Rafila: Poate fi ultimul val important al acestei pandemii. Vom depăşi 40.000 de cazuri săptămâna viitoare

Ultima actualizare: 01-02-2022 11:17
Alexandru Rafila
Agerpres

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a venit, sâmbătă, cu noi precizări despre situația epidemiologică din România.

Alexandru Rafila e de părere că acesta este ultimul va important al pandemiei.

Mă bucur ca la nivelul CNCAV s-a luat decizia de schimbare a strategiei de vaccinare cu încercarea de a ajunge la categorii vulnerabile, era bine să se întâmple cu mult timp în urmă, dar e bine că se întâmplă şi acum. Important e să trecem de acest val despre care cred eu ca este ultimul important al acestei pandemiei”, a declarat ministrul Sănătății, la centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din Capitală.

Rafila: „Ne aflăm în perioada de creştere, care va mai dura cel puţin 10 zile după părerea mea”

Rafila a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la ce să ne aşteptăm în zilele următoare având în vedere că numărul de cazuri noi este în creştere.

Aţi văzut că am avut miercuri cel mai mare număr de cazuri înregistrate – 34.000. Ceea ce am spus şi eu şi colegii mei de la Direcţia de Sănătate Publică s-a adeverit, s-a stabilizat în jur de 30.000 de cazuri zilnic în această săptămână şi astăzi avem puţin peste 30.000 de cazuri. Sunt două lucruri care ne preocupă în momentul de faţă: procentul mare de teste pozitive din totalul testelor, aproape o treime sunt pozitive - e adevărat şi testele pe care le facem sunt mult mai numeroase decât cele care se făceau în perioada anterioară şi e bine că am reuşit să depăşim sensbil cifra de 100.000 de teste care se fac zilnic, dar în momentul în care vom asista şi la scăderea proporţiei de teste pozitive putem să ne gândim că lucrurile o să ia o turnură favorabilă. Deocamdată, ne aflăm în perioada de creştere, care va mai dura cel puţin 10 zile după părerea mea şi cu siguranţă vom depăşi 40.000 de cazuri săptămâna viitoare”, a afirmat Rafila.

El crede că în zece zile vom intra pe un trend descrescător al pandemiei.

Ce se întâmplă în România, particularităţile situaţiei din România sunt următoarele. Ca şi în celelalte ţări din Europa, aţi văzut că se înregistrează cifrele enorme, în Franţa au ajuns la 500.000 de cazuri, proporţia de persoane internate este mai mica, la noi încă sunt cazuri grave pentru că circulă încă tulpina Delta, cam unul din cinci cazuri sunt produse de tulpină Delta. Pe măsură ce aceasta tulpină va dispărea din circulaţie datorită transmisibilităţii mai mari a tulpinii Omicron, probabil că şi cazurile grave vor diminua. Cred că în circa zece zile vom intra pe un trend descrescător al acestui val pandemic”, a explicat ministrul, potrivit News.ro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO