Ministrul Justitiei nu a raspuns la intrebari si a respins criticile CSM. "Oportunitatea e a mea, pe oportunitate am dat OUG"


Ultimul update: Sambata 04 Februarie 2017 06:59
Data publicarii: Miercuri 01 Februarie 2017 14:01
Categorie: Stiri Politice
deputati usr

Florin Iordache, asteptat miercuri dupa-amiaza sa vina cu precizari privind modificarea Codurilor Penale prin ordonanta de urgenta, a plecat dupa un protest.

"Avand in vedere modificare legislative adoptate ieri si reactiile societatii...". Atat a spus ministrul Justitiei, care trebuia sa faca declaratii la grupul PSD din Camera Deputatilor. Parlamentarii USR i-au pregatit pancarte cu inscriptia "Rusine!" iar ministrul s-a suparat si a plecat.

Ministrul s-a mutat in alta sala si a reluat declaratiile: "Referitor la cele doua proiecte de lege care vizeaza eliminarea unei posibile sanctiuni de la CEDO, am tinut cont de toate observatiile pe care le-am primit si oportunitatea a stabilit-o Ministerul Justitiei inaintand catre Parlament doua proiecte de legi care vor fi dezbatute in procedura de urgenta in perioada urmatoare. Am plecat de la niste conditii foarte clare, acelea care vizeaza in primul rand recuperarea prejudiciilor, supraaglomerarea care exista la nivelul penitenciarelor. Vreau sa va spun ca proiectul legii gratierii nu vizeaza nici criminali, nici violatori, nici cei care au facut fapte grave, nici corupti si nu vizeaza persoane sau oameni politici”, a afirmat Florin Iordache.

Ministrul a tinut sa precizeze ca prin aceste masuri de politica penala a urmarit „asigurarea unui echilibru intre puterile statului”. ”Referitor la abuzul in serviciu, emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative exista deja in Codul penal actual la conflictul de interese art 300 alineatul 2, deci nu este un element de noutate absoluta in legislatia din Romania. Cu referire la stabilirea plafonului de 200.000 lei am avut in vedere legislatia internationala, Conventia nationilor unite impotriva coruptiei, jurisprudenta CEDO, opiniile Comisiei de la Venetia, decizia CCR 405 pe 2006, prevederile Codului penal actuual”, a completat ministrul.

Florin Iordache a sustinut ca „afirmatiile si opiniile emise in necunostinta de cauza, fara o intelegere corecta, in sensul ca sunt dezincriminate faptele de abuz in serviciu daca prejudiciul este sub 200.000 lei sunt eronate”.

„Si aceasta OUG va veni in Parlament. Dumneavoastra, comisiile specializate, aveti obligatia sa va aplecati cu maxima urgenta si sa stabiliti daca mai trebuie sau nu mai trebuie facute modificari pentru ca legile se fac in Parlament si se aplica de catre judecatori si procurori”, a subliniat social-democratul.

In incheiere, ministrul Justitiei a lansat un apel la calm catre toti cei care protesteaza in intreaga tara fata de deciziile Guvernului privind modificarea Codurilor penale.

„Noi am comunicat, dar din pacate s-a comunicat trunchiat, fiecare citeste legea cum doreste si o interpreteaza in acelasi fel. Doresc sa transmit un semnal de calm, toti cei care protesteaza, e un drept constitutional al dumnealor. Si la MJ, toti cei care au dorit sa protesteze, i-am asteptat, am discutat cu dumnealor, in schimb oportunitatea este a ministrului, iar ultimul cuvant il aveti dumneavoastra, colegii mei parlamentari”, a conchis Florin Iordache. 

Iordache nu a vrut sa raspunda la intrebari.

Intre timp, liderul PSD, Liviu Dragnea, este de negasit si nu a avut nicio reactie referitor la adoptarea ordonantei ce modifica codurile penale.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Reacția lui Eduard când și-a văzut camera renovată de echipa Visuri la cheie

03:28
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16