Regele Mihai a murit
Regele Mihai I, personalitate marcantă a istoriei noastre, a închis astăzi ochii, la vârsta de 96 de ani, departe de ţară pe care a slujit-o şi de poporul pe care l-a preţuit cu întrega sa fiinţă.
Exemplu de modestie şi onestitate, de o elegantă care îţi tăia răsuflarea, Mihai I a fost martorul unor epoci şi evenimente care au schimbat nu doar fata ţării, ci şi a lumii. Reconsiderat târziu de propriul popor, după un exil dureros, fostul suvern pleacă şi îi lasă pe mulţi cu întrebarea amară: oare cum ar fi fost dacă s-ar fi întors pe tron?
"Democraţia şi libertăţile nu sunt câştigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă! Omul îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un mâine". Sunt vorbele sale înţelepte, pe care le înţelegem de acum într-o altă lumină.
Dumnezeu să vă odihnească în pace, Majestate!
„La căpătâiul regelui a stat, până în ultima clipă, principesa Maria. În această seară, la ora 19.00, custodele Coroanei va face o declarație către țară. În cursul zilei de mâine (n.r – miecuri) va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor”, se precizează într-un comunicat postat pe România Regală.
Mihai I a fost ultimul monarh al României. Regele Mihai a schimbat istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, scurtându-l cu câteva luni şi salvând sute de mii de vieţi.
Această decizie l-a trimis într-un exil de jumătate de veac, forţat de comuniştii pe care chiar el i-a ajutat să ajungă la putere.
CITIȚI ȘI:
- Anii de exil. 31 decembrie 1947, anul în care Regele Mihai a fost obligat să îşi părăsească ţara
Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Palatul Peleş. La 6 ani a devenit rege al României. Fiu şi nepot de regi, pe linie paternă şi cu origini greceşti din partea mamei, a avut o copilărie grea, din cauza scandalurilor din familie, dar şi de contextul în care se afla România.
A urcat pe tronul ţării, pentru prima oară în 1927. Moartea bunicului său, regele Ferdinand şi renunţarea la tron a tatălui său Carol al II-lea l-a împins la conducerea statului. Cea de-a doua domnie, care a schimbat decisiv istoria ţării şi a Europei, a început însă în 1940.
Într-un context internaţional marcat de începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mihai urca pe tron la 18 ani şi 11 luni, înlocuindu-şi tatăl alungat de legionari. România era sub ocupaţie nazistă, puterile regelui fuseseră anulate de Mareşalul Antonescu, aşa că se afla într-o situaţie fără ieşire.
Regele Mihai a schimbat destinul tragic al României şi a smuls-o din mâinile lui Hitler. Data de 23 august 1944 va fi marcată în istoria omenirii pentru totdeauna de monarhul roman. Atunci a decis să întoarcă armele împotriva Germaniei naziste, decizie care a dus la scurtarea razboiului cu câteva luni şi salvarea de sute de mii de vieţi omeneşti.
CITIȚI ȘI:
- “Sunt român şi asta o simt foarte tare”. Mihai I al României, povestea ultimului monarh al României
- INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai
Paradoxal, acţiunea sa a provocat cea mai neagră perioadă a secolului trecut pentru romani şi o tragedie personală pentru Regele Mihai. După război, comuniştii s-au instalat la conducerea ţării pentru aproape jumătate de secol. Iar Mihai I a fost alungat într-un lung şi chinuitor exil, având interdicţia de a reveni în ţara pe care a condus-o în două rânduri.
Majestatea sa, Regele Mihai: "Sunt roman şi asta o simt foarte tare. Şi pe unde pot fac tot ce-i posibil pentru ţara românească".
Mihai I avea să cunoască cea mai dureroasă experinta. Ajuns muritor de rând, dar înrudit cu mai toate familii regale europene, a trebuit să ia viaţa de la zero. S-a căsătorit, în primii ani de exil cu Ana de Bourbon, alături de care are cinci fete. S-a angajat ca pilot de încercare pentru a-şi întreţine familia, a înfiinţat o firmă, ba chiar a încercat şi meseria de broker.
În anii '90, a făcut cale-ntoarsă de pe Aeorportul Otopeni, unde aterizase pentru a pune piciorul pe pământ românesc după 42 de ani. Când, în sfârşit, i s-a permis să vină acasă, în '92, a scos în stradă un milion de romani entuziasmaţi de un personal care pentru ei însemna libertate. Abia în 1997, când Emil Constantinescu era preşedinte, regele şi-a recăpătat dreptul de a fi român.
Regele Mihai în Parlament, 2011, la împlinirea celor 90 de ani: "Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri"
Sursa: Pro TV
Etichete: deces, elvetia, stare de sanatate, regele Mihai, Casa Regală,
Dată publicare:
05-12-2017 14:14