Femeile din viaţa Regelui Mihai. Principesa Elena a Greciei şi Danemarcei, mama care şi-a dedicat viaţa fiului ei

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 16 Decembrie 2017 07:11
Categorie: Special

"O mamă care mă făcea să râd". Aşa o descria Mihai pe principesa Elena a Greciei şi Danemarcei. O femeie bună, generoasă, sensibilă, dar mai ales o mamă care şi-a dedicat viaţa fiului ei.

Principesa Elena a intrat în familia de Hohenzollern în 1921 când Regina Maria, bunica lui Mihai şi soţia Regelui Ferdinand a invitat-o să o însoţească în Elveţia pentru a-şi conduce mama pe ultimul drum.

Fiul ei, Carol s-a decis în ultimul moment să le însoţească. În timpul călătoriei cei doi s-au apropiat, iar prinţul i-a cerut regelui Constantin al Greciei mâna tinerei principese cu puţin timp înainte de-a se întoarce în ţară. Regele a încuviinţat punându-i însă condiţia să fi terminat definitiv relaţiile cu Zizi Lambrino, femeia cu care Carol se căsătorise la Odessa, fără a avea acceptul familiei sale.

Actul avea să fie anulat ulterior. Carol i-a dat asigurări că aşa se va întâmpla.

Pe 10 martie 1921 se căsătoreau la Atena, iar în octombrie pe 25 ne năştea Mihai. N-avea încă un an când Elena auzea primele bârfe despre o nouă aventură pe care soţul ei, prinţul Carol o avea cu o anume Elena Lupescu.

Şocată de această veste îi scrie mamei ei că "dacă ar fi să iau viaţa de la capăt cu siguranat nu m-aş mai căsători ".

Mariajul era deja compromis, iar Mihai avea să spune peste ani ca cea mai veche amintire legată de mama lui este cea în care în care a văzut-o în capela patriarhiei plângând la icoane. De altfel tatăl lui, prinţul Carol avea să-I recunoasca principesei relaţia extraconjugală cu Elena Lupescu.

În 1925, când Mihai avea doar patru ani, Carol a fugit la Paris cu Elena Lupescu renunand la toate prerogativele şi cerând să fie exclus din familia regală. Renunţă la tot, inclusiv la propriul fiu.

Acesta este motivul pentru care regale Ferdinand îl numeşte rege, la numai cinci ani, pe Mihai. Micului prinţ i se spusese tatăl lui e bolnav, la Paris, atunci când copilul întrebă de el sau îl cauta în dormitor.

După moartea regelui Ferdinand, regele Carol al II-lea, tatăl lui Mihai, revine pe tron în 1930. Cu toate promisiunile solemne făcute lui Iuliu Maniu, pe atunci prim-ministru, că va înceta relaţia cu Elena Lupescu, după numai puţin timp, Carol îşi readucea amanta înapoi. În plus, o va izola pe mama lui Mihai, principesa Elena, forţând-o să părăsească ţara.

REGELE MIHAI: "Pentru mine, plecarea maicii în străinătate era un fel de salt în necunoscut".

Principesa Elena avea să se mai întoarcă o dată în ţară, insa doar pentru a fi izgonită pentru totdeauna. A apucat să-şi ia rămas bun de la fiul ei care însă şi-a şters din memorie acea zi amintindu-şi doar că "deodată n-a mai văzut-o în preajma lui şi a simţit că-I lipseşte".

Până la abdicarea lui Carol din 1940 şi reînscăunarea lui Mihai pe tron, Elena nu s-a întors în ţară, însă lui Mihai I s-a permis să o viziteze două luni pe an, la Florenţa.

Cât timp a trăit în exil, ea s-a temut că fiul ei avea să fie influenţat de tatăl lui şi amanta acestuia, însă timpul avea să-i dovedească că grija, atenţia şi mai ales educaţia dată fiului ei, aveau să-l transforme într-un om integru, abil şi mai ales greu de corupt.

Alături de ea avea să-şi cunoască viitoarea soţie. În 1947 pe când participă la căsătoria principesei Elisabeta cu Philip, duce de Edinburgh, la Londra, regele Mihai o cunoaşte pe principesa Ana de Bourbon Parma.

În ţară vremurile erau tulburi. Comuniştii acaparau puterea, iar la Palat era o atmosferă tensionată, existând déjà zvonuri că se pregăteşte inalturarea regelui Mihai.

Ana copilărise în Franţa alături de cei trei fraţi iar după inceprea războiului şi-a urmat familia în refugiu în Spania, Portugalia şi Statele Unite ale Americii.

La New York a făcut o şcoală de artă, iar în paralel a lucrat vânzătoare la Macy's pentru a-şi câştiga existenţa. În 1943 pleacă pe front sub culorile Franţei luptând pentru o Europă liberă şi demnă. A lucrat ca infirmieră transportând sânge la volanul unui jeep de război.

Când a întâlnit-o Mihai, Ana avea grad de locotentent şi fusese distinsă cu Crucea de război. Mai târziu Ana avea să recunoască faptul că a acceptat să meargă la nunta doar pentru al cunoaşte pe Regele RomanieiPrincipesa Elena, mama regelui, era verişoara mamei ei şi în vremurile când era în exil îi povestea deseori Anei despe Mihai. Aşa a ajuns ea să-l cunoască prin vorbele unei mamei sfârşită de dorul copilului pe care avea voie să-l vadă o dată pe an. Ştia despre el că e tânăr, frumos, manierat şi mai ales că la nunta avea să ajungă pilotându-şi singur avionul.

