Punguța cu două cărți. Peste 154.000 de cărți ilustrate au ajuns la copiii din familii defavorizate din toată țara

punguța cu două cărți

Pentru al patrulea an consecutiv, Asociația OvidiuRO și Kaufland România investesc în educația copiilor în primii trei ani de viață, prin ateliere de lectură - Punguța cu două cărți.

Obiectivul principal este de încurajare a lecturii în familiile defavorizate care au copii mici, astfel încât aceștia să beneficieze de stimulare cognitivă încă de la naștere și să aibă șanse reale pentru succes școlar și un viitor bun. Proiectul a fost implementat la nivel național, în cele mai sărace comunități rurale și urbane, unde peste 3.000 de voluntari - ambasadori ai lecturii - care și-au dorit să facă o schimbare în comunitatea lor au organizat ateliere pentru familii.

Astfel, în anul școlar 2023-2024, 20.000 de copii cu vârste între 0-3 ani din familii defavorizate au fost vizitați acasă de voluntari și au primit câte o punguță cu două cărți ilustrate de calitate, adecvate vârstei lor, iar părinții au fost informați despre importanța cărților pentru cei mici precum și despre rolul educației timpurii și al frecventării grădiniței pentru dezvoltarea copiilor.

„Datorită acestui proiect, părinții care abia aduceau copii la grupa mare în grădiniță, acum mă roagă să-i primesc de la doi ani jumătate. Interacțiunea părinților cu cărțile și faptul că cei mici au fost foarte încântați, au adus părinții mai aproape de grădiniță și de noi”, ne-a povestit Mirela, voluntar Punguța cu două cărți.

Peste 2.000 de voluntari au participat la sesiuni de formare pentru dezvoltarea abilităților de comunicare ale copiilor și au primit punguțele cu cele două cărți pentru fiecare familie.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Prin implicarea civică activă, atât a companiilor, cât și a organizațiilor neguvernamentale, copiii din medii defavorizate au șanse reale de a se dezvolta armonios și de a deveni cetățeni care contribuie la bunăstarea comunității.

„Investiția în educație este o prioritate pentru Kaufland România și ne bucurăm de succesul proiectului Punguța cu două cărți. Împreună cu partenerii noștri de la Asociația OvidiuRO creștem viitoarele generații de cititori și îi susținem să performeze în secolul 21. Recunoaștem importanța lecturii din primii ani de viață și apreciem efortul tuturor voluntarilor de a duce punguța în cât mai multe comunități din țară, acolo unde este cea mai mare nevoie. Suntem convinși că acest proiect poate contribui la reducerea inechității educaționale și crește șansele de reușită în viață ale copiilor”, subliniază Anna-Katharina Scheidereiter, CSR Kaufland România.

De la lansarea din 2019 și până acum, cu sprijinul Kaufland România, peste 154.000 de cărți au ajuns la 77.300 de copii și cel puțin tot atâția părinți și bunici au aflat despre importanța cititului și a stimulării intelectuale timpurii. Peste 3.000 de profesori (educatoare, educatori-puericultori, învățători), bibliotecari, asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari și alți specialiști au fost formați și au devenit ambasadori ai lecturii în comunitățile lor.

Povești pentru diversitate

„Prin activități în primii ani de viață bazate pe joc și lectură, putem asigura copiilor abilitățile necesare pentru a-și modela viitorul, influențând în mod pozitiv nu doar propria lor traiectorie, ci și bunăstarea comunității. Parteneriatele pe termen mediu precum cel cu Kaufland România, sunt esențiale pentru a identifica și implementa soluții eficiente care să prevină inechitatea în educație și să ofere fiecărui copil șanse reale de învățare și dezvoltare încă de la naștere”, a declarat Maria Gheorghiu, co-fondatoare Asociația OvidiuRO.

Despre Asociația OvidiuRO

Din 2004, Asociația OvidiuRO facilitează accesul la educație timpurie de calitate pentru toți copiii din România și în special pentru cei proveniți din grupuri vulnerabile. Cu experiență în diverse proiecte dedicate comunităților dezavantajate și abordării integrate cu accent pe educație, strategia OvidiuRO este bazată pe implementarea programelor pilot, care apoi sunt transformate în proiecte naționale, astfel încât să beneficieze cât mai mulți copii, ale căror șanse pentru un viitor bun sunt limitate de sărăcie și lipsa educației. OvidiuRO se concentrează pe dezvoltarea abilităților de comunicare ale copiilor prin creșterea calității mediului educațional în familie și în grădiniță. Pentru mai multe detalii www.ovid.ro și https://2023.ovid.ro/.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.500 de magazine în opt țări, 148.000 de angajați și o rețea de 174 de magazine în România. În 2023, Kaufland România a primit pentru a cincea oară certificarea Best Buy Award, care atestă că este lanțul de magazine cu cel mai bun raport calitate – preț de pe piața locală. Kaufland deține și distincția Customers’ Friend pentru compania cu cele mai bune servicii pentru clienți, acordată de Institutul internațional ICERTIAS, în urma unei analize de piață. Obiectivul nostru este să aplicăm cele mai inovatoare tehnologii în domeniul retail, astfel încât clienții să se bucure de produse proaspete, la cel mai bun raport calitate-preț, prin promovarea sustenabilității și a produselor locale.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaufland.ro.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Aruncăm lunar la coș produse și bucate în valoare de sute de lei. Cum putem combate risipa alimentară
Aruncăm lunar la coș produse și bucate în valoare de sute de lei. Cum putem combate risipa alimentară

Când vine vorba de mâncare suntem risipitori și cu banii, și cu alimentele: aruncăm lunar la coș produse și bucate în valoare de sute de lei, pe care le-am cumpărat în exces.

Tradiția ramurilor de salcie. Sunt binecuvântate și împărțite de preoți credicioșilor în Duminica Floriilor
Tradiția ramurilor de salcie. Sunt binecuvântate și împărțite de preoți credicioșilor în Duminica Floriilor

Este duminica Floriilor pentru creștinii ortodocși, iar bisericile din întreaga țară au fost pline de oameni.    

Bătaie pentru borșul de pește, pe litoral. Turiștii s-au înghesuit pentru o ciorbă. „Avem 450 de litri, 900 de porții”
Bătaie pentru borșul de pește, pe litoral. Turiștii s-au înghesuit pentru o ciorbă. „Avem 450 de litri, 900 de porții”

Cei care au vrut să se bucure de briza mării au făcut plimbări, au citit o carte pe plajă, au ridicat zmee și au luat prânzul la cherhana.  

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodocși celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.