Racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva, purtată în procesiune pe străzile Iașiului. Pomana unui credincios
La Iaşi, preoții au purtat duminică seară, pe brațe, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar "Calea Sfinților", cum se numeşte procesiunea, a fost urmată de peste 20.000 de oameni.
Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, le-a cerut pelerinilor să aibă răbdare și credință în Dumnezeu.
Peste 400 de preoți și măicuțe au purtat moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva pe străzile din centrul Iașiului, pe o distanță de 3 km.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Racla în care sunt așezate moaștele Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, cântărește aproape 300 de kilograme și este făcută din lemn de chiparos, învelită în aur și argint.
La procesiunea Calea Sfinților au fost prezenți peste 20.000 de oameni, care au însoțit alaiul bisericesc.
Femeie: „Aţi avut şi răbdare şi putere fizică. Slava Lui Dumnezeu pentru toate.”
Reporter: V-a plăcut?
Femeie: „Foarte mult. În fiecare an venim la pelerinaj.”
Credincioasă: „În fiecare an, pentru că stăm aici, în oraş, şi ar fi păcat să nu venim, să conducem sfinţii, să se roage pentru noi. Şi a fost minunat.”
Femeie: „Am ajuns din Italia, foarte frumos. Este pentru prima dată când vin aici. Sunt foarte emoţionată.”
Înalt Prea Sfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a condus procesiunea.
IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei: „Sperăm ca zilele următoare, Iașiul să fie gazda binecuvântată, primitoare, cu brațele deschise, cu inima largă, pentru a-i bucura pe cei care ne calcă pragul.”
Ceremonia religioasă a durat o oră, iar racla a fost adusă înapoi pe baldachin, pentru ca pelerinii aflați la rând să se poată ruga în liniște. Un credincios a venit cu peste 500 de pachete cu mâncare pentru oamenii care așteaptă la rând.
Bărbat: „Am adus sarmale, cu pâine şi pulpițe, plăcinte, colaci şi pizza.”
Reporter: Pentru pelerini?
Bărbat: „Pentru pelerini, da, sigur. Datorită oamenilor buni, m-am rugat pentru sănătate”
Reporter: Simţiţi oboseala după o zi întreagă?
Bărbat: „Nu, nu, nu se simte, atâta timp cât ea ne întăreşte şi ne ajută.”
Hramul Cuvioasei Parascheva este vineri, pe 14 octombrie, când va fi oficiată o slujbă la care vor participa și preoți din străinătate.