihai o cunoaşte pe principesa Ana de Bourbon Parma.

În ţară vremurile erau tulburi. Comuniştii acaparau puterea, iar la Palat era o atmosferă tensionată, existând déjà zvonuri că se pregăteşte inalturarea regelui Mihai.

Ana copilărise în Franţa alături de cei trei fraţi iar după inceprea războiului şi-a urmat familia în refugiu în Spania, Portugalia şi Statele Unite ale Americii.

La New York a făcut o şcoală de artă, iar în paralel a lucrat vânzătoare la Macy's pentru a-şi câştiga existenţa. În 1943 pleacă pe front sub culorile Franţei luptând pentru o Europă liberă şi demnă. A lucrat ca infirmieră transportând sânge la volanul unui jeep de război.

Când a întâlnit-o Mihai, Ana avea grad de locotentent şi fusese distinsă cu Crucea de război. Mai târziu Ana avea să recunoască faptul că a acceptat să meargă la nunta doar pentru al cunoaşte pe Regele RomanieiPrincipesa Elena, mama regelui, era verişoara mamei ei şi în vremurile când era în exil îi povestea deseori Anei despe Mihai. Aşa a ajuns ea să-l cunoască prin vorbele unei mamei sfârşită de dorul copilului pe care avea voie să-l vadă o dată pe an. Ştia despre el că e tânăr, frumos, manierat şi mai ales că la nunta avea să ajungă pilotându-şi singur avionul.

Cu siguranţă întâlnirea lor n-a fost întâmplătoare. La rândul lui Mihai o cunoscuse graţie unui film despre mormântul unui monarh descoperit în Rabat. În imagini apărea şi Ana, cea care descoperise mormântul. Fără să ştie cine e, regele a cerut că imaginile să fie transformate în fotografii.

Momentul întâlnirii a fost amuzant. Văzându-l în uniformă, Anei i-au revenit în minte imaginile de pe front şi în loc să facă o reverenţă şi-a lovit călcâiele ca un soladt. Mihai a ştiut ştiut atunci că ea e aleasa.

Au petrecut câteva zile la Londra, iar într-una din zile, aflându-se doar ei doi într-un automobil, Mihai a intrebt-o dacă vrea să fie soţia lui. Ia răspuns după câteva secunde bune "DA". Nu s-au privit, ci se uitau amândoi înspre drumul şerpuit. Calea cea nouă pe care aveau să o parcurgă umăr la umăr până la capăt.
S-au logodit rapid ca un prim legământ al dragostei lor.

Nunta au făcut-o la Palatul Regal din Atena, în rit orthodox , familia Anei refuzând să ia parte la ceremonia. Peste ani avea să recunoască faptul că momentul a fost sfâşietor că s-a simţit că o orfană şi ca numai iubirea pentru rege i-a dat putere să treacă peste acest moment. După nuntă, regele decide să se întoarcă în ţara, deşi fusese avertizat ca i se pregăteşte înlăturarea.

"M-a întrebat dacă sunt gata să împart viaţa cu el în exil. Am spus DA"

Întors acasă regale a fost obligat de comunişti să abdice şi sa se retragă în exil. Departe de tara au împărţit totul. S-au stabilit în casa reginei mama Elena, în reşedinţa ei de lângă Florenţa pentru că mai târziu să se stabilească în Anglia, unde au dezvoltat o fermă de pui şi au pus bazele unui atelier de tâmplărie.

Îşi trăiau viaţa modest şi îşi cultivau pasiunile commune: fotografia, diapozitivele şi filmele pe 16 mm.

Revoluţia din 1989 avea să-I întoarcă acasă, iar Ana cunoştea pentru prima dată lumea despre care soţul ei îi vorbise atât de mult în anii de exil. 

Copil fiind, el simţea tensiunea create de un tată egocentric şi o bunică izolată de propriul fiu ajung rege. Despre Regina Maria, bunica din partea tatălui, Mihai vorbea în termini elogioşi.

Timiditatea lui a ţinut-o multă vreme la distanţă, insa în adolescenta Regina îi devine confidenţă. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani
Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani

Pentru un rege, AVEREA este propriul sau popor. Însă, nu de puţine ori s-a vorbit despre AVUŢIA Majestăţii Sale Mihai I, despre palate, terenuri, conturi, lingouri de aur şi tablouri scumpe.

Corespondenţă Ştirile ProTV din Elveția. Regele Mihai ar putea fi internat în spitalul din Lausanne
Corespondenţă Ştirile ProTV din Elveția. Regele Mihai ar putea fi internat în spitalul din Lausanne

Corespondentul Știrile ProTV Elena Lasconi se află în Elveția, unde urmărește evenimentele legate de starea de sănătate a Regelui Mihai.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.