Proiect de lege pentru semnalizarea balastierelor din râuri. Au curmat multe vieți
Râurile din care se scoate balast vor fi semnalizate, iar înotătorii avertizați asupra pericolelor din albie.
Vârtejurile și gropile create prin excavare au luat multe vieți, aşa că parlamentarii au cerut ca malurile acestor ape să fie împrejmuite și supravegheate video.
Firmele care nu se conformează riscă amenzi consistente.
Tatăl unei persoane înecate: „A încercat să salveze pe cineva, altcineva pentru el, şi au sărit unul pentru altul. Nu au ştiut să înoate. Mulţi nu au ştiut că acolo este o bulboană, s-au dus toţi şi au murit."
Anul trecut, în luna august, apele Siretului curmau viețile a cinci adolescenți. Copiii au mers la scăldat într-o zi caniculară, doar că au nimerit în zona unei balastiere. Doi dintre ei au intrat în apă și au dispărut, iar ceilalți au sărit să-i ajute.
Ioan Giurma, profesor de hidrologie: „În astfel de ape, o dată ce se excavează cantități enorme de nisip și de pietriș, albia cursului de apă se adâncește, și apa care ajunge în zona aceea e și mai tulbure, și apar și vârtejuri, deci pericolul există.”
Un liberal vrea ca astfel de lucrări să fie semnalizate cu panouri de avertizare, iar malurile împrejmuite și supravegheate cu pază sau camere video. În plus, pe malul apei trebui să scrie că adâncimea poate varia, astfel încât înotătorii să fie avertizați asupra pericolului existent.
Sebastian Burduja, inițiator lege: „Se excavează și se generează curenți care îi trag pe cei care înoată acolo, la fund. Sunt zeci de victime în ultimii ani. Apele Române spun că legea nu-i obligă pe cei care au aceste balastiere să semnalizeze lucrările și să avertizeze cu privire la riscurile aferente, și atunci stăm cu toții cu mâinile încrucișate”.
Pentru firmele care nu se conformează, proiectul de lege prevede amenzi de până la 40 de mii de lei. Inițiativa a fost adoptată de senatori și va intra în vigoare după ce va fi aprobată și de deputați.