Zeci de enoriași au avut nevoie de îngrijiri medicale la pelerinajul Sfintei Parascheva. Îmbulzeală la racla sfântă
Cel mai mare pelerinaj ortodox de la noi, cel dedicat Sfintei Parascheva, a început, oficial, în Iași. Racla cu sfintele moaște a fost scoasă, sâmbătă dimineață, în curtea Catedralei Mitropolitane.
Cozile s-au format deja de câteva zile. Iar orașul este plin de credincioși veniți din toată țara. Mulți nu vor avea cum să ajungă, vineri, în ziua sărbătorii. Așa că profită de acest weekend, cu vreme bună, pentru a participa la pelerinaj.
Racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva a fost scoasă din mitropolie, sâmbătă, la 6 dimineaţa. Credincioşii, care au umplut catedrala de la primele ore, s-au îmbulzit să atingă primii sipetul şi să îl împodobească apoi cu flori.
Întreaga zi, mii de oameni au așteptat să se închine, cu orele. Însă, credința întrece orice durere și înalță orice speranță.
Reporter: Cum a fost noaptea?
Credincioasă: Foarte grea. Frig și ne-a ținut în presiune aici. Acum suntem ușori și mulțumim lui Dumnezeu. Trebuie să ajungem aici, să ne mântuim.
1.500 de oameni se închină, pe oră, la raclă
Racla sfântă a fost purtată în procesiune în jurul catedralei, apoi a fost depusă într-un baldachin, împodobit cu flori.
Iar orele s-au topit într-un lung șir de pelerini. În medie, pe oră, 1.500 de oameni se închină la raclă, spun organizatorii.
Peste 30 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale, cei mai mulți acuzând stări de amețeală din cauza deshidratării.
Pe perioada pelerinajului, sute de voluntari și slujitori ai Bisericii vor fi, în permanență, printre credincioși. Pelerinii vor primi și pachete cu alimente, ceai și cafea, cat vor sta la rând.
La Iași sunt așteptați, în aceste zile, peste 300.000 de pelerini. Moaștele Sfintei Parascheva sunt în vechiul oraș al Moldovei de 400 de ani. Ziua sărbătorii este vineri, 14 octombrie.