Cu siguranţă întâlnirea lor n-a fost întâmplătoare. La rândul lui Mihai o cunoscuse graţie unui film despre mormântul unui monarh descoperit în Rabat. În imagini apărea şi Ana, cea care descoperise mormântul. Fără să ştie cine e, regele a cerut că imaginile să fie transformate în fotografii.

Momentul întâlnirii a fost amuzant. Văzându-l în uniformă, Anei i-au revenit în minte imaginile de pe front şi în loc să facă o reverenţă şi-a lovit călcâiele ca un soladt. Mihai a ştiut ştiut atunci că ea e aleasa.

Au petrecut câteva zile la Londra, iar într-una din zile, aflându-se doar ei doi într-un automobil, Mihai a intrebt-o dacă vrea să fie soţia lui. Ia răspuns după câteva secunde bune "DA". Nu s-au privit, ci se uitau amândoi înspre drumul şerpuit. Calea cea nouă pe care aveau să o parcurgă umăr la umăr până la capăt.
S-au logodit rapid ca un prim legământ al dragostei lor.

Nunta au făcut-o la Palatul Regal din Atena, în rit orthodox , familia Anei refuzând să ia parte la ceremonia. Peste ani avea să recunoască faptul că momentul a fost sfâşietor că s-a simţit că o orfană şi ca numai iubirea pentru rege i-a dat putere să treacă peste acest moment. După nuntă, regele decide să se întoarcă în ţara, deşi fusese avertizat ca i se pregăteşte înlăturarea.

"M-a întrebat dacă sunt gata să împart viaţa cu el în exil. Am spus DA"

Întors acasă regale a fost obligat de comunişti să abdice şi sa se retragă în exil. Departe de tara au împărţit totul. S-au stabilit în casa reginei mama Elena, în reşedinţa ei de lângă Florenţa pentru că mai târziu să se stabilească în Anglia, unde au dezvoltat o fermă de pui şi au pus bazele unui atelier de tâmplărie.

Îşi trăiau viaţa modest şi îşi cultivau pasiunile commune: fotografia, diapozitivele şi filmele pe 16 mm.

Revoluţia din 1989 avea să-I întoarcă acasă, iar Ana cunoştea pentru prima dată lumea despre care soţul ei îi vorbise atât de mult în anii de exil. 

Copil fiind, el simţea tensiunea create de un tată egocentric şi o bunică izolată de propriul fiu ajung rege. Despre Regina Maria, bunica din partea tatălui, Mihai vorbea în termini elogioşi.

Timiditatea lui a ţinut-o multă vreme la distanţă, insa în adolescenta Regina îi devine confidenţă. 

Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani
Adevărata istorie a fabuloasei averi a Casei Regale. De ce regele Mihai și regina Ana nu au vorbit public despre bani
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Duckadam ne prezinta sotia si fiica
Regele Footbalului, Helmuth Duckadam, impreuna cu familia in platoul La Maruta

08:07
SPORT
Nationala joaca la PRO TV in urmatorii cinci ani.
Despre Nations League, “mandatul” de incredere si emotii: Costi Mocanu, exclusiv pe PROTVPLUS.RO

07:24
LA MARUTA
Andreea Esca, premiata de Ambasada Frantei
O multime e oameni dragi au fost alaturi de Andreea Esca la primirea distinsului premiu

03:21
LA MARUTA
Prezentatorul "Visuri la cheie", povesti din copilarie
Corneliu Ulici alaturi fratele sau in platoul La Maruta

13:47
LA MARUTA
Are 89 de ani si e campion la inot in tara si in europa
A socat o lume intreaga cu rezistenta pe care o are. Interviu in exclusivitate alaturi de campionul la inot in varsta de 89 de ani

14:26
VORBESTE LUMEA
Cameleonul muzicii de petrecere
Carmen Serban a trecut prin mai multe schimbari de look

04:18
VORBESTE LUMEA
Andreea Marin, probleme medicale
Andreea Marin, interventie chirurgicala in zona cervicala

14:59
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Vor să fie la brațul lui Neluțu, dar cine sunt ele de fapt?
Loiale, energice, harnice, consideră că sunt potrivite să își întemeieze o familie alături de Neluțu. Oare cine va fi aleasa?

01:09
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Ele sunt fetele care concurează pentru inima lui Alin!
Tinere, iubitoare de mediu rural, sunt pregătite să dea tot ce-i mai bun ca să arate că merită să fie la brațul lui Alin.

01:06
VORBESTE LUMEA
La distanta, dar impreuna!
Daniel Nitoiu: "Am avut o vara frumoasa"

02:37
Cristian Tudor Popescu
CTP, despre ieșirile furioase ale Serenei Williams, în finala US Open: „I-a dat cu stadionul în cap japonezei Osaka”
Povestea singurei femei chirurg din sud-estul Europei care face transplant de ficat
Povestea românului care a câștigat de 14 ori la loto. Ce formulă a descoperit
CTP, despre planul lui Tudorel Toader în Justiție: ”Acesta e obiectivul lui cel mai important”
SUA vor investi milioane de dolari în România, potrivit noului buget al Apărării. Reacţia Kremlinului
Ghidul oficial MAI: jandarmii nu au voie să lovească în cap sau să dea cu spray în faţă
CTP
CTP, despre ”momentul emblematic” din Piața Victoriei: ”N-a intervenit niciunul!”
Rareș Năstase, despre proteste: ”I-am văzut pe jandarmi foarte ciudat organizați”
Infernul prin care a trecut o româncă. Răpită pe stradă în Londra și transformată în sclavă sexuală
Politico: Satul din România unde oamenii nu se mai întorc
Guvernul grec, acuzat că a comis ”mii de erori”. Focul, pus de un localnic, care a vrut să-și ascundă urmele
BIAS 2018. Spectacol aviatic impresionant, pe Aeroportul Băneasa. VIDEO