Carmen Dan cere verificări după incidentele de la Târgul de Crăciun și o asigură pe Firea de întreg sprijinul MAI

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 02 Decembrie 2017 07:52
Categorie: Actualitate

Gabriela Firea bate în retragere şi renunţă la mult contestatul târg de Crăciun din Piaţa Victoriei.

Vorbeşte însă de anarhie şi de faptul că legile sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze.

Totul, după ce sâmbătă zeci de protestatari nu i-au lăsat pe angajaţii primăriei să amenajeze zona din faţa Guvernului, în care se adună toţi cei care contestă deciziile puterii. Oamenii s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar 3 dintre ei au fost urcaţi în dube.

Zeci de protestatari au mers în Piaţa Victoriei nemulţumiţi că cei din Primăria Capitalei au început să amenajeze, din dorinţa Gabrielei Firea, un târg de Crăciun.

Muncitorii apucaseră să ridice baza scenei unde ar urma să fie organizate concerte şi au adus zeci de toalete ecologice. În paralel, rotestatarii au reuşit să intre în alveolă, de unde au scandat la adresa primăriţei.

În scurt timp, au început îmbrâncelile cu forţele de ordine, iar jandarmii au primit ordin să îl reţină pe unul dintre contestatari. Bărbatul era suspectat că ar fi agresat un vârstnic venit şi el în piaţă. Între cei doi a avut loc un schimb de replici şi de înjurături.

Trei protestatari au fost duşi la secţia de poliţie, unde au fost amendaţi cu 7000 mii de lei. Protestatrii susţin că în Capitală sunt deja organizate opt târguri de Crăciun, iar cel pe care Primăria Capitalei şi-l doreşte în Piaţa Victoriei nu are niciun sens. Ba chiar, spun cei nemulţumiţi, are menirea de a împiedica viitoarele proteste împotriva celor aflaţi la guvernare.

Câteva ore mai târziu, protestatarii au demontat pe bucăţi schelele. Scandalizata de situaţie, primăriţa a anunţat într-un comunicat că în urma celor petrecute, a decis să mute târgul de Crăciun din Piața Victoriei. Cel mai probabail, va ajunge în Piaţa George Enescu.

Gabriela Firea precizează că nu va mai tolera nicio abatere de la litera legii în ceea ce priveşte manifestaţiile publice. Primăriţa afirma că organizatorii protestelor vor trebui să îşi asume responsabilitatea.

Desfășurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 21:00 Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a dispus verificări cu privire la modul în care structurile subordonate MAI şi-au îndeplinit atribuţiile ce le revin, conform legii, în urma conflictului dintre protestatarii din Piaţa Victoriei şi angajaţii Primăriei Capitalei care au venit să amenajeze târgul de sărbători.

Potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă seara de MAI, reprezentanţii conducerii Ministerului Afacerilor Interne au avut o întâlnire de lucru cu cei ai Primăriei Capitalei cu privire la imposibilitatea desfăşurării activităţilor de organizare a unui eveniment public autorizat, în Piaţa Victoriei.

"În urma analizării incidentelor care au avut loc în Piaţa Victoriei au rezultat următoarele concluzii: o autoritate publică, respectiv Primăria Capitalei, a fost împiedicată să desfăşoare o activitate autorizată, mai multe persoane au intervenit asupra unor bunuri care nu le aparţineau riscând deteriorarea acestora, iar o persoană a suferit vătămări corporale. În consecinţă, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan a dispus verificări cu privire la modul în care structurile subordonate MAI şi-au îndeplinit atribuţiile ce le revin, conform legii", se arată în comunicat.

Sursa citată a mai menţionat că ministrul Afacerilor Interne o asigură pe primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, de întreg sprijinul MAI şi de întreaga sa disponibilitate în colaborarea instituţională în scopul continuării activităţilor în interesul public şi în menţinerea siguranţei cetăţeanului.

UPDATE 19:47 Asociaţia „România fără ei” a depus o plângere penală împotriva primarului Capitalei, Gabriela Firea, pentru organizarea ilegală a târgului de Crăciun în Piaţa Victoriei. Membrii asociaţiei o acuză pe Firea de abuz în serviciu, spunând că a luat decizia de a amenaja un târg în faţa Guvernului, deşi municipalitatea fusese înştiinţată în prealabil că în Piaţa Victoriei vor avea loc proteste, iar aceasta nu a comunicat nici în termen legal, nici ulterior interzicerea manifestaţiilor.

