INFOGRAFIC: Casa Regală a României. Strămoşii şi urmaşii Regelui Mihai

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 05 Decembrie 2017 13:33
Categorie: Stirileprotv iti recomanda
regele Mihai la Castelul Kromeriz, in 2005, impreuna cu principele Radu

Monarhia a legat practic, România, de marile case regale ale Europei. Instalarea unui principe străin la cârma țării, într-un moment istoric dificil, a fost una dintre deciziile cele mai inspirate în contextul acelor vremuri.

Practic familia regală a României avea legături de sînge cu suveranii britanici, spanioli, greci, danezi și norvegieni.

1866. Monstruoasa Coaliție, cum a fost supranumită alianța dintre partidele românești ale vremii îl obligă pe Alexandru Ioan Cuza să abdice și să plece în exil. Firava Românie își caută un domnitor, iar puterile Europei decid cine va fi acesta. Hazardul a ales să fie Carol I, un var al lui Napoleon al III-lea, propus de Doamna Cornu, personaj cu influență la Versailles, sora de lapte al împăratului francez. Tânărul de 27 de ani, serios și hotărât să răzbească într-o țară pe care o cunoștea prea puțin și a cărei limba îi era străină, a pășit pe pământ românesc pe furiș.

Motivul este unul politic: conflictul dintre Prusia și Austria. Întâi domnitor al Principatelor Române, apoi primul rege încoronat al României, Carol I, este fiul lui Karl Anton, descendent al stravechii case de conţi și principi Hohenzollern-Sigmaringen. Mama, Josephine, provine din familia de Baden, din marele ducat german desprins din Sfântul Imperiu Roman, dizolvat de împăratul Napoleon în 1806.

Ultimul drum al Reginei Ana in Romania incepe marti. Lista monarhilor europeni care ar putea participa la funeralii


Căsnicia cu Regina Elisabeta, prințesă de pe Rin, mult-iubita de români și cunoscută peste timp drept Carmen Sylva, ocrotitoarea artelor și a sărmanilor, nu a adus urmași. Singură fiică a primului cuplu regal al României, prințesa Maria, se stinge de scarlatină la numai patru ani.

Forțat să numească un succesor, Carol I apelează la fratele sau, Prințul Leopold. Acesta îl numește pe unul dintre fiii sau, Ferdinand, care avea să fie al doilea mare rege al pământului romanesc.

Timid și retras, tânărul de 20 de ani moștenește un tărâm pentru care intră în război cu propria țară, Germania. Asta, în parte, și în urmă căsătoriei cu Maria de Edinburgh, o prințesă jumătate rusoaica, jumătate englezoiaca, fire hotărâtă, de partea alianței franco-engleze.

Mariajul va înrudi, însă, România cu cele mai prestigioase monarhii europene și lor le datorăm trei generații ale Casei noastre Regale. Tatăl Mariei, ducele Alfred de Saxa-Coburg și Gotha, este unul dintre fiii Reginei Victoria a Regatului Unit, iar mama este Marea ducesa Alexandrovna, fiica lui Alexandru al ÎI-lea, țarul Rusiei.

 

 

Este începutul unei perioade de glorie pentru Ferdinand și Maria, dar și pentru România. Într-o era în care dinastiile Habsburgilor, Hohenzollernilor și Romanovilor își pierdeau imperiile seculare unul după altul, Occidental urmărește încoronarea de la Alba Iulia...

Iar după nașterea lui Carol al II-lea, "legământul de sânge" regal este pecetluit. România se pregătește pentru al treilea rege al sau. Un personaj controversat, "răpit" de amoruri de la îndatoririle regale, Carol al II-lea, odată cumințit după căsătoria morganatică cu Zizi Lambrino, o ia de soție pe Elena, prințesă a Greciei și Danemarcei.

Fiica a regelui Constantin al Greciei, descendentă și ea a reginei Victoria, Elena nu a domnit niciodată. Ca un blestem de familie, tatăl, fratele, soțul și fiul ei au fost obligați, rând pe rând, să renunțe la coroana. Iar fiul din mariajul nefericit cu Regele Carol al II-lea este nimeni altul decât regele Mihai al României.

Târziu, acesta avea să povestească relația pe care a avut-o cu tatăl sau. L-a cunoscut abia după 1930, "când a venit că un străin" de pe alte meleaguri și, tot târziu, a înțeles de ce mama sa plângea mai tot timpul.

Poate de aceea avea să aleagă pentru el o principesa pe sufletul sau: frumoasă, caldă, iubitoare - Ana de Bourbon-Parma. Și, așa cum a recunoscut mai târziu, Ana îl știa pe Mihai din povestirile reginei Elena, pentru că mama sa, Prințesa Margaret a Danemarcei era verișoara viitoarei sale soacre.

regele Mihai la Castelul Kromeriz, in 2005, impreuna cu principele Radu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Prinţul Ferdinand, regele Carol I, regina Elisabeta, împăratul Franz Iosef, prinţesa Maria şi prinţul Alfred al Marii Britanii Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Regele Carol şi regina Elena Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Regele Carol al II-lea şi Voievodul Mihai în trăsură Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Imagini de COLECŢIE cu Mihai I al României. De la copilul care schia alături de Carol al II-lea până la Regele trimis în exil

Imagini de COLECŢIE cu Mihai I al României. De la copilul care schia alături de Carol al II-lea până la Regele trimis în exil

Ultimul drum al Reginei Ana in Romania incepe marti. Lista monarhilor europeni care ar putea participa la funeralii

Ultimul drum al Reginei Ana in Romania incepe marti. Lista monarhilor europeni care ar putea participa la funeralii

Retragerea Regelui Mihai, in presa internationala. Reuters:

Retragerea Regelui Mihai, in presa internationala. Reuters: "Romanii il respecta pe Mihai ca personalitate istorica"

Monarhismul, noua moda in retelele sociale. Cine ar putea fi REGELE Carol al III-lea al Romaniei

Monarhismul, noua moda in retelele sociale. Cine ar putea fi REGELE Carol al III-lea al Romaniei

Czesława Kwoka, poza restaurata, Auschwitz-Birkenau

Povestea sfâșietoare a fetiței ucise cu o injecție cu fenol în inimă la Auschwitz

28 de imagini din cea mai izolată țară din lume. Cum îşi trăiesc viaţa nord-coreenii

Destinul sfâșietor al unei nord-coreence ajunsă sclavă sexuală. ”Picioarele mi-au îngheţat și am făcut pe mine”

Povestea miliardarului care și-a donat toată averea, pentru ca noi ”să trăim într-o lume mai bună”

Singura țară din lume care ar supraviețui unei invazii de zombi, potrivit cercetătorilor

Analiză The Economist. Dragnea, printre liderii cu probleme penale care conduc din umbră

Universitatea Harvard

Universitatea Harvard a pierdut 1 miliard de dolari cu investiţii în roşii și zahăr

Război comercial între marile puteri, din cauza lui Trump: "Sunt motive reale de îngrijorare”

Financial Times: Luptele anticorupţie din România arată limitele influenţei Uniunii Europene. Kovesi, sub presiune

Doi jurnaliști Reuters au fost arestați după ce au făcut dezvăluiri despre execuțiile în masă din Myanmar

Imagini apocaliptice din Mosul, orașul distrus de războiul cu Statul Islamic

O profesoară de limba română este lăudată de gigantul IT Microsoft pentru metodele moderne de predare