Programul funeraliilor Regelui Mihai, decis astăzi. Principesa Margareta: "Am pierdut cu toții un părinte"

×
Codul embed a fost copiat

Principesa Margareta a transmis o declaraţie către ţară, după moartea Regelui Mihai, în care a anunțat că ”începe un nou timp pentru Casa Regală a României, cu aceleași principii și sentimente ca ale tatălui” său.

Români, țara a pierdut pe Regele Mihai I. Timp de peste 9 decenii, el a închinat României toate puterile, cu devotament și răbdare.

Am pierdut, ca voi toți, un părinte. O pierdere personală și o pierdere pentru întreaga națiune. În aceste clipe grele suntem uniți în suferința noastră, cu infinită putere și principii puternice, Regele Mihai a scris în cartea neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană.

Bunătatea și iertarea sau au învins toate relele secolului trecut. Înțelepciunea lui a asigurat continuitate identității noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al țării.

Regele nostru a fost o parte din fibra statului român prin întreaga sa viață. Tatăl meu a continuat legătura familiei regale cu națiunea română. Pentru ziua noastră de mâine el ne-a dăruit ziua lui de astăzi.

Citește și
Regele Mihai
Anii de exil. 30 decembrie 1947, anul în care Regele Mihai a fost obligat să îşi părăsească ţara
VIDEO. Turiștii privesc îngroziți cum mai mulți asasini îl execută pe un bărbat înainte de a fugi cu un ski-jet

Începe un nou timp pentru Casa Regală a României, cu aceleași principii și sentimente ca ale tatălui meu. Voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporului român.

Așa să ne ajute Dumnezeu! ” - a spus Principesa Margareta.

Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi adus în ţara miercurea viitoare, pe 13 decembrie, cu un avion militar din Elveţia, la Bucureşti.

România va asista la primele funerarii ale unui fost şef de stat după mai bine de 65 de ani.

Regele Mihai va fi primit cu onoruri militare pe Aeroportul Otopeni, iar cortegiul va merge la Castelul Peleş, locul în care a copilărit şi de care s-a legat cel mai tare Regele Mihai.

Până miercuri seara sicriul va fi depus în Holul de onoare al Castelului Peleş. Palatul va fi deschis oricui vrea să-i aducă un ultim omagiu ultimului Rege al ţării. Aici va fi deschisă cartea de condolente.

Cortegiul va porni apoi spre Capitală, iar de joi dimineaţa, pentru două zile, trupul fostului suveran va fi depus în Sala Tronului, la Palatul Regal, actualul Muzeu de Artă al României.

Catafalcul va fi străjuit în permanenţă de militari ai gărzii de onoare. Va fi un alt loc în care romanii îşi vor putea lua rămas bun de la Mihai I. Cei care l-au preţuit pun deja flori şi lumânări lângă fostul Palat Regal.

Sâmbăta viitoare, 16 decembrie, va fi ziua înmormântării. Mai întâi Regele va fi scos din Palat, pe Calea Victoriei, dus la Catedrala Patriarhală, unde Patriarhul Daniel va oficia slujba.

Cortegiul va porni spre Curtea de Argeş, la amiază. La Catedrala Regală de acolo va fi oficiata o a doua slujbă de înmormântare. Regele Mihai va fi înhumat apoi în necropola Regală, alături de Regina Ana.

La dorința Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiția înaintașilor Majestății Sale Defuncte.

Începând de miercuri, cărți de condoleanțe vor fi deschise simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta.

Acestea vor fi la dispoziția publicului timp de 40 de zile. Condoleanțe pot fi transmise online la această adresă

Toți cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitați să o facă, începând de miercuri, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în fața intrării principale.

Locuitorii comunei Săvârşin au primit cu mare tristeţe vestea încetării din viaţă a Regelui Mihai

„Am primit cu mare tristeţe, alături de toţi locuitorii comunei Săvârşin, vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regele Mihai, anunţată de comunicatul Casei Regale. Întreaga comunitate a comunei Săvârşin este în acest moment alături de Familia Regală. Sigur că o delegaţie din rândul locuitorilor comunei va participa la funeraliile Majestăţii Sale, care vor avea loc la Curtea de Argeş. Până atunci nu putem decât să ne rugăm pentru sufletul Majestăţii Sale, ca Dumnezeu să îi aşeze sufletul acolo unde merită, după ani şi ani de sacrificii în slujba poporului român", a declarat pentru Agerpres, Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârşin.