„Plângere penală împotriva Primarului General al Municipiului Bucureşti, dna. Gabriela Firea, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 297 Noul Cod Penal prin îngrădirea dreptului fundamental de liberă exprimare a opiniilor şi libertatea întrunirilor. (...) Plângerea este formulată cu referire la situaţia creată în Piaţa Victoriei din Bucureşti în ziua de 2 decembrie 2017 dimineaţa când lucrători ai unor firme şi reprezentanţi ai structurilor din subordinea Primăriei Generale au descins însoţite de forţe de ordine pentru a instala un aşa-zis “târg de Crăciun”, deşi pe locul respectiv erau declarate prealabil, conform legii, adunări publice pentru mai multe zile”, se arată în documentul publicat pe site-ul asociaţiei.

Membrii asociaţiei explică faptul că municipalitatea a fost înştiinţată cu privire la o serie de proteste ce vor avea loc în perioada 27 noiembrie – 3 decembrie, notificare ce a fost înregistrată la primărie cu numărul 1579788/24.11.2017. Ei spun că reprezentanţii primăriei nu au comunicat nici în termen legal, nici ulterior interzicerea acestor manifestaţii, iar primarul Capitalei doar încearcă să împiedice protestele.

„Întreaga desfăşurare de forţe este făcută în baza unui protocol încheiat cu încălcarea prevederilor legii 60/1991 cu scopul de a interzice proteste paşnice. (...) Primarul general aparţinând Partidului Social Democrat a răspuns astfel ordinelor preşedintelui partidului pentru a reduce la tăcere cetăţenii revoltaţi de iminenta decizie a parlamentarilor PSD şi ALDE de a subordona justiţia intereselor ilegitime de partid”, mai spune asociaţia, precizând că la aceste acţiuni de a împiedica protestele au participat şi membrii Comisiei de avizare a adunărilor publice din cadrul primăriei şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, explică membrii asociaţiei, în Piaţa Victoriei nu există niciun fel de acces pietonal şi niciodată nu au fost organizate acolo târguri de Crăciun, totul reprezentând doar un abuz din partea primarului de interzice oamenilor dreptul la liberă exprimare şi la proteste faţă de anumite măsuri ale actualei guvernări.

„Solicităm anchetarea cu maximă celeritate a acestor fapte de natură a suprima drepturi fundamentale: libera întrunire şi libertatea de exprimare a opiniilor”, conchide asociaţia.

UPDATE 17:03 Primarul general Gabriela Firea a anunţat sâmbătă că, în urma incidentelor care au avut loc în timpul protestelor din Piaţa Victoriei, vor fi depuse plângeri penale împotriva celor care au distrus bunuri, dar şi împotriva celor care nu şi-au făcut datoria.

"Voi face plângeri penale împotriva celor care se fac vinovaţi de distrugerea bunurilor municipalităţii", a declarat Firea la Antena 3.

Ea a adăugat că vor fi vizaţi de plângeri şi cei care nu şi-au făcut datoria în legătură cu protestul care a avut loc sâmbătă în piaţă, precum şi a celor care au perturbat buna organizare a unui eveniment public legal organizat.

Firea a acuzat lipsa de reacţie a autorităţilor, apreciind că instituţiile statului ar fi trebuit să reacţioneze şi să emită măcar comunicate prin care să reamintească necesitatea respectării legii.

UPDATE 16.20: Mai multe camioane au luat din Piaţa Victoriei, sâmbătă după-amiază, instalaţiile pregătite pentru Târgul de Crăciun, informează News.ro.

Maşinile erau încărcate în timp ce manifestanţii scandau: „Nu cedăm, rezistăm!" şi „Demisia". De asemenea, ei au aplaudat strigând „Victorie!".

Primarul Capitalei a anunțat că târgul va fi mutat. 

UPDATE 15.30: Trei persoane, amendate cu 7000 de lei.

„Cele trei persoane care au provocat astăzi tulburarea ordinii publice şi au agresat o persoană în vârstă au fost sancţionate contravenţional cu suma de 7000 mii de lei", a precizat Jandarmeria, pe Facebook, ataşând şi o fotografie a bărbatului agresat, însoţită de explicaţia: „Fotografia relevă agresiunea împotriva unui bărbat în vârstă de 71 de ani care se afla în trecere prin Piaţa Victoriei".

„Jandarmeria sprijină şi protejează dreptul constituţional la liberă exprimare în spaţiul public, dar vă solicită să vă disociaţi de persoanele care tulbură ordinea publică, care agresează fizic sau care încearcă să-şi exprime acest drept, prin violenţă fizică şi simbolică", a mai precizat sursa citată.

