Mii de oameni au petrecut noaptea la o coadă de doi kilometri pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva
Mii de oameni și-au petrecut noaptea la o coadă care s-a întins pe doi kilometri, pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva. Pelerinii, ajunși la Iași, îi aduc flori Sfintei, în semn de prețuire, și rostesc o rugăciune lângă raclă.
După doi ani de restricții impuse de pandemie, ușile Mitropoliei rămân deschise pe timpul nopții, pe toată durata pelerinajului.
Pelerinii au așteptat la coadă ore în șir pentru a se închina la sfintele moaște
Încărcați cu flori, icoane, pungi cu haine și alte obiecte personale, pelerinii au așteptat ore în șir pentru a se închina la sfintele moaște. Printre ei, și o femeie de 73 de ani, din Brăila. De 26 de ani ajunge la Iași, în preajma hramului, în semn de mulțumire.
Pelerin: „Sfânta cuvioasă ne aduce bucurie, am fost și bolnavă, am trecut și prin astea, dar cu bucurie și credință să avem. M-a salvat, că am avut un virus, acum vreo trei ani și am scapăt”.
O altă femeie a fost nelipsită, în ultimii 20 de ani, de la pelerinaj.
Pelerin: „Am simțit și fierbințeală mâinii, când am venit prima data. Am simțit un pic de oboseală. M-am rugat pentru copii, pentru toată lumea și pentru toți copiii care au adăpost și care nu au, pentru bătrâni și pentru toată lumea care are nevoie de ajutor”.
Pelerin: „Să ne dea Dumnezeu sănătate, la copii, la toată familia. Foarte greu, foarte greu”.
După ce s-au închinat, unii pelerini și-au petrecut noaptea la Mitropolie, înainte să plece spre casele lor.
Pelerin: „Ne-am închinat, am reușit, acum stăm aici, să ne mai odihnim un pic, să ne mai încălzim”.
După doi ani de restricții, porțile Catedralei Mitropolitane rămân deschise noaptea, pe durata pelerinajului.
Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor: „Rândul de aici, de la Cuvioasa Parascheva, are viață și ziua și noaptea. Sunt unii care se pregătesc și un an de zile pentru a veni la cuvioasa Parascheva, totul e să ne punem în gând, să venim cu gând bun”.
Voluntarii le-au împărțit apă și ceai cald pelerinilor. La fiecare oră, pe sub baldachinul de flori, au trecut în jur de 2.000 de oameni, iar timpul de așteptare a fost, în medie, de patru ore.
Pelerinii au venit să se roage dis-de-dimineață
În curtea Mitropoliei au apărut deja pelerini, unii se roagă în interiorul bisericii și asistă la slujbă, iar alți aproximativ 400 de oameni stau la rând pentru a ajunge la racla sfântă, depusă în baldachinul cu flori.
De sâmbătă, de când a început pelerinajul, au trecut pe la raclă 39.000 de credincioși, veniți din toată țara, dar și din străinătate. Cu toții au venit să îi aducă un omagiu sfintei, să îi mulțumească pentru ajutor, dar și să se roage.
Pentru unii pelerini, oboseala și-a spus cuvântul, mai ales că mulți dintre ei au avut de așteptat ore în șir, chiar și pe timp de noapte.
66 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale
În total, medicii au intervenit pentru 66 de persoane care aveau dureri abdominale, lipotimie, hipertensiune arterială, hipoglicemie sau luxație de membru. Patru dintre ele au fost transportate la spital.
Accesul în curtea Mitropoliei se face pe un singur culoar, iar voluntarii şi preoţii îi îndrumă pe oameni în permanenţă.
Pelerinajul de la Iaşi ţine o săptămână întreagă. Apogeul sărbătorii va fi pe 14 octombrie, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, cunoscută ca Ocrotitoarea Moldovei.