Conducerea Muzeului Naţional Peleş a dispus, marţi după-amiază, coborârea drapelului în bernă la Castelul Peleş, după anunţul privind moartea Regelui Mihai I, fost suveran al României, potrivit Agerpres.

“Sunt roman şi asta o simt foarte tare”. Mihai I al României, povestea ultimului monarh al României

INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai

Discursul integral al Regelui Mihai I al României din Parlament: “Lumea de mâine nu poate exista fără morală”

Imagini de COLECŢIE cu Mihai I al României. De la copilul care schia alături de Carol al II-lea până la Regele trimis în exil

 

Articol recomandat de sport.ro
Florinel Coman, apreciat și peste Prut! Reacția moldovenilor după ce "tricolorul" a făcut show în Liga Campionilor
Florinel Coman, apreciat și peste Prut! Reacția moldovenilor după ce "tricolorul" a făcut show în Liga Campionilor
Citește și...
"Sunt român şi asta o simt foarte tare". Mihai I al României, povestea ultimului monarh al României

"Sunt roman şi asta o simt foarte tare. Şi pe unde pot, fac tot ce-i posibil pentru ţara românească". A fost cel dintâi crez al suveranului, rupt brutal de pământul natal şi de naţiunea care îi era hărăzita să o îndrume.

Anii de exil. 30 decembrie 1947, anul în care Regele Mihai a fost obligat să îşi părăsească ţara
Anii de exil. 30 decembrie 1947, anul în care Regele Mihai a fost obligat să îşi părăsească ţara

30 decembrie 1947 este ziua în care regimul comunist, criminal, impus de Moscova a început să lucreze la mutilarea unui întreg popor.

Regele Mihai a murit
Regele Mihai a murit

Regele Mihai I, personalitate marcantă a istoriei noastre, a închis astăzi ochii, la vârsta de 96 de ani, departe de ţară pe care a slujit-o şi de poporul pe care l-a preţuit cu întrega sa fiinţă.

Discursul integral al Regelui Mihai I al României din Parlament:
Discursul integral al Regelui Mihai I al României din Parlament: "Lumea de mâine nu poate exista fără morală"

Discursul Regelui Mihai în Parlamentul României, în 2011, a fost un moment istoric pe care romanii nu îl vor uita. Monarhul a reuşit atunci, cu o decentă rar întâlnită, să ne amintească de dragostea de ţară.

INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai
INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai

Monarhia a legat practic, România, de marile case regale ale Europei. Instalarea unui principe străin la cârma țării, într-un moment istoric dificil, a fost una dintre deciziile cele mai inspirate în contextul acelor vremuri.

Recomandări
O armă a viitorului se construiește la Galați, dar nu pentru România. Cum se înarmează Marina Română
O armă a viitorului se construiește la Galați, dar nu pentru România. Cum se înarmează Marina Română

Primul portavion pentru drone din Europa se construiește la Galați. Însă nu pentru armata română ci pentru marina portugheză care a încheiat anul trecut contractul cu grupul olandez, deținătorul șantierului naval.

PSD pregătește „progresivul”, mascat, chiar înainte de campania electorală - Surse
PSD pregătește „progresivul”, mascat, chiar înainte de campania electorală - Surse

PSD a pregătit o măsură pentru reducerea semnificativă a poverii fiscale pe salariile angajaților, vizate fiind salariile de până la 5.700 de lei brut.

Mascații au intrat în forță în casele interlopilor. Cele două clanuri vizate în operațiunea de amploare din Țăndărei
Mascații au intrat în forță în casele interlopilor. Cele două clanuri vizate în operațiunea de amploare din Țăndărei

17 persoane care pregăteau o luptă de stradă într-o localitate din Ialomița au fost ridicate de polițiști și duse la audieri. 250 de luptători din trupele speciale și jandarmi au descins în zori în casele impunătoare ale suspecților.