UPDATE 14:00 Protestarii au început să demonteze schelele instalate pentru Târgul din Piaţa Victoriei. 

„Vă aşteptăm în piaţă, doamna Firea, să stăm puţin de vorbă. Nu vă puneţi cu românii! Uitaţi, le-am strâns frumos, doar să veniţi să le ridicaţi”, transmit protestatarii din Piaţa Victoriei.

Manifestanţii demontează schelele scenei din faţa Guvernului, au dărmâmat deja o parte din gardurile care împrejmuiesc locul şi împiedică în continuare angajaţii Primăriei să intre cu maşinile în piaţă pentru amenajarea târgului.

Numărul protestatarilor a început să crească, printre ei numărându-se şi parlamentari şi consilieri USR.

UPDATE 13:00 Câţiva protestatari au fost ridicaţi de jandarmi sâmbătă, în urma incidentelor din Piaţa Victoriei, unde manifestanţii încearcă să împiedice angajaţii Primăriei Capitalei să instaleze căsuţele pentru târgul de sărbători. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că un protestatar a lovit un alt cetăţean, o persoană mai în vârstă, iar când jandarmii au vrut să-l conducă pe acesta la secţia de poliţie, ceilalţi manifestanţi au intervenit, fapt ce a dus la îmbrânceli între forţele de ordine şi protestatari.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, la Digi24, că un protestatar a lovit un cetăţean care se afla în zonă, o persoană mai în vârstă. Jandarmii au vrut să-l conducă pe acesta la secţie, moment în care ceilalţi protestatari au intervenit, ducând astfel la izbucnirea unui scandal şi îmbrânceli între forţele de ordine şi manifestanţii din Piaţa Victoriei. Câteva persoane au fost ridicate forţat de jandarmi.

„Această manifestare nu rezolvă în niciun fel situaţia. Cei care protestează sunt convins că înţeleg că există căi legale, violenţa nu rezolvă nimic”, a transmis Enache.

Conform relatărilor celor care au asistat la incident, cel agresat i-ar fi înjurat pe protestari.

În Piaţa Victoriei sunt aproximativ 100 de persoane, care încearcă să împiedice instalarea târgului de sărbători organizat de municipalitate. Unele sunt aflate în piaţă încă de dimineaţă şi scandează împotriva primarului Capitalei Gabriela Firea şi a PSD.

“Nu vrem târg şi festival, vrem pe Dragnea-n tribunal!”, strigă cei aflaţi în piaţă. Protestatarii au oprit înaintarea unora dintre maşinile care transportau materialele necesare instalării târgului. 

UPDATE 12:00 Protestatarii se îmbrâncesc cu jandarmii. Aceştia au intervenit pentru a opri protestul şi au instalat garduri, iar mai mulţi protestari au fost ridicaţi de jandarmi.

O parte dintre protestatarii aflaţi în Piaţa Victoriei au intrat în conflict cu angajaţii Primăriei Capitalei care amenajează târgul de sărbători, au împins gardurile de protecţie şi au încercat să intre pe partea carosabilă, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

"Sunt cei de la Primărie care amenajează zona respectivă cu târgul şi am înţeles că o parte din cei care protestau acolo împotriva amenajării acestui târg au împins gardurile de protecţie, au încercat să intre pe partea carosabilă. Noi nu am făcut altceva decât să oprim deplasarea lor pe zona carosabilă. Aceştia au înţeles şi s-au retras din nou în mijlocul Pieţei. Vom rămâne acolo pe toată perioada şi ne vom asigura că lucrurile vor rămâne sub control. Facem un apel la calm, la echilibru. Le-am pus în vedere celor care participă acolo că violenţa nu este un mijloc de rezolvare a problemei", a precizat sâmbătă pentru AGERPRES Georgian Enache.

El a spus că este vorba de aproximativ 20-30 de persoane care protestează, având steaguri şi portavoce.

"Vom rămâne în zonă cât va fi necesar. Nu vrem să se ajungă la acte de violenţă, la escaladarea unor conflicte şi prezenţa noastră acolo trebuie să asigure un echilibru. În acest moment ei sunt în continuare în zona centrală, folosesc portavocea, steagurile, dar situaţia este calmă", a adăugat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Mai mulți protestatari au ajuns sâmbătă dimineaţă în Piața Victoriei și încearcă să blocheze amplasarea barierelor pentru Târgul de Crăciun organizat de Primăria Capitalei. La ora 7.30 erau în jur de 20 de oameni, dar numărul lor creşte.

Unul dintre protestari transmite şi LIVE de la faţa locului:

Primăria Capitalei a anunţat, joi că Târgul de Sărbători - Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă va fi deschis în perioada 5 - 17 decembrie, în Piaţa Victoriei.

"Vizitatorii sunt sunt aşteptaţi de cele mai premiate formatii ale elevilor bucureşteni, dar şi de artişti renumiţi: Gaşca Zurli, Maria Dragomiroiu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Adrian Naidin, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Andra Gogan, Orchestra Naţională Valahia", spune municipalitatea.

Imediat după apariţia informaţiei privind organizarea unui târg în Piaţa Victoriei, pe pagina de Facebook "Corupţia Ucide" a apărut mesajul "NU plecăm din Piaţa Victoriei!". "Am aflat, astăzi, de intenţia Primăriei Capitalei de a organiza, în premieră, un Târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, în condiţiile în care există unul similar, deja, în Piaţa Constituţiei. Interpretăm decizia Primăriei ca pe o nouă încercare de a îndepărta protestele de locul lor obişnuit şi o anunţăm pe doamna Gabriela Firea că, din punct de vedere legal, nu poate face acest lucru, potrivit Legii 60/1991, republicată", au anunţat cele 10 organizaţii semnatare ale postării, Asociaţia Civică ProFest, Coruptia Ucide, Dăruieşte Viaţă, Evoluţie in Instituţie, Geeks for Democracy, Grupul Civic #Insist, Initiativa Romania, Institutul pentru Politici Publice, #Rezistenţa, România Vie.

De asemenea, Ovidiu Lipan Ţăndărică a anunţat, vineri, pe Facebook, că refuză să cânte în Piaţa Victoriei, la Târgul de sărbători organizat de Primăria Capitalei. Artistul a spus că acest loc aparţine „celor care doresc să se manifeste”.

„Eu am cântat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Universităţii, fiind locurile istorice unde se organizează Târgul de Crăciun. Piaţa Victoriei este piaţa celor care doresc să se manifeste, nu un loc al muzicii, culturii sau diversiunii. În oricare dintre cele două locuri cânt cu drag şi îmi doresc să transmit energia şi vibraţia mea românilor cu ocazia Centenarului”, a scris Ovidiu Lipan Ţăndărică pe Facebook.

La rândul său, Ducu Bertzi a declarat, pentru News.ro, că respectă persoanele care participă la protestele din Piaţa Victoriei, dar consideră că nu este greşit să cânte la Târgul de sărbători organizat de Primăria Capitalei acolo, pentru că, până la urmă, este vorba despre o piaţă în care se vor cânta colinde. El a precizat că nu poate refuza să susţină un spectacol după ce le-a spus impresarilor săi că acceptă să se prezintă pe scenă. Maria Dragomiroiu va cânta, de asemenea, la acest eveniment, cerându-le fanilor săi să nu „împroaşte cu noroi” artiştii, care au contracte pe care trebuie să le onoreze.

33 de kilometri de luminiţe, în Capitală. Controverse în jurul Târgului de Crăciun
33 de kilometri de luminiţe, în Capitală. Controverse în jurul Târgului de Crăciun
FULLSCREEN
Carmen Dan cere verificări după incidentele de la Târgul de Crăciun și o asigură pe Firea de întreg sprijinul MAI
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
accident Constanța
Prima măsură luată după accidentul cu doi morți provocat de un șofer băut
Tânăr cu arsuri grave, transportat în Capitală. Pacientul și-a dat foc
”Super Luna Sângerie a Lupului", fenomenul rar vizibil luni dimineață în România
Un recidivist, eliberat mai devreme, a fost arestat după ce i-a rupt maxilarul unui tânăr
Martorii îl contrazic pe șoferul băut care a intrat cu mașina în spital. A fost reținut
Poliţist, după ce a văzut ”fluturaşul” unui infirmier: ”Mi-am luat găleată cu mop”
accident Bacău
Microbuz plin cu persoane răsturnat într-un pârâu, în Bacău. Un bărbat a murit
Un avion Blue Air nu a mai ajuns în Capitală și a aterizat la Constanța
Tupeul unui hoț de biciclete din Capitală. Ipostaza în care a fost filmat într-un bloc
La un pas de o tragedie în Brașov. Scenele surprinse de un șofer cu o cameră de bord
Controale și amenzi la taximetriști. Un șofer a fost prins băut la volan
LOTERIA BONURILOR. Bonurile fiscale câștigătoare din decembrie, extrase